Glavni
Analize

Koji lijekovi mogu liječiti urolitijazu

Lijekovi koji se koriste za liječenje urolitijaze propisuju urolozi, uzimajući u obzir težinu patološkog procesa, prisutnost bubrežne kolike, upale i vrstu konkretnih bolesti. Lijekovi se, u pravilu, biraju pojedinačno, uzimajući u obzir sve suptilnosti patologije u svakom pojedinom slučaju. Obično u planu liječenja, stručnjaci uključuju antibakterijske komponente koje uklanjaju infektivne upale u bubrezima i mokraćnom traktu i pridonose smanjenju oteklina parenhima organa.

Imenovanje lijekova za korekciju patološkog procesa prethodi temeljita dijagnoza s definicijom vrste konkretnih materijala, njihovom sastavu i dimenzijama. Na temelju dobivenih rezultata, liječnici razlikuju nekoliko vrsta kamena prema njihovom kemijskom sadržaju:

 • konkrementi koji sadrže kalij, koji se temelje na fosfatima i oksalatima, stvarajući jake formacije koje je teško liječiti;
 • kamenje nastale izlaganjem urinu infektivnih sredstava koje uništavaju lijekovi koji potiču alkalinizaciju urina;
 • konkrementi mokraćne kiseline, koji trebaju stvoriti alkalni okoliš.

Terapija, usmjerena na rastvaranje i fragmentaciju bubrežnih kamenaca, ima nekoliko važnih ciljeva:

 • Smanjivanje veličine kamena, što će im omogućiti lagano izlazak kroz mokraćni trakt;
 • normalizaciju metaboličkih procesa, doprinoseći sprečavanju stvaranja novih kamena i povećanju postojećih;
 • uklanjanje upale u bubregu i uklanjanje lokalnog edema mekih tkiva;
 • utjecaj i normalizacija lokalne hemodinamike;
 • jačanje imuniteta i poticanje mehanizama podrške ljudskog tijela.

Liječenje urolitijaze s lijekovima naznačeno je bolesnicima u sljedećim kliničkim slučajevima:

 • na veličini konkretnih promjera do 0,6 cm, koji ne mogu poremetiti normalnu urodinamiku i začepiti mokraćni trakt;
 • česte učinkovite bubrežne koleike, koje traju ne više od jednog dana i dobro su zaustavljene uz pomoć lijekova;
 • prisutnost pijeska u bubrezima;
 • Urat, čije se dimenzije procjenjuju kao kritične;
 • povezivanje patogene mikroflore s razvojem zaraznog procesa u bubreg parenhima.

Suvremeni kamenovi i droga za bacanje kamena

Otapanje concrements lijekovi bubrega kamencima temelj liječenje patološkog stanja. Moderna medicina nudi niz lijekova, koji se postupno otopljenih stjenovitu formaciju koja im omogućuje da slobodno napuste sustav od bubrežnih tubula. Među najpopularniji među liječnicima i njihovih pacijenata na lijekove sličnih mehanizama djelovanja treba izdvajaju alopurinol, methionol, blemaren otopine magurlita i benzojevu i bornu kiselinu, amonij-klorida.

Nažalost, takva terapija uvijek ne dopušta postizanje očekivanog učinka, što je objašnjeno osobitostima kemijskog sastava konkretnih materijala ili problemima s apsorpcijom lijekova. U ovom scenariju, stručnjaci upućuju na to da bolesnici koriste prednosti oblika lijekova koji uklanjaju kamen, a koji se trenutno smatraju najučinkovitijima u odnosu na bubrežni kamen. Za liječenje urolitijaze na sličan način dozvoljeno je samo ako pacijent ima konkretne čije promjer ne prelazi 6 mm. Ako je sve ispravno, pacijent može očekivati ​​da će nakon prvog tijeka terapije trebati oko 2/3 kamenih formacija i pijeska.

Najučinkovitije sredstvo za borbu protiv urolitijaze, koje doprinosi brzom uklanjanju kamenja iz bubrega, smatra se:

 • Progesteron, koji smanjuje alfa-adrenergičke receptore uretera, smanjuje tonus mišića srednjeg ljuske i širi promjer prolaza;
 • glatkog glatkog mišića, koji opušta mišićna vlakna uretera i olakšava lako napredovanje kamena duž njihovog lumena;
 • alfa-blokatori, opuštajuća glatka mišićna vlakna uretera;
 • blokatori S-kanala čije je djelovanje usmjereno na uklanjanje grčeva, što povećava vjerojatnost neometanog prolaska kamenja duž uretera;
 • nesteroidnih protuupalnih oblika doziranja koji oslobađaju sindrom boli i smanjuju lokalni edem tkiva.

Prisutnost sitnog kamenja apsolutna je indikacija da stimulira njihov neovisni odlazak. Pored spomenutih sredstava za istjerivanje konkretnih oblika, u suvremenoj medicinskoj praksi liječnici koriste tehniku ​​s upotrebom lijekova koji sadrže terpene. Kemijski spojevi ove serije imaju izražen antispazmatični učinak, obdareni su sedativnim svojstvima i sposobni su utjecati na mikrobnu floru zbog bakteriostatske aktivnosti.

Terpeni su uobičajeni i poznati mnogim medicinskim oblicima, koji imaju niz neporecivih prednosti koje gotovo uvijek čine izbor u njihovu korist:

 • povećati dnevnu količinu urina;
 • doprinose poboljšanju opskrbe krvi i mikrocirkulacije u organima mokraćnog trakta;
 • imati bakteriostatski učinak;
 • Uklanja spastičnost glatkih mišića mokraćnog trakta;
 • poboljšava peristalticku aktivnost načina na koji se kamenje kreće.

Među najpopularnijim drogama ove serije treba napomenuti:

 • Palin, koji ima izražen antibakterijski učinak;
 • paste Phitolysin, koji je propisan prije svega u postoperativnom razdoblju, kao lijek koji sprečava povratak bolesti;
 • Kanefron - biljna medicina koja poboljšava opće stanje pacijenta i jača uklanjanje malih formacija;
 • učinkovite tabletirane pripravke od kamenja Enatin i Olimethin;
 • Cistin je lijek koji se temelji na biljnim komponentama, koji pomaže uklanjanju suvišne mokraćne kiseline iz tijela, koji sudjeluje u formiranju konkretnih sastojaka.

Ovisnost učinkovitosti terapije otapanjem na vrstu konkretnih materijala i njihov sastav

Kakvu vrstu konkretnih oblika postaje moguće da se potpuno raspuste? Izvrsna kamena koja se sastoji od soli mokraćne kiseline, tj. Urata, podložna je otapanju lijeka. Da bi se oslobodili takvih formacija, koristi se terapijska shema za alkalizaciju urina upotrebom citratnih smjesa ili kalijevog bikarbonata. Prije početka takvog liječenja liječnik treba paziti da pacijenti nemaju kontraindikacije, među kojima su pijelonefritis u fazi pogoršanja, kršenje funkcionalnosti bubrega, nezadovoljavajuće stanje urodinamike.

Otopine citrata treba pripremiti neposredno prije uporabe. Odgovarajuća je doza takvih lijekova u količini od 10 ml tri puta dnevno. Ova shema liječenja omogućuje postizanje željenog rezultata u obliku uklanjanja konkretnih oblika nakon 3-4 mjeseca od početka terapije. Citratne lijekove treba poduzeti pod kontrolom urina urina, koja ne smije biti veća od 6,3-6,8.

Važno je zapamtiti da otapanje uratnog kamenja s medicinskim pripravcima uvijek zahtijeva pojačanje u obliku prianjanja na posebnu prehranu s ograničavanjem proizvoda koji sadrže purinske baze. Oksidacija urina olakšava se isključivanjem njihovog dnevnog jelovnika mesa, biljnog ulja, kakao, čokolade i kave. Paralelno s tim, trebali biste popiti puno tekućine (oko 2,5-3 litara dnevno za odraslu osobu).

Antibiotici u liječenju ICD

Vrlo često, urolitijaza prati vezanje bakterijske mikroflore, koja uzrokuje upalu bubrežne parenhima i postupno ga uništava. Zato je pri određivanju kardioma u bubrezima preporučljivo koristiti antibakterijske lijekove koji eliminiraju žarište infekcije i imaju snažan protuupalni učinak. Najčešće, liječnici propisuju antibiotike iz slijedećih skupina:

 • fluorokinoloni ("ofloksacin", "Lomifloksacin"), koji su učinkovito sredstvo za borbu protiv infektivnih sredstava;
 • aminoglikozidi ("gentamicin", "amikacin") - lijekovi koji ometaju sintezu bjelančevina u bakterijama, čime se inhibiraju njihov rast i reprodukciju;
 • cefalosporini ("Cefazolin", "Tsefepin") - antibiotici koji imaju četiri generacije lijekova s ​​različitim aktivnostima protiv bakterija određene vrste.

Valja napomenuti da je potpuno saniranje fokusa infekcije u bubregu s urolitijazom nemoguće, pogotovo ako kalkulator prekine urodinamiku. Stoga se terapija antibioticima odvija kao predoperativni pripravak i za sprečavanje zaraznih komplikacija u postoperativnom razdoblju.

Protuupalna terapija

Izravno indikacija za NSAR na IBC je prisutnost upale u tkivu bubrega sa svim svojim posljedicama, i to boli, edem parenhima dizurija i slično. Pripreme iz skupine NSAR rijetko izazvati negativne reakcije u unutarnje organe i imaju učinke kao što su:

 • reljef sindroma boli;
 • normalizacija pokazatelja temperature;
 • uklanjanje lokalnog edema;
 • poboljšanje ureteralne prohodnosti.

Nesteroidni protuupalni lijekovi se preporučuju tek nakon imenovanja liječnika.

Koje bi anestetike trebalo radije?

Terapija boli - važna točka u liječenju egzacerbacije nefrolitijazu, uz intenzivno bol u leđima i želuca, izazvan bubrežnih kolika. Prilikom promicanja mokraćovoda kamenje bez korekcije lijekove protiv bolova ne može učiniti. Za ublažavanje urologa bolnih sindroma korištenje analgetika i antispazmodična lijekova, koji su jednako učinkoviti u uklanjanju patološki simptom, ali imaju različit mehanizam djelovanja. liječnici često vole kombinirati uzimanje tih lijekova kako bi se poboljšala analgetski učinak.

Grčeva lijekovi za urolitijaze može eliminirati spazam mišića i na taj način spasiti ljude iz oslabiti bol da bi bilo teško promovirati kamenje mokraćnog sustava. Antispazmotike u periodu akutne preporučljivi za uporabu u obliku injekcija, a njihova odsutnost ne smije koristiti formulacije tableta. Tipično, u terapijskoj praksi puštanja krvi bubrežne kolike odvija putem intramuskularne injekcije pacijentu ili shpy spazmalgona.

S napadom bubrežne kolike, liječnici propisuju pacijentima analiza narcotskih i ne-narcotskih prirode. Opium lijekovi uključuju poznati Papaverin, koji uklanja grč glatkih mišića i blokira aktivnost receptora boli. Najpopularniji ne-narkotički analgetik je Baralgin, koji se može davati intramuskularno i intravenozno. U razdoblju između napada ljudi koji pate od urolitijaze, ne treba se opustiti, čekajući još jednu epizodu bolesti. U kompletu za prvu pomoć takvih bolesnika, sigurno je da su lijekovi koji mogu brzo ukloniti simptome kolike, čija svojstva iznenada proizlaze iz pozadine potpune dobrobiti.

diuretici

Funkcija bubrega uključuje stalnu filtraciju krvi i izlučivanje tijela različitim metabolijama, metalnim solima, toksinima i slično. Ako se bubreg ne može nositi s dužnostima koje mu se dodjeljuju, tekućina se akumulira u svojoj parenhimu i izaziva razvoj edema. Ovo je jedna od prvih manifestacija disfunkcije glavnog organa mokrenja i signal da je vrijeme da posjetite stručnjaka u svrhu dijagnosticiranja bolesti koje su uzrokovale pogoršanje cjelokupnog zdravlja.

Diuretici se preporučuju za postavljanje na male veličine konkretnih materijala, koji ne mogu stvoriti situaciju s opstrukcijom mokraćnog trakta. Također za takvu terapiju, sastav kamena i njihova sposobnost otapanja od velike su važnosti. Diuretici koji štedi kalij propisuju se pacijentima koji su skloni stvaranju fosfata ili kalcija. Dok oksalati trebaju upotrebu diuretika prirode tiazida.

Bilo koji diuretik iz urolitijaze može se zamijeniti biljnim lijekom u obliku biljnog izvarenja ili tinkture. Treba imati na umu da se lijekovi s diuretskim učinkom mogu koristiti samo uz dopuštenje liječnika i nakon pronalaženja svih nijansi bolesti, kao i procjene rizika razvoja njegovih komplikacija.

Nemojte zaboraviti da liječenje ICD-a treba biti sveobuhvatno pa je jedna terapija lijekom u ovom slučaju neophodna. Pacijenti koji pate od stvaranja kamena, nakon korekcije lijeka, dužni su podvrći liječenju sanatorijskim i spa tretmanima mineralnim vodama pod laboratorijskim nadzorom metabolizma koji sudjeluju u stvaranju konkretnih materijala.

Kako liječiti urolitijazu

Pitanje kako liječiti urolitijazu nije samo liječnici uroloških profila, već i kirurzi koji proizvode operativnu ekstrakciju kalija iz različitih dijelova mokraćnog trakta.

Nažalost, nijedan liječnik ne može jamčiti potpuni oporavak pacijentu, čak i ako je liječenje izvršeno u skladu sa svim modernim standardima. Ako se u tijelu pacijenta pojavi metabolički poremećaj, a započeo je proces formiranja kamena, tada postoji stalna prijetnja njihovoj novoj formaciji.

Da bi se to izbjeglo, liječenje urolitijaze mora biti višestruko i kombinirano, što će utjecati na sve veze patogeneze bolesti, osobito kod ljudi kod kojih postoji rizik od ponavljanja procesa.

Zdrava hrana

Prema protokolu za upravljanje pacijentom s urolitijazom, liječenje započinje imenovanjem odgovarajuće varijante prehrambene prehrane. Zahvaljujući terapeutskoj prehrani, moguće je zaustaviti nastajanje novih kamena, kao i ubrzati proces razdvajanja već formiranih konkretnih oblika.

Dijeta s urolitijazom urata usmjerena je na "alkalizaciju" mokraćnog sedimenta. Da biste to učinili, potrebno je u dijeti pacijenta uključiti svježe povrće i voće, bobičasto voće i sve mliječne proizvode.

To oštro ograničeni u korištenju ribe i mesa, posebno izrađena od naftom bogatih, alkohol, gljive, špinat, iznutrice, mahunarke, polu-gotovih proizvoda, jaja (odnosno onih proizvoda koji sadrže višak purine baze).

Volumen tekućina pijan tijekom dana ne smije biti manja od 2-2,5 litara. Ne preporučuje se piti pića iz brusnice i brusnice jer mogu povećati kiselost sedimenta urina.

Dijeta s oksalatnom urolitijazom podrazumijeva potpunu isključenost od prehrane oboljelih proizvoda koji sadrže oksalnu kiselinu ili tvari koje mogu poslužiti kao izvor za njegovu sintezu.

Potpuno isključena sljedeće namirnice: špinat, rabarbara, loboda, mesni proizvodi, meso mast sorti, gljive, čokoladnih proizvoda, kave, kakaa, pušili grickalice, kiseli krastavci i drugi.

U tom slučaju, dovoljna količina magnezija i kalija treba biti prisutna u hrani. Obrok uključuje žitarice (biserno ječam, zobene pahuljice i heljde), tvrdi kruh, raž mek, sušeno voće itd.

Dopušteno sljedeće proizvode: kuhana riba i meso low-fat sorti koje se pari ili kuhano, jaja, mliječni proizvodi, voće i povrće koji sadrže oksalnu kiselinu (krastavci, tikvice, banane, marelice, itd).

Dijeta s fosfor-kalcij urolitijazom usmjerena je na "kiseljenje" urina, što ubrzava proces uklanjanja kamenja iz tijela i sprečava taloženje kristala soli u mokraćnom sedimentu.

Sljedeći proizvodi isključeni su ili ograničeni u najvećoj mogućoj mjeri: mlijeko i mliječni proizvodi, krumpir, salate od povrća, začini, kompoti i konzervi voća itd.

Preporuča se konzumirati meso i ribu low-fat sorti, biljne masti, žitarice bez mlijeka, proizvodi od žitarica, povrće (bundeva, grašak, gljive) i voće (višnje jabuke, brusnice, brusnica i voćni napitci izrađene od njih), slabi čaj, itd d.,

Volumen količine vode dnevno ne smije biti manji od 3 litre. Preporuča se konzumirati dnevno voćne napitke i kompote od brusnica i vina kako bi se ubrzao proces mijenjanja pH mokraće na kiselu stranu.

Liječnička terapija

Simptomatsko liječenje je nužno za ublažavanje boli koja nastaje iz grčenja mišića, dok se kretnja kreće duž lumena uretera.

U tu svrhu koriste se sljedeći lijekovi, koji se primjenjuju intramuskularno ili intravenozno:

 • No, mrijeste 2% -2 ml;
 • Papaverine 2% -2 ml;
 • Analgin 50% -2 ml;
 • Tramadol 1% -1 ml i drugi.

Nakon zaustavljanja napada bubrežne kolike dopuštena je njihova daljnja upotreba u obliku tableta.

Među najčešćim analgetičkim lijekovima koji se koriste za liječenje napada bubrežne kolike u urolitijazama, valja spomenuti Baralgina. Propisuje se sam ili u kombinaciji s gore opisanim sredstvima, što ubrzava proces zaustavljanja sindroma boli.

Blokovi s novokainima (peri-tubularni, suprapubični, paravertebralni, paraneuropski i drugi) pronašli su svoju primjenu u Rusiji.

Patogenetski tretman odlučan je u neposrednoj borbi protiv procesa stvaranja kamena.

Kako bi se spriječila sinteza kamenja iz mokraćne kiseline (urati), tablete allopurinola 300 mg (100 mg 3 puta dnevno) primjenjuju se 2-3 tjedna (pod kontrolom razine mokraćne kiseline u tijelu bolesnika).

Ubrzava proces izlučivanja bubrega urata Butadion (0,1 g 4-6 puta na dan 3-5 tjedana).

Za početak postupka cijepanja kamena porijekla urata upotrijebite citratne smjese koje sadrže nekoliko sastojaka: natrijev citrat, kalij, askorbinska kiselina. Rezultirajuća otopina se uzima nekoliko mjeseci s obveznom kontrolom pH-urina. Umjesto citirane smjese, možete odrediti pacijenta Uralit (kombinirani lijek).

Oksalaturiyu eliminirati prihvat allopuriola i lijekove, koji uključuju magnezij oksid, vitamina B (posebno, B6) i A (retinol).

Uz urolitijazu povezanu s poremećajima metabolizma kalcija, propisani su lijekovi koji mogu smanjiti njegovu koncentraciju vezanjem i stvaranjem netopljivih spojeva. U tu svrhu odredite Almagel za 2 žličice. 3-4 puta na dan tijekom 2-3 tjedna.

Flurbiprofen ubrzava proces izlučivanja slobodnog kalcija, koji sprječava precipitaciju u kristalnim spojevima. Njegova doza je 0,05 g 3 puta dnevno.

Razina fosfata u krvi pacijenta smanjena je imenovanjem vitamina D2 (200-400 IU). Također se tretiraju s Xidophone (1 žlica za posuđe 3 puta dnevno). Tijek liječenja izabran je pojedinačno.

Da biste uklonili bol i druge manifestacije urolitijaze kod kuće, upotrijebite kombinirane lijekove, kao što su Cystenal, Spasmocyrë, Kanefron, Tsiston i drugi.

Kada je zarazno sredstvo vezano i napadaj upalnog procesa, liječeni su antibakterijski lijekovi s širokim spektrom djelovanja i antimikrobnih sredstava.

Fitoterapija

Osim konzervativnih metoda liječenja, znatnu ulogu u terapiji bolesnika s različitim oblicima urolitijaze daje se uporabi biljnih lijekova. Kada se pravilno kombiniraju jedni s drugima, oni imaju učinke koji nisu niži od sintetičkih lijekova.

Fitogeni pomažu u borbi protiv upale, spastičnoj komponenti bolesti, promjeni pH urina i također imaju baktericidni učinak.

Za otapanje oksalatnog kamenja, koristite kopriva sok (2 žlice 3 puta dnevno za mjesec dana).

Mokraćna urolitijaza se može liječiti infuzijom lišća od breze. Da biste to učinili, uzmite 3 žlice. l. sipati 300 ml kuhane vode i inzistirati 3-4 sata, nakon čega uzeti 100 ml 3 puta dnevno (tijekom terapije 30-40 dana).

Stonovi fosfatne prirode pomoći će rastvaranju dekocija, koji uključuje sljedeće sastojke: grah grah, kukuruzne stigme, lišće medvjeda, list od borovnice. Potrebno je uliti 1 žlica od 300 ml kipuće vode, inzistirati 2-3 sata, napiti i uzeti 1 žlicu 3 puta dnevno.

Za ubrzanje samopražnjenje kamenja propisanih naknada, koja uključuje Preslica trava, PLANIKE list, breza lišće i brusnice, plodove smreke i slatki korijen.

Operativno liječenje

Ako se kamen ne klinički pokazuje, pacijent ne čini bilo kakve pritužbe, a otkrivanje je slučajno, onda se liječenje urolitijaze nastavlja konzervativnim metodama. Najčešće je to jedna forma malih dimenzija, smještena u jednoj od čašica bubrega, dok u funkcijama organa ne bi trebalo biti apsolutno nikakvih poremećaja.

Nisu svi konkrementi mogu izaći sami, čak i ako njihova veličina ne prelazi 5-6 mm. Uzrok tome može poslužiti kao opstruktivni poremećaji u mokraćnom sustavu, prisutnost upalnih promjena koje sprečavaju napredak kamena, itd. U svakom od ovih slučajeva potrebna je kirurška intervencija zahvaljujući kojoj će oblikovani konkretni materijal biti potpuno izvađen ili fragmentiran u manje dijelove.

Udaljeni udarni val litotripsi

Uvođenjem modernih metoda minimalno invazivne kirurške intervencije, liječenje urolitijaze postalo je što je moguće sigurnije i učinkovitije.

Trenutno našli široku primjenu metoda daljinskog litotripsija šok valovima (ESWL), suština koja je pružiti puls val poseban uređaj sposoban lomljenog kamena na manje komade. U budućnosti se isperu iz mokraćnog trakta.

Ako je veličina kalkulatora veća od 2 cm, prije nego što izvršite DLT, pacijentu se uvodi poseban kateter, uz pomoć kojih se uklanjaju svi njezini fragmenti. To je neophodno kako bi se izbjegla njihova akumulacija u mokraćovodu, što će dovesti do još jednog napada bubrežne kolike, a također može uzrokovati komplikacije.

Kako bi izvedeni postupak imao maksimalni učinak i da ima najmanje traumatski učinak na okolna tkiva, potrebno je provesti pod obveznom kontrolom ultrazvuka ili rendgenske snimke. Šok val bi trebao utjecati samo na zonu u kojoj se nalazi stijena.

Kontraindikacije liječenju urolitijaze uz pomoć DLT-a:

 • pretilost kod pacijenta različitog stupnja težine ili teške deformacije koštanih struktura (nemoguće je točno utvrditi fokus šok vala);
 • bolesti koagulacijskog sustava krvi, ozbiljnih bolesti srca ili pluća;
 • upalni procesi u organima mokraćnog sustava (akutni pielonefritis, cistitis i drugi);
 • deformacija uretera ispod lokalizacije kamena (ožiljci, stezanje);
 • kršenje glomerularne filtracije bubrega (više od 50% od početnih vrijednosti);
 • akutni procesi u probavnom traktu (pankreatitis, kolecistitis i drugi).

Transuretralna endoskopska litotripsija i litaeksrakcija

Zahvaljujući ovom tipu operacije, ne samo da možete razbiti kamen na manje dijelove, već i ukloniti ostatke i vratiti ureter opstrukciju, ako je potrebno.

Zbog endoskopa uvedena u lumen uretre mogu vizualizirati i ukloniti formirana račun, kao i brisanje lumen uretera od „kamenih staza”, što ostavlja iza udarnih valova litotripsija.

Ova tehnika njegove učinkovitosti nimalo ne zaostaje za ER, ali zbog opasnosti od komplikacija, njegova primjena je u velikoj mjeri ograničen, posebno kada je riječ o liječenju urolitijaze u djece (jer uretre lumena imaju prilično uzak, što otežava uvođenje endoskopa).

Glavne komplikacije nakon postupka su kako slijedi:

 • napredovanje kamena u kallicu i zdjelicu aparata bubrega;
 • traumatski učinci na zidove uretera ili njegovu perforaciju, što uzrokuje krvarenje;
 • upala bubrega (akutni pielonefritis) ili prostata (akutni prostatitis), kao rezultat nepoznate infekcije ovih struktura ili kršenja asepsije tijekom postupka;
 • potpuno odvajanje uretera (to se događa vrlo rijetko).

Perkutana nefrolitotripsi

Liječenje urolitijaze ovom metodom je neophodno za velike kamenje ili kompliciranje bolesti.

Dreniranje se provodi nefrotomskim gibanjem pod obveznom ultrazvučnom kontrolom. Kamen je uništen uz pomoć različitih litotriptora (električni impuls, ultrazvučni, pneumatski i drugi).

Unatoč visokoj učinkovitosti postupka, ima nedostataka, od kojih je prva invazivnost i traumatizam. Moguće komplikacije uključuju:

 • bušenje velikih posuda s pogrešnom bušenjem;
 • ozljeda organa smještenih u abdominalnoj ili pleuralnoj šupljini;
 • formiranje velikog hematoma ispod kapsule bubrega ili oko nje;
 • ulazeći u zdjelicu krvnog ugruška koji joj prijeti punim tamponadom.

Operacija je otvorena

Kada su gore opisane metode kirurškog tretmana neučinkovite ili je njihova upotreba ograničena, primjenjuje se operacija otvorenog pristupa.

Za vađenje kamena koristi se jedno od sljedećih operacija:

 • ureterolithotomy;
 • pyelolithotomy;
 • pielonefrolitotomiya;
 • Nefrektiomija (za završetak uklanjanja organa pribjegava se izvanrednim situacijama, na primjer, s uobičajenim apscesom bubrega ili kada je naborana).

Liječenje sanatorijem

Liječenje u sanatorijama za pacijente koji pate od ovog ili onog oblika urolitijaze je balneološki (terapija uz pomoć mineralnih voda).

Svaka voda ima vlastiti plin i mineralni sastav. Pravilnom primjenom moguće je utjecati na proces cijepanja kamenja i njihovo prirodno izlučivanje iz tijela.

Glavni učinci balneoterapije su:

 • lagano ubrzati proces diureze;
 • protuupalni učinak;
 • eliminirati spastičnu komponentu iz glatke muskulature uretera;
 • ispraviti pH urina na željenu stranu.

U svakom slučaju, samo liječnik određuje potrebu za sanatorijskim liječenjem, jer za njega postoje određene kontraindikacije (na primjer, prisutnost velikih konkretnih ili teških popratnih bolesti).

zaključak

Nažalost, potpuno je izliječiti urolitijazu i osloboditi pacijenta od ovog stanja, to je nemoguće. Međutim, ako slijedite sve medicinske preporuke koje se tiču ​​ispravka prehrane i promjena načina života, možete trajno zaustaviti patološki proces.

Tablete iz urolitijaze kod ljudi

Liječenje urolitijaze, ovisno o etioloških čimbenika, funkcije mokraćnih organa, pH urina stanju Urodinamika i metaboličkih poremećaja, izvodi se brzo i konzervativno, predviđanje ovisi o tome kako točno se može identificirati i eliminirati uzroke stvaranja kamena, kao i od učinkovitosti propisane metode prevencije i prisutnosti komplikacija. Da biste odabrali pravi lijek za bolesti bubrega bubrežnih kamenaca, najprije morate odrediti prirodu kamenca i njegovu lokaciju u mokraćnom sustavu.

Kemijski sastav glavnih oblika stvaranja kamena

Prema sadržaju kemijskih elemenata, formacija kamena je podijeljena u glavne skupine:

 1. Kalcijni - miješani, fosfati i kalcijev oksalati
 2. Infektivni - amonijev fosfat-magnezij i struvit
 3. Neoplazme iz mokraćne kiseline.

Koraljni kamenci nazivaju se konkretni dijelovi, koji zauzimaju apsolutno cijeli bubrežni zdjelicu. Treba napomenuti da omjer kemijskog sastava tvari kamena u bolesnika nije isti i potpuno ovisi o prirodi hrane, hrane, sadržaju soli u pitkoj vodi, uvjetima okoline, klimatskoj zoni boravka i dobi pacijenta. U pravilu, bubrežna bolest bubrega u starijoj osobi se najčešće nalazi u obliku fosfata ili urata, a kod mladih - oksalata.

Konzervativne metode uklanjanja urolitijaze

Lijekovi i lijekovi iz bubrežnih kamenaca, koje imenuje urolist, trebaju biti usmjereni na poboljšanje napretka urinarnog sustava čvrstih kemijskih naslaga, potpuno ga otapanje i sprječavanje nove formacije kamena.

Konzervativna metoda mora obavljati određene važne funkcije:

 1. Ispravite poremećaje u metaboličkim procesima
 2. Osloboditi upale različitih vrsta bubrežnih kamenaca
 3. Jačanje imunološkog sustava bolesne osobe
 4. Imaju pozitivan učinak na hemodinamiku organa.

Otpuštanje konkretnih sastojaka mokraćne kiseline

Gotovo svi urates otapa brzo i učinkovito dovoljno posebnom alkalizacijskog oralnu terapiju, koriste mješavine bikarbonata i kalij citrat rješenja - uralita Y blemaren i solurana magurlita. Važno je napomenuti da se ova rješenja trebaju primjenjivati ​​tri puta dnevno u svježe pripremljenom obliku. Tipično, tri mjeseca terapije na temelju citrata smjesa osigurava potpuno otapanje kamenca, ali to treba provoditi pod nadzorom urologu, u nedostatku zadovoljavajuće pijelonefritisa i Urodinamika. Pripravci za liječenje bubrežnih urolitiaze citrata karaktera dozira ovisno o pH pacijenta, naznačen time što je pH treba biti između 6,2-6,9, sa oštrim Alkalizacija urina koncentrata mogu dovesti do akumulacije fosfata soli spriječiti urate otapanja, potpuno ih obavijajući.

Razbijanje cistinskih kamenih formacija

Kada oksalat bubrežnih kamenaca znak treba minimizirati unošenje u pacijenta za korištenje oksalne kiseline i magnezijeve soli do tri puta na dan, koji pozitivno utječe na vezanje oksalata u crijevu i smanjenje soli u urinu njihov sadržaj. Da bi se smanjila sinteza koncentracije mokraćne kiseline, urolist može propisati liječenje tabletom kao allopurinol - tri puta dnevno. Dokazano je da ova terapija može smanjiti učestalost recidiva i neoplazmi koji sadrže kalcijev oksalate u njihovom sastavu.

Metoda drobljenja i izlučivanja fosfaturije

Pripravci za liječenje bubrežnih kamenaca sadržaja fosfata treba usmjeriti na punom alkalizacijom urina koncentrata, koji uključuju alkalnih i limuna. Glavni medicinski lijekovi koji mogu promijeniti alkalnu mokraće do kisele, su - methionol, amonijev klorid, askorbinske kiseline, benzojeve kiseline i borne kiseline koja se primjenjuje do tri puta dnevno.

Više informacija o funkcijama bubrega i ICD navedeno je u ovom videu:

Moderna terapija bacanjem kamena

Nedavno, urolozi diljem svijeta su naširoko koristi za bubrežnih kamenaca kamneizgonyayuschuyu terapije, uz dokazala svoju učinkovitost u smanjenju boli dok promicanje kamenac u urinarnom traktu, te povećanje učestalosti samopražnjenje kamenja. Tipično, urolog može pribjeći metoda kamneizgonyayuschey agresivne terapije samo ako je dovoljno velika vjerojatnost nastanka tumora, naravno. Do danas, lijek za bubrežnih kamenaca su postali mnogo više raznolik, učinkovitiji i pristupačan, ali prije nego što se odluče za jednu od njih, trebali konzultirati svog liječnika, kako bi se izbjegle potencijalne nuspojave i niz komplikacija.

Formulacije medikament za tretiranje urolitijaze te su učinkoviti za pacijente koji su promatrane bubrega concrements s promjerom od tri do sedam mm, uz poštovanje odgovarajućih lijekova, vjerojatnost samopražnjenje krutih naslaga povećava se na 65%.

Glavni lijekovi koji uništavaju kamen su:

 1. Progesteron - namijenjen je širenju ureteralnog lumena djelovanjem na adreno-receptore, čime se smanjuje ton mišićnih vlakana
 2. Glukagon - relaksant je glatkih mišićnih vlakana smještenih na zidovima uretera, koji je sposoban zaustaviti snažne kontrakcije uretera
 3. Nesteroidni protuupalni - lijekovi protiv bolova, čiji je glavni zadatak da se smanji upala u bubrežnih kamenaca, koje se smatraju najčešći lijekovi - ketorolaka, imuprofen i indometacin atsetomenofen
 4. Amlodipin i nifedipin - poseban blokatori kalcijevih kanala dizajniran za ublažavanje grčeve i povećava vjerojatnost promocije formiranja kamena, a time i za maksimalni učinak u liječenju urologa propisati kombinaciju ovih lijekova u terapiji kao hormonska prednisolona
 5. Alfa-blokatori - imaju izražen opuštajući učinak na ureteralni zid, čime se potpuno uklanjaju grč mišića.

Lijekovi dodijeljeni za samodjelovanje konkretnih oblika

U prisustvu male kamene formacije sklonu samopražnjenja, većina urologa liječnici propisuju određene lijekove za liječenje bubrežnih kamenaca je detektirana prisutnost terpena koji imaju spazmolitički, sedativ i bakteriostatski svojstva.

Glavne prednosti lijeka za liječenje bubrežnih kamenaca na osnovi terpena, kao enantin, cizamal, artemisol i avisan:

 1. Uzrok hiperemije, povećava cirkulaciju bubrega
 2. Povećajte diurezu
 3. Uklonite grčeve glatke mišiće uretera i zdjelice
 4. Značajno povećavaju peristaltiku, čime utječu na odstupanje neoplazmi
 5. Mikrobna flora ima bakteriostatički učinak.

Najčešći lijekovi na temelju terpena:

 1. Enatin je tablete s kamenjem, koje se propisuju tri do četiri puta dnevno, dok jedna kapsula sadrži 0,17 g paprene metvice; 0,034 g pročišćenog terpenskog ulja; 0,25 g eteričnog ulja; 0,92 g maslinovog ulja i 0,0034 g pročišćenog sumpora
 2. Olimetin - tablete s urolitijazom, koje su slične sadržaju enatina i primjenjuju se tri do pet puta dnevno tijekom dva tjedna
 3. Spasmocystenal - koristi se tri puta dnevno s bubrežnom kolikom na komadiću šećera i sastoji se od eteričnih ulja, belladonna i alkaloida
 4. Rovatineks - kao Cystenalum, u svom sastavu ima eterična ulja i uljne tvari: pinen, terpensku čist, kamfen, Rubia-glukozid i fenchol
 5. Kanefron - posebna pripreme u urolitijaze namijenjeni za poboljšanje općeg stanja tijelo pacijenta, maksimalno pojačanje iskašljavanje kristali mokraćnog soli poboljšanje boje urina, kao i normalizaciju indeksa urina, kalcij-fosfor metabolizma, ureu, kreatinin i mokraćne kiseline
 6. Tsiston - lijek za bubrežne kamence biljni usmjerenih na izlučivanje mokraćne kiseline i kamenčićima koji uređuju kristalno koloidne urina ravnoteže, ima antimikrobno i diuretičko djelovanje, čime se omogućava pozitivan rezultat u calculous pijelonefritis
 7. Phytolysinum - posebna pasta, koja ima diuretik, bakteriostatski, antirecurrent i spazmolitički učinak u postoperativnom periodu i primjenjuju četiri puta dnevno nakon obroka za čašu vode zaslađene
 8. Palin - antibakterijski i antimikrobno lijek namijenjen za infektivnih i upalnih bolesti urinarnog trakta, koja se mora primijeniti 2 puta na dan, u tijeku intenzivno liječenje treba trajati najmanje 10 dana od početka lijeka.

Kako bi se znati koji lijek najbolje pomaže kod bubrežnih kamenaca bolesti, to je prvo potrebno odrediti kemijski sastav, veličinu i položaj stvaranjem kamenaca, kao i da se savjetuje stručnjak urologa koji će vam pomoći odabrati individualni način drobljenja s urolitijaze.

Prednosti Paline u urolitijaziji

Palin naziva jedinstveni antimikrobna i antibakterijski lijek koji se često koristi u ginekološki i mokraćnog praksi zbog učinkovite eliminacije različitih infektivnih i upalnih bolesti mokraćnog sustava. Ovaj lijek ima u svom sastavu aktivnu komponentu pipemidne kiseline, koja ima izraženu baktericidnu svojinu. Važno je imati na umu da bilo koji self-tretman bubrežnih kamenaca pilule mogu dovesti do neželjenih posljedica i komplikacija različite težine, što je razlog zašto, prije nego što počnete uzimati lijek, obratite urologa za tretiranje.

Glavni mehanizam lijeka je sposobnost pipepidne kiseline da snažno inhibira bakterijski oblik DNA topoizomeraze, regulira replikaciju, transkripciju i popravak DNA bakterija. Treba napomenuti da upotreba velikih doza dovodi do baktericidnog djelovanja, i pri minimalnim dozama - na bakteriostatsku. Nedavno, urolozi sve više koriste u svojoj praksi u ICD-u ovu modernu medicinu: bubrežni kamenci u ovom slučaju brzo se rastvaraju i prirodno se povlače.

Glavne indikacije za uporabu lijeka:

 1. Kao intenzivna terapija
 2. U akutnim i kroničnim bolestima organa mokraćnog sustava, izazvane mikroorganizmima
 3. Kao preventivno sredstvo za pacijente s rekurentnim infekcijama mokraćnog sustava
 4. U kombinaciji s drugim lijekovima propisane su ženama koje imaju vaginalne infekcije.

dijagnostika

Da biste odredili uzrok bolesti i ispravnu formulaciju dijagnoze, trebate posjetiti urolog. Liječnik bilježi pritužbe pacijenata i prikuplja anamnezu bolesti, ali je samo propisana prikladna terapija nakon detaljnog ispitivanja.

Metode liječenja mogu se razlikovati ovisno o mjestu kamenja u tijelu i njihovom sastavu.

Pješčane kamene formacije pojavljuju se u bubrezima (jedan ili oboje), uretere ili mjehur. Simptomatologija je također različita.

Renalni kolik nedvosmisleno ukazuje na njihovu prisutnost u bilo kojem od uretera. Ako drugi organi pate, onda postoje bolovi u bolovima, problemi s mokrenjem i povećana bolna osjeta kada se mijenja položaj tijela ili tijekom fizičkog napora.

Simptomatika se može pojaviti jednom, u obliku teške boli, ili ponavljati s vremena na vrijeme, značajno komplicirajući život bolesne osobe.

Ako se u vremenu ne otkrije bolest bubrega, koja je praktički ili potpuno asimptomatska, može dovesti do nepovratnih promjena i smrt bubrega.


Sastav je podijeljen u nekoliko grupa kamena:

 • oksalati;
 • fosfat;
 • uratna;
 • druge i mješovite vrste.

struktura ovisi o razlozima njihovog formiranja - razne bolesti, nedostatak vitamina, utjecaj vanjskih čimbenika (hrana, voda, ekologija).

Kako bi lokalizirali svoju lokaciju u tijelu i odredili uzroke urolitijaze, propisuju se sljedeći dijagnostički postupci:

 1. opći testovi krvi i urina - određivanje viška ili nedostatka elemenata koji izravno ili neizravno ukazuju na sastav kamena;

Nemojte se oslanjati samo na rezultate testova. Pokusno je promatrano da mnogi ljudi u krvi pokazuju suvišak određenih tvari koje stvaraju kamen, ali se kamen ili pijesak ne pojavljuju.

 • biokemijske analize koje otkrivaju infekcije i upale u tijelu, nepravilnosti u radu organa i broj leukocita;
 • Ultrazvuk - omogućuje vizualno procijeniti opseg oštećenja unutarnjih organa, položaj kamena i njihovu veličinu;
 • Radiografija genitourinarnog sustava - dodatni postupak, inferiorni u učinkovitosti ultrazvuka, ali ponekad je potrebno potvrditi dijagnozu;
 • CT (kompjutorizirana tomografija) je najsuvremeniji i najkorisniji alat u medicini, uz pomoć kojih je moguće sastaviti volumetrijsku sliku unutarnjih organa i jasno vidjeti prisustvo bilo kakvih stranih tijela i odstupanja.
 • Važno je napomenuti da se periodične provjere tijela moraju provesti nakon uklanjanja bolesti, jer često se pojavljuju relapsi i kamenje ponovno pojavljuju.

  Metode liječenja

  Suvremene metode liječenja značajno su napredovale u području uklanjanja stranih formacija u organima genitourinarnog sustava. Postoji mogućnost ukloniti i uništiti kamenje bilo koji sastav i veličina, bez obzira na njihovu lokaciju.

  Postoji nekoliko načina liječenja urolitijaze:

  • konzervativno - naglasak je na održavanju zdravog načina života, što znači pridržavanje prehrane, vježbanja i fizikalne terapije;
  • medicinski - uporaba lijekova i lijekova za cijepanje i izlučivanje kamena;
  • škrgutanje kamena s daljinskim udarcem val lititripsija je učinkovita i bezbolna metoda, praktički bez rizika od komplikacija, pogodna za muškarce i žene.

  Može postojati neka ograničenja u trudnoći, ovisno o razdoblju ili komplikacijama u procesu davanja fetusa.

 • ureterolitotripsiya - operativna intervencija u tijelu s tankim instrumentom - ureteroskopom.

  Metoda se upotrebljava duže od ESWL. Operacija brzo prolazi, pod lokalnom anestezijom i ima kratki period rehabilitacije.

  Kontraindikacije ukazuju na prisutnost pijelonefritisa ili upalnih procesa u genitourinarizmu.

 • Kirurška intervencija

  Treba napomenuti da prilikom primjene litotripsi udarnog vala uništeni kamen ne uklanja iz tijela. fragmenti postupno se pojavljuju kasnije pod bliskim nadzorom pacijenta u bolnici.

  U nekim slučajevima, fragmenti mogu začepiti uretere i žile, čime se potiče razvoj pijelonefritisa ili hepatičnog kolike.

  U međuvremenu možemo spomenuti otvorena operacijska metoda, koji se ponekad koristi za podešavanje strukture uretera i uklanjanje drugih komplikacija uzrokovanih kamenjem.

  U liječenju urolitijaze, sve navedene metode se često koriste u kombinaciji za učinkovitije kontrolu bolesti.

  primjena operativne metode - ovo je obično nužnost za potpuno izliječenje pacijenta.

  Lijekovi i konzervativni lijekovi su dobri za prevenciju, ali ne eliminiraju prave uzroke.

  pripravci

  Ova metoda je usmjerena na obnova ispravnog metabolizma i sprečavanje mogućih recidiva.

  Tijek lijekova i tableta može sadržavati takva sredstva kao što su:

  • antibiotike;
  • diuretik (bilje i urološka zbirka);
  • antispasmodici (No-shpa);
  • kamnevyvodyaschie;
  • urolitiki;
  • za ublažavanje bolova;
  • Biljni lijekovi za biljnu medicinu (Kanefron, Cyston)
  • protuupalno.

  Kako i kada ih uzeti, trebate razjasniti pojedinačno sa svojim liječnikom nakon detaljne dijagnoze.

  Urat kamenje lako je topljiv uz pomoć urolita (smjesa citrata, Blamaren, Uralit U). Tečaj traje do 3 mjeseca, zbog čega kamenje može potpuno nestati. Nažalost, obrazovanje iz drugog sastava ne može se izliječiti na taj način.

  No, spa i lijekovi protiv bolova koriste se tijekom hepatičnog kolike. Tijekom pogoršanja napada, preporuča se piti jednu tabletu i uzeti toplu kupku (zagrijati bubrege).

  Vrlo važno u skladu s uputama liječnika i propisanu prehranu. Fizioterapija i fizioterapija, masaža i liječenje u sanatorijama pomažu stimulirati imunitet tijela i ubrzati izlučivanje kamenja.

  Folk lijekovi

  Potpuno se oslanjaju na metode tradicionalne medicine, ali se mogu koristiti kao dodatni alat.

  djelotvoran Uvarak od šipka. Ova biljka se također koristi u službenoj medicini za liječenje urolitijaze, cistitisa i uretritisa. Korisno kao plodovi i korijeni dogrose, koji sadrže veliku količinu vitamina C, B, D i drugih.

  Šipka je imala protuupalna i koleretska svojstva, normalizira ravnotežu soli u tijelu.

  Međutim, postoje kontraindikacije, među kojima:

  • trudnoća;
  • alergije;
  • bolesti kardiovaskularnog sustava;
  • tromboza.

  Prije primjene ljekovitog bilja obavezno je posavjetovati se s liječnikom.

  Za pripremu juhe trebate 2 žličice suhog korijenja, napunjene čašom vode. Smjesu treba kuhati 15 minuta i pustiti da se ohladi na sat. Ovaj lijek se koristi 3 puta dnevno za 1/3 šalice prije jela.

  Bobice brusnice se vrlo često koriste za liječenje bolesti genitourinarnog sustava. Od urolitijaze dobar recept pomaže s prosijanim proso. Pozitivna svojstva - sniženje tlaka, jačanje kostiju i prevencija upala i infekcija.

  Kako koristiti proso u cistitici pročitajte u našem članku.

  Potrebno je kuhati kašu iz prokliženog prosa. U tu svrhu zrna se napuni vodom i stavi na toplo mjesto dva dana. Ispiranje zrna treba biti sušeno i kuhano, kao kod kuhanja redovite kaše. Nakon toga dodaju se svježe ili smrznute bobice od brusnica. Ulje, šećer i sol ne mogu se dodati.

  Osim brusnice i dogrose, preporuča se dekocija zob, korijen suncokreta, sok od repe, pa čak i prehrana lubenica.

  prevencija

  Bolest je uvijek bolje upozoriti nego liječiti. Ista stvar s bubrežnim kamenjem i mokraćnim mjehurom.

  Postoje neke jednostavne preporuke koje mogu smanjiti rizik razvoj urothelije i nefrourotizeza:

  • piti puno vode i dekocija suhog voća, osobito vodenih metaka (litra tekućine na prazan želudac), jesti lubenice;
  • pridržavati se pravilne prehrane i uravnotežene prehrane hrane i jela, s dovoljno vitamina i hranjivih tvari;
  • periodično provjeravajte organe genitourinarnog sustava na ultrazvuku, pogotovo ako vaši rođaci imaju slične patologije;
  • diuretična i bubrežna zbirka bilja korisna su s vremena na vrijeme;
  • dobro odijevajte i ne dopustite donji dio donjeg dijela leđa.

  I zapamti to pravodobno liječenje kamenje može zadržati bubreg od uništenja i spriječiti razvoj komplikacija, koje je mnogo teže izliječiti nego ukloniti kamenje iz tijela.

  Bubrežni kamen - što učiniti? Recite nam prijenos "Health TV":

  Opće informacije

  Urolozi su identificirali infektivne i neinfektivne bubrežne patologije. Infektivni procesi se razvijaju zbog uvođenja infektivnih sredstava na uzlaznom putu, oni su posljedica cistitisa, uretritisa i drugih bolesti. Oni se također mogu razviti zbog infekcija u drugim organima, te tako kretati prema bubrezima uz protok krvi. Češće od takvih bolesti žena pati, kod muškarca u glavnim dijagnozama komplikacija i teške struje mkb.

  Lijekovi za urolitijazu se biraju ovisno o izvoru infekcije i vrsti patogena, o trajanju patološkog procesa io težini simptoma.

  Glavni ciljevi terapijskih učinaka su:

  • uklanjanje uzroka bolesti - uklanjanje upalnog procesa, otapanje i izlučivanje pijeska i kamenja;
  • uklanjanje ozbiljnosti kliničkih manifestacija, tako da bubrezi ponovno dobiju svoje funkcije;
  • sprečavanje pojave bolesti u budućnosti (terapija imuno-jačanje, vitaminska terapija).

  antibiotici

  Za postizanje maksimalne učinkovitosti od terapeutskog učinka potrebna je antibiotik u slučaju urolitijaze. Antibiotici koji se koriste u liječenju trebaju imati takva svojstva:

  • antimikrobno djelovanje protiv patogena;
  • uklanjanje zapreke u stabilnosti mikroba;
  • stvaranje aktivnih sastojaka u mokraći i krvnoj tekućini.

  Antibiotici koji se koriste u terapiji podijeljeni su u nekoliko glavnih kategorija. Oni su imenovani od strane urologa, s obzirom na izazovni čimbenik razvoja bolesti, stupanj njegovog razvoja. Kategorija fluorokinolona predstavljena je sljedećim sredstvima: Ciprofloksacin, Levofloksacin, Maxifloksacin. Druga kategorija lijekova su sulfonamidi: biseptol, sulfadimezin. Grupa nitrofurana uključuje: Furadonin, Furamag. Aminopenicilini uključuju: Ampicilin, Amoxiclav.
  Trenutno, urolozi su rjeđe propisani aminopenicilini, nitrofurani i tetraciklini, jer patogeni mikroorganizmi brzo stvaraju otpor prema njima. Sve doze i trajanje terapije propisane su samo od strane liječnika, s obzirom na ozbiljnost bolesti i ozbiljnost simptoma. Dugotrajna upotreba antibiotika može stvoriti otpor prema njemu patogenima.

  Pripreme za kamenje

  Urolitijaza se također liječi lijekovima za otapanje kamenca u bubrezima. Ovi lijekovi - citrati, smanjuju kiselost urina. Ako se ravnoteža kiselina-baze u tijelu održava na visokoj razini dugo, to pomaže da se kamenje postupno riješi. Trajanje lijeka određeno je promjerom kamenja, u prosjeku traje najmanje tri mjeseca (u nekim slučajevima do sedam mjeseci).

  Spazmolitički lijekovi

  Za liječenje bubrega urolitijaze, dodatno se primjenjuju miotropni ili neurotropni lijekovi. Uz njihovu pomoć obavlja se opuštajući učinak na glatke mišiće urinarnih kanala, protiv kojih se funkcija vraća. Spazmolitici se također koriste u slučaju pogoršanja akutne bubrežne koloike. Pomoću spazmolitičkih lijekova možete postići sljedeće rezultate:

  • poboljšati mikrocirkulaciju krvne tekućine, jer se posude razgrađuju nakon upotrebe lijekova;
  • ukloniti latentni edem iz tkiva;
  • proširiti lumen mokraćnog trakta, tako da se konkretni dijelovi brzo i bezbolno izlučuju.

  Neurotrofni lijekovi sprečavaju grčeve glatke mišiće i pojavu neugodnih osjeta jer potiskuju živčane impulse koji stimuliraju kontrakciju glatkih mišićnih tkiva. Ovi lijekovi uključuju: Platifillin, Scopolamine.

  Myotropni lijekovi opuštaju mišićna vlakna, čime se olakšava grč. Djelovanje takvih lijekova u prosjeku traje ne više od tri sata pa im se imenuje dva ili tri puta dnevno. Najčešći lijekovi u ovoj kategoriji su: No-shpa, Papaverin, Euphyllinum, Dibasol. Urolitiaza se često liječi No-shpom, to je siguran lijek za tijelo, djeluje brzo. Urolozi miotropni lijekovi u akutnom tijeku urolitijaze propisuju se kao IV infuzije za intravensku primjenu ujutro i navečer, tako da će brzo anestezirati.
  Učinkovito je lijek, čije ime je Tamsulosin. Smanjuje tonus mišića, poboljšava funkciju detruzora. Imenovan je jednom dnevno. Ne može se koristiti u slučajevima teške bolesti jetre i prisutnosti hipertenzivnih bolesti. Uz bubrežnu koliku, uz urolitijazu, koriste se analgetici - antispasmodici: Maxigan, Spazmalgon, Trigan. Jedna tableta je propisana dva puta dnevno.

  diuretici

  Diuretički lijekovi potrebni su za obnovu normalne funkcije jetre, brže uklanjanje patogenih mikroorganizama, izlučivanje kamena u slučaju pogoršanja urolitijaze. Diuretici se razlikuju prema načelu djelovanja. Najčešći su: furosemid, torasemid, ronilac. No češće urolozi preferiraju propisivanje diuretika biljnog podrijetla. Ljekovite biljke tiho djeluju, sigurne su, nema nikakvih drugih reakcija. Često sadrže: Bearberry, kukuruzne stigme, breze pupova.
  Biljni pripravci s navedenim biljem ne samo da imaju diuretik, već su i antiseptici. Oni su imenovani 14 dana, nakon čega se odmaraju za mjesec dana i ponovo uzimaju. Blagi diuretski učinak posjeduje bubrežni čaj.

  bolova

  Analgetici, koji se koriste za liječenje urolitičkih bolesti, pripadaju kategoriji alkanske kiseline ili grupi nesteroidnih protuupalnih lijekova. Oni oslobađaju bolne senzacije, uklanjaju upalu. U skupinu lijekova nesteroidni protuupalni lijekovi uključuju: diklofenak, indometacin, Ibuprofen.
  Takvi lijekovi mogu se dugo konzumirati. Još jedan učinkovit lijek za liječenje ICD-a, kaže Baralgin. Anestezira i proširuje krvne žile. Njegovi urolozi imenuju se češće od drugih sredstava.

  Lijekovi biljnog podrijetla

  Pri propisivanju terapije, liječnici također preporučuju korištenje biljnih lijekova. Pomažu u liječenju bolesti i sprečavanju njihova pogoršanja u budućnosti. Najpopularnije među ovim kategorijama su: Kanefron, Tsiston, Urolesan, Gentos, Phytolysin.
  Kanefron je djelotvoran protuupalni, diuretski i antispazmatični lijek. Uz pomoć, kamenje za drobljenje je brže. Samo takav kurativni učinak dolazi nakon dugotrajne uporabe lijeka. Također vraća funkciju bubrega, ublažava bol, ublažava upalu. Nakon početka terapije, osoba se osjeća reljef nakon nekoliko dana. U sastavu Kanefron sadrži takve biljke: Rosemary, Zolotosysyachnik, Lyubistok. Protuupalni lijek otpušta se u obliku tableta (za pacijente iznad 7 godina), kapi (za pacijente mlađe od 7 godina). Trajanje liječenja je 60 dana.
  Cyston - u bazi sadrži ljekovite biljke i mumije. Ima bakterijsko svojstvo, povećava prirodnu obranu tijela, sprječava stvaranje konkretnih oblika. Često se imenuje u liječenju antibakterijskih lijekova. Može se koristiti kao preventivna medicina. Preporučene doze su dva ujutro i navečer.

  Nephroleptin - moderna medicina za urolitijazu. Temelji se na: Propolisu, korijenu jaglacice, medvjedskim ušima, lišća boja, travi ptice Gorce. Ima sljedeća svojstva:

  • diuretik;
  • protuupalno;
  • restorativni.

  Budući da su navedene aktivne komponente prisutne u formulaciji, lijek se primjenjuje s oprezom u djetinjstvu i tijekom dojenja. Trajanje terapije je najmanje tri tjedna.
  U svojstvima je identična gore navedenim pripravcima, samo je oblik oslobađanja tijesto, sadrži sljedeće ljekovite biljke:

  • Konopac polja;
  • ljuske luka;
  • piskavica;
  • peršin;
  • wheatgrass;
  • ptica Highlander;
  • Ljupčac.

  Sadrži također i eterične ekstrakte, borovo ulje. Čajna žličica tjestenine se miješa u čaši malo zagrijane vode. Da biste postigli trajni učinak, uzmite Phytolysin na dva mjeseca. Uz pomoć, provode se i terapija i prevencija patoloških procesa u organima mokraćnog sustava.
  Svi biljni lijekovi nisu namijenjeni neovisnoj za liječenje bolesti bubrega. Moraju se uzimati s drugim lijekovima koje propisuje liječnik. U svakom konkretnom slučaju, propisana je druga shema terapije, sve imenovanja se provode tek nakon prethodne dijagnoze.
  Također je važno provoditi aktivnosti za jačanje imunološkog sustava tijela. U tu svrhu, liječnici propisuju imunomodulatorne lijekove, komplekse multivitaminskog pripravka, u kojima su prisutni mikroelementi (kalcij, kalij, natrij). Tako će prirodne zaštitne funkcije tijela bolje podnijeti infektivne i virusne agense koji mogu izazvati upalne procese u organima mokraćnog sustava. Da biste spriječili stvaranje kamenja i pijeska u bubrezima, važno je jesti i piti pravilno.

  Suvremeni kamenovi i droga za bacanje kamena

  Otapanje concrements lijekovi bubrega kamencima temelj liječenje patološkog stanja. Moderna medicina nudi niz lijekova, koji se postupno otopljenih stjenovitu formaciju koja im omogućuje da slobodno napuste sustav od bubrežnih tubula. Među najpopularniji među liječnicima i njihovih pacijenata na lijekove sličnih mehanizama djelovanja treba izdvajaju alopurinol, methionol, blemaren otopine magurlita i benzojevu i bornu kiselinu, amonij-klorida.

  Nažalost, takva terapija uvijek ne dopušta postizanje očekivanog učinka, što je objašnjeno osobitostima kemijskog sastava konkretnih materijala ili problemima s apsorpcijom lijekova. U ovom scenariju, stručnjaci upućuju na to da bolesnici koriste prednosti oblika lijekova koji uklanjaju kamen, a koji se trenutno smatraju najučinkovitijima u odnosu na bubrežni kamen. Za liječenje urolitijaze na sličan način dozvoljeno je samo ako pacijent ima konkretne čije promjer ne prelazi 6 mm. Ako je sve ispravno, pacijent može očekivati ​​da će nakon prvog tijeka terapije trebati oko 2/3 kamenih formacija i pijeska.

  Najučinkovitije sredstvo za borbu protiv urolitijaze, koje doprinosi brzom uklanjanju kamenja iz bubrega, smatra se:

  • Progesteron, koji smanjuje alfa-adrenergičke receptore uretera, smanjuje tonus mišića srednjeg ljuske i širi promjer prolaza;
  • glatkog glatkog mišića, koji opušta mišićna vlakna uretera i olakšava lako napredovanje kamena duž njihovog lumena;
  • alfa-blokatori, opuštajuća glatka mišićna vlakna uretera;
  • blokatori S-kanala čije je djelovanje usmjereno na uklanjanje grčeva, što povećava vjerojatnost neometanog prolaska kamenja duž uretera;
  • nesteroidnih protuupalnih oblika doziranja koji oslobađaju sindrom boli i smanjuju lokalni edem tkiva.

  Prisutnost sitnog kamenja apsolutna je indikacija da stimulira njihov neovisni odlazak. Pored spomenutih sredstava za istjerivanje konkretnih oblika, u suvremenoj medicinskoj praksi liječnici koriste tehniku ​​s upotrebom lijekova koji sadrže terpene. Kemijski spojevi ove serije imaju izražen antispazmatični učinak, obdareni su sedativnim svojstvima i sposobni su utjecati na mikrobnu floru zbog bakteriostatske aktivnosti.

  Terpeni su uobičajeni i poznati mnogim medicinskim oblicima, koji imaju niz neporecivih prednosti koje gotovo uvijek čine izbor u njihovu korist:

  • povećati dnevnu količinu urina;
  • doprinose poboljšanju opskrbe krvi i mikrocirkulacije u organima mokraćnog trakta;
  • imati bakteriostatski učinak;
  • Uklanja spastičnost glatkih mišića mokraćnog trakta;
  • poboljšava peristalticku aktivnost načina na koji se kamenje kreće.

  Među najpopularnijim drogama ove serije treba napomenuti:

  • Palin, koji ima izražen antibakterijski učinak;
  • paste Phitolysin, koji je propisan prije svega u postoperativnom razdoblju, kao lijek koji sprečava povratak bolesti;
  • Kanefron - biljna medicina koja poboljšava opće stanje pacijenta i jača uklanjanje malih formacija;
  • učinkovite tabletirane pripravke od kamenja Enatin i Olimethin;
  • Cistin je lijek koji se temelji na biljnim komponentama, koji pomaže uklanjanju suvišne mokraćne kiseline iz tijela, koji sudjeluje u formiranju konkretnih sastojaka.

  Ovisnost učinkovitosti terapije otapanjem na vrstu konkretnih materijala i njihov sastav

  Kakvu vrstu konkretnih oblika postaje moguće da se potpuno raspuste? Izvrsna kamena koja se sastoji od soli mokraćne kiseline, tj. Urata, podložna je otapanju lijeka. Da bi se oslobodili takvih formacija, koristi se terapijska shema za alkalizaciju urina upotrebom citratnih smjesa ili kalijevog bikarbonata. Prije početka takvog liječenja liječnik treba paziti da pacijenti nemaju kontraindikacije, među kojima su pijelonefritis u fazi pogoršanja, kršenje funkcionalnosti bubrega, nezadovoljavajuće stanje urodinamike.

  Otopine citrata treba pripremiti neposredno prije uporabe. Odgovarajuća je doza takvih lijekova u količini od 10 ml tri puta dnevno. Ova shema liječenja omogućuje postizanje željenog rezultata u obliku uklanjanja konkretnih oblika nakon 3-4 mjeseca od početka terapije. Citratne lijekove treba poduzeti pod kontrolom urina urina, koja ne smije biti veća od 6,3-6,8.

  Važno je zapamtiti da otapanje uratnog kamenja s medicinskim pripravcima uvijek zahtijeva pojačanje u obliku prianjanja na posebnu prehranu s ograničavanjem proizvoda koji sadrže purinske baze. Oksidacija urina olakšava se isključivanjem njihovog dnevnog jelovnika mesa, biljnog ulja, kakao, čokolade i kave. Paralelno s tim, trebali biste popiti puno tekućine (oko 2,5-3 litara dnevno za odraslu osobu).

  Antibiotici u liječenju ICD

  Vrlo često, urolitijaza prati vezanje bakterijske mikroflore, koja uzrokuje upalu bubrežne parenhima i postupno ga uništava. Zato je pri određivanju kardioma u bubrezima preporučljivo koristiti antibakterijske lijekove koji eliminiraju žarište infekcije i imaju snažan protuupalni učinak. Najčešće, liječnici propisuju antibiotike iz slijedećih skupina:

  • fluorokinoloni ("ofloksacin", "Lomifloksacin"), koji su učinkovito sredstvo za borbu protiv infektivnih sredstava;
  • aminoglikozidi ("gentamicin", "amikacin") - lijekovi koji ometaju sintezu bjelančevina u bakterijama, čime se inhibiraju njihov rast i reprodukciju;
  • cefalosporini ("Cefazolin", "Tsefepin") - antibiotici koji imaju četiri generacije lijekova s ​​različitim aktivnostima protiv bakterija određene vrste.

  Valja napomenuti da je potpuno saniranje fokusa infekcije u bubregu s urolitijazom nemoguće, pogotovo ako kalkulator prekine urodinamiku. Stoga se terapija antibioticima odvija kao predoperativni pripravak i za sprečavanje zaraznih komplikacija u postoperativnom razdoblju.

  Protuupalna terapija

  Izravno indikacija za NSAR na IBC je prisutnost upale u tkivu bubrega sa svim svojim posljedicama, i to boli, edem parenhima dizurija i slično. Pripreme iz skupine NSAR rijetko izazvati negativne reakcije u unutarnje organe i imaju učinke kao što su:

  • reljef sindroma boli;
  • normalizacija pokazatelja temperature;
  • uklanjanje lokalnog edema;
  • poboljšanje ureteralne prohodnosti.

  Nesteroidni protuupalni lijekovi se preporučuju tek nakon imenovanja liječnika.

  Koje bi anestetike trebalo radije?

  Terapija boli - važna točka u liječenju egzacerbacije nefrolitijazu, uz intenzivno bol u leđima i želuca, izazvan bubrežnih kolika. Prilikom promicanja mokraćovoda kamenje bez korekcije lijekove protiv bolova ne može učiniti. Za ublažavanje urologa bolnih sindroma korištenje analgetika i antispazmodična lijekova, koji su jednako učinkoviti u uklanjanju patološki simptom, ali imaju različit mehanizam djelovanja. liječnici često vole kombinirati uzimanje tih lijekova kako bi se poboljšala analgetski učinak.

  Grčeva lijekovi za urolitijaze može eliminirati spazam mišića i na taj način spasiti ljude iz oslabiti bol da bi bilo teško promovirati kamenje mokraćnog sustava. Antispazmotike u periodu akutne preporučljivi za uporabu u obliku injekcija, a njihova odsutnost ne smije koristiti formulacije tableta. Tipično, u terapijskoj praksi puštanja krvi bubrežne kolike odvija putem intramuskularne injekcije pacijentu ili shpy spazmalgona.

  S napadom bubrežne kolike, liječnici propisuju pacijentima analiza narcotskih i ne-narcotskih prirode. Opium lijekovi uključuju poznati Papaverin, koji uklanja grč glatkih mišića i blokira aktivnost receptora boli. Najpopularniji ne-narkotički analgetik je Baralgin, koji se može davati intramuskularno i intravenozno. U razdoblju između napada ljudi koji pate od urolitijaze, ne treba se opustiti, čekajući još jednu epizodu bolesti. U kompletu za prvu pomoć takvih bolesnika, sigurno je da su lijekovi koji mogu brzo ukloniti simptome kolike, čija svojstva iznenada proizlaze iz pozadine potpune dobrobiti.

  diuretici

  Funkcija bubrega uključuje stalnu filtraciju krvi i izlučivanje tijela različitim metabolijama, metalnim solima, toksinima i slično. Ako se bubreg ne može nositi s dužnostima koje mu se dodjeljuju, tekućina se akumulira u svojoj parenhimu i izaziva razvoj edema. Ovo je jedna od prvih manifestacija disfunkcije glavnog organa mokrenja i signal da je vrijeme da posjetite stručnjaka u svrhu dijagnosticiranja bolesti koje su uzrokovale pogoršanje cjelokupnog zdravlja.

  Diuretici se preporučuju za postavljanje na male veličine konkretnih materijala, koji ne mogu stvoriti situaciju s opstrukcijom mokraćnog trakta. Također za takvu terapiju, sastav kamena i njihova sposobnost otapanja od velike su važnosti. Diuretici koji štedi kalij propisuju se pacijentima koji su skloni stvaranju fosfata ili kalcija. Dok oksalati trebaju upotrebu diuretika prirode tiazida.

  Bilo koji diuretik iz urolitijaze može se zamijeniti biljnim lijekom u obliku biljnog izvarenja ili tinkture. Treba imati na umu da se lijekovi s diuretskim učinkom mogu koristiti samo uz dopuštenje liječnika i nakon pronalaženja svih nijansi bolesti, kao i procjene rizika razvoja njegovih komplikacija.

  Nemojte zaboraviti da liječenje ICD-a treba biti sveobuhvatno pa je jedna terapija lijekom u ovom slučaju neophodna. Pacijenti koji pate od stvaranja kamena, nakon korekcije lijeka, dužni su podvrći liječenju sanatorijskim i spa tretmanima mineralnim vodama pod laboratorijskim nadzorom metabolizma koji sudjeluju u stvaranju konkretnih materijala.