Glavni
Analize

Korisna svojstva korijena peruanskih maka

Peruanski Maca ili klopovnik Meyen (Lepidium meyenii) - vrlo zanimljiva korjenasto povrće iz kupus obitelji, rođak poznatog nas repa, rotkvica, gorušice i brokula.

Fotografija: Depositphotos.com Autor: ildi_papp

Ova priča počinje u Peruu. Lokalni poljoprivrednici najprije su primijetili utjecaj ove biljke na goveda. Životinje koje su zasađene u makedonskim područjima bile su jače, zdravije, trajnije od svojih bližnjih i češće su se koprkale.

Tako je otkriven jedan od najmoćnijih afrodizijaka i adaptogena na našem planetu. Je bogato je vitaminima (B2, B6, B12, C, i niacin), mineralima (željezo, kalcij, jod, mangan, kalij, cink), aminokiseline i ostale tvari, posebno korisni za zdravlje žena.

Smetnje korijenske hrane najbolje su u sirovom obliku, no pronalaženje u našim supermarketima je problematično. U takvom slučaju prikladni su biološki aktivni aditivi koji sadrže praškasti korijen lijeka. Prosječna doza odrasle osobe je 500-1000 mg sjeckanog maka na dan (u nekim izvorima do 3000-5000 mg).

Korisna svojstva korijena peruanskih maka

Korijen maka može sudjelovati u liječenju mnogih bolesti, od depresije do završetka onkologije. To je realni životni adaptogen koji povećava radnu sposobnost tijela, otpornost na stres i infekcije uslijed djelovanja na endokrini sustav tijela.

Biološki aktivne tvari u bugu meyenus reguliraju reprodukciju kortizola (hormona stresa) u hipotalamusu, a također i toniraju aktivnost nadbubrežnih žlijezda.

U razdoblju menopauze

Korijen makusa može se koristiti kao analog hormonske nadomjesne terapije (HRT) kod žena u menopauzi. Klasični HRT dovodi do atrofije jajnika i može ometati proizvodnju hormona, a naš korijen usjeva nema sličnih nuspojava.

U borbi protiv neplodnosti

Za zdravlje žena

Neugodni simptomi tijekom menstruacije povezani su ne samo sa hormonskim praskama, već i s nedostatkom vitamina i minerala koje žensko tijelo treba. Korijen makusa održava hormonsku ravnotežu i zasićuje stanice s antioksidansima. Stoga smanjuje menstruaciju i glavobolje, smanjuje rizik od krvarenja, smanjuje napade razdražljivosti.

Peruansko makro - afrodizijak

Slava peruanskoj afrodizijak došao u Europu i Rusiju od podnožja Anda - rodno mjesto peruanski Maca. Korijen ove biljke djelotvoran je kod erektilne disfunkcije izazvane jakim stresom. Njegov prijem, prema stručnjacima, može povećati libido osobe za 180%. Druga, malo poznata Rusima, ali vrlo popularna biljka afrodizijak na Zapadu je Damian lišća.

Poppy za mršavljenje

Pregledali smo korisna svojstva korijena peruanskog maka, vrijeme je za nuspojave. Ovdje su glavni: glavobolje, nesanica, uznemireni trbuh, žgaravica, suza, hormon-ovisne akne i povećanje brzine otkucaja srca. Uočili ste sebe kao jedan od simptoma - hitno smanjite dozu.

Kupio sam makom na službenim stranicama. U početku je prijatelj pokušao - okusio je poput mlijeka u prahu. Nakon čitanja svih reklama na ovom računu, nerijetko je naručio četiri paketa i još dva kao dar. Sve su me poslali poštom. Sve u lijepim paketima. Nakon što sam otvorio jednu od njih, okusio sam sadržaj. Ispalo je da je bijeli prah s dodatkom limunske kiseline. U prvom slučaju, sadržaj nalikuje suhom mlijeku, što me zbunjuje, jer je sastav isti, a okus potpuno drugačiji. Odmah je osjetio razvod za novac i bilo je želje da sve to baci u smeće. Ali, misleći (i iznenada), ipak odlučili pokušati ovu znatiželju. Već sam uzimao ovaj lijek mjesec dana, 3 puta dnevno, rezultat je nula. Ne samo da nije postojala želja, nikakva erekcija, a postalo je još gore, postojala je neka vrsta praznine. Ukratko, najkompletnija muljaža za izvlačenje novca od lakovjernih ljudi. Tko čita ovu recenziju - ne vjeruje ni jednoj riječi ljudima s službene stranice. To su varalice i varalice koji teže da se uspeš u džep i očistite.

Alexei, maka je biljka. On nema i ne može imati službenu web stranicu. Dragi čitatelji! Nemojte kupovati "čudo" znači na internetu. Pazite na sebe! U najboljem slučaju, ovo je placebo, u najgorem slučaju - smjesa koja je štetna za zdravlje. Sada postoje mnogi lupež, a njihova inteligencija je najbolja obrana protiv njih. Alex, više prometa, svježeg zraka, pozitivnog stava, orašasti plodovi s medom, prirodni sok od šipaka (ako vam želudac dopušta), pomoći će boljem makom. Zdravlje za vas i dobro raspoloženje!

Kupio sam ga u Švedskoj, u trgovini robe za zdravlje. Izgleda kao prah gorušice, okus i miris biljke. Pijem prvi tjedan. Nema mega-rezultata, ali sat vremena nakon unosa postoji lagano gorenje i trnce po cijelom tijelu. Iako je lijepo.

Pozdrav, dragi čitatelji. Ja sam prije 21... 3 godine je u prometnoj nesreći, i od tada postoji problem s erektilne disfunkcije i impotencije. Još sam mlad i ne želim patiti od ovoga cijelog života. Želim znati od vas savjet. Ima li ova maca ljekovita svojstva ili privremeni učinak? A gdje mogu dobiti izvornik? I je li moguće dobiti ne prah, već samo plod? Čini mi se da je voće korisnije od bilo kakvih prašaka. Čekamo povratne informacije od vas. Molim pomoć.

YOUNG, bolje vam je liječniku da se obratite, uključujući i psihoterapeutu, vjerojatno, što će biti na njegovom ili njegovom dijelu. Mac se može kupiti na mjestu iHerb, postoje svi BAD kvalitativni i mnogi drugi proizvođači. Teško je naći plod, a fizički nećete moći jesti toliko voća da biste postigli ljekoviti učinak.

Mac treba uzimati s prekidima, a ne uvijek. Kupujem maku u Peruu, ili me prijatelji donose.

Maca peruanski

Lepidium meyenii Walp., 1843

Maca peruanski, ili Meilov Clover (Lat. Lepidium meyenii) - vrsta biljaka iz roda Clopnik obitelji kupusa. Raste na visokim visoravnima Bolivije, Perua i sjeverozapadne Argentine na nadmorskoj visini od 3.500-4.450 metara nadmorske visine. Koristi se kao hrana, vjerojatno ima neprovjerene kliničke studije afrodizijskih svojstava (za koje se ponekad nazivaju i peruanski ginseng - engleski peruanski ginseng [3]).

Francuska agencija za zdravstvenu sigurnost izdala je upozorenje o mogućoj nesigurnosti sjemena maki sjemena za piće koja sadrži potencijalno mutagene komponente.

 • amidijirninske kiseline (makamidije sorte A, B1, B2, C) - pridonose povećanju potencijala;
 • mješavine derivata imidazol alkaloida - alkaloidi (lepidini A i B) [4] [5] [6] [7].

Poppies jagoda se koriste u sirovom, kuhanom i suhom obliku (za pripremu vrste pire s dodatkom mlijeka). Osušeni gomolji mogu se čuvati dugi niz godina. Uzgoj makova u Južnoj Americi široko se proširio od osvajanja, ali je s vremenom opadao. U Peruu, početkom 21. stoljeća, samo oko 50 hektara bile su zauzete sadnicama maka. [2]

Maka peruanski (Lepidium meyenii)

Syn: kukac Meyen, Maca andski, peruanski ginseng.

Klopovnik Meyen ili peruanska mak - pogled na dvogodišnji zeljasta biljka sa jestivim kruške podloge, debljine perasto zasebnim listovima i malim cvjetovima, okupljeni u obliku grozda cvatovima. Biljka stimulira seksualnu funkciju, povećava mobilnost spermija, normalizira hormonalnu neravnotežu.

Sadržaj

U medicini

Klopovnik Meyen, poznatiji kao mak peruanskim nije u farmakopeji biljka i nije registriran u registru RF lijekova, ali je dopušteno prodavati kao biološki aktivni dodatak (BAA). Biljka je afrodizijak, pridonosi normalizaciji hormonalne ravnoteže, povećava pokretljivost spermija.

Kontraindikacije i nuspojave

Korijen peruanskog maka ima brojne kontraindikacije. Ne smije se uzimati tijekom trudnoće, dojenja i djetinjstva. Maca može pogoršati stanje pacijenata s hormonskim osjetljivim bolestima, poput raka miooma i maternice, raka dojke, raka jajnika i slično.

U kuhanju i prehrambenoj industriji

Rižoto peruanskih maka je prehrambeni proizvod. U izgledu, korijen usjeva sličan je repa ili rutabaga i jest ili masno žuta ili ljubičasta, gotovo crna. Od svježih korijena pripremite juhe, zaglavi ih, dodajte ih u curry i povrće. Popularno jelo u Peruu je pekarski korijen makova, od kojeg se dobiva viskozna graška. Pure je sušen i dobiva nešto poput zobene kaše. One se jedu za doručak, zalivši mlijeko. Fermentirani korijeni peruanskih maka su osnova slabe pive pod nazivom "chicha de maci". Crni korijeni biljke koriste se za proizvodnju likera. Jestive i lišće biljke, pogodne su za salate. Svježe korijene maka nisu pohranjene dugo, pa ih možete jesti samo u mjestima gdje biljke rastu. Od suhih korijena, makari dobivaju brašno pogodno za pečenje palačinki, kolača, kruha. Kušanje peruanskog maka je i lagano slatko i gorko.

U kućanstvu

Korijeni usjevi i površinski sloj peruanskih maka služe kao dobar izvor hrane za artiodaktilne životinje.

klasifikacija

Meyenova djetelina (Lepidium meyenii) je vrsta dvogodišnjih zeljastih biljaka iz roda Clopovnik (Lepidium). Također, biljka je poznata kao peruanski Maca. Prema različitim izvorima, roda se kreće od 175 do 220 vrsta. Osim peruanskog makija, Lepidium sativum, uobičajeno poznat kao jestiva vodena krema, široko se koristio kao ljekovita biljka. Rod Klopovnik pripada širokoj obitelji kupusa, ili Cruciferae (Brassicaceae).

Botanički opis

Maki peruanski losog korijena je sferičan ili cilindričan, boja koja varira od blijedo žute do ljubičaste i crne boje. Korijen doseže težinu do 1 kg. Debeli zeleni, pinnately podijeljeni lišće skupljeni su u rozetu, oni se kontinuirano ažuriraju - vanjski umrijeti, a iz središta, izravno s gornjeg dijela korijena, rastu nove. Duljine 20 cm. Fini bijeli cvjetovi peruanskih makića sakupljeni su u cvjetnici rašemoze. Njihov promjer dosegne 5 mm. Sjeme biljke je sitno, jajolika, crveno-siva.

širenje

Biljka se može naći u Peruu, Boliviji i Brazilu. Prirodno peruanskog maka mediju na visini od 3 800 do 4.400 m nadmorske visine, gdje je prosječna minimalne i maksimalne temperature tijekom vegetacije varira u rasponu od - 2 do + 13 ° C.

Nabava sirovina

Ljekovita sirovina je prašak dobiven iz korijena peruanskog makija. Budući da biljka na previsokim temperaturama gubi neka ljekovita svojstva, tretira se nježno. Korijeni maka su izvađeni iz zemlje, očišćeni od zaglavljenog prljavštine, oprani i izrezani. Ovi dijelovi su sušeni pri temperaturi ne većoj od 45 ° C Nedavno, za terapeutsku upotrebu, korijeni su gelirani i ekstrudirani kako bi sirovina bila mekša, bioraspoloživa i pogodna za probavu. Još jedna nova tehnologija - maceracija korijena peruanskih maka s naknadnim ekstrakcijom soka od njih. Ovaj sok sublimira i dobiva dobro probavljivi prašak bogat hranjivim tvarima, često nazvan peruanski maki ekstrakt. Spremite peruanski makar prah na suhom, hladnom mjestu do 12 mjeseci, u hermetički zatvorenim posudama (staklo, plastika ili papir).

Kemijski sastav

Kemijski sastav korijena peruanskog maka dobro je proučen. Hranjiva vrijednost korjenastog povrća je usporediva s žitaricama poput pšenice i riže. Postoji oko 60-75% ugljikohidrata, proteina i 15% 2% masti i 8.5% vlakana. U korijenu detektirane kalcij, kalij, jod, željezo, cink, mangan, masne kiseline - linolenske, palmitinske, oleinske, jabučna, 19 amino kiselina, i makamidy - amidi masnih kiselina i njihovih derivata tiotsiananaty amini, dva imidazola alkaloide i lepediny A i B, glukozinolati, alkaloidi, 7-alkamidi i beta-sitosterol. Najvredniji aktivni sastojak je alkaloid makaridin naći samo u MACA root.

Farmakološka svojstva

U brojnim znanstvenim eksperimentima peruanski maka pokazala se kao afrodizijak. Postrojenje poboljšava funkciju prostate, pomaže smanjiti refraktorsku stanku, poboljšava hormonalni metabolizam. Preporučuje se peruansko maka za asthenozospermiju i oligospermiju, jer povećava aktivnost spermatozoida. Crvene sorte korijena mogu ublažiti simptome prostate kod muškaraca, što se dokazuje kod pokusa na štakorima. Antitumorski učinak biljke je usporediv s djelovanjem srodnih vrsta iz iste obitelji. Svi kupusi sadrže tiocijanate i glikozinolate, koji pomažu u sprečavanju adenoma prostate. Liječnici govore o crnom peruanskom makivu kao proizvodom zasićenog jodom, sposobnim suzbiti nedostatak tog elementa u tijelu. Studije su pokazale da dugoročno (najmanje 6 tjedana) dobijete ekstrakt mace Peruanac blago poboljšava krvni tlak i određene aspekte raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju rješava u žena u postmenopauzi. No, znanstvenici su prepoznali prednosti prihvaćanja biljke kao beznačajni. Tonsko djelovanje biljke nije dokazano.

Primjena u narodnoj medicini

Ljekovita svojstva peruanskog makija pronašla su primjenu u narodnoj medicini. Biljka se preporuča da se na mušku neplodnost kao afrodizijak, proizvod koji povećava seksualnu želju i blagotvorno djeluje na potenciju. Peruanski Maca sugeriraju pio tijekom menopauze baviti hormonska neravnoteža, od problema s menstrualnim ciklusom, anemije i leukemije, sindrom kroničnog umora. Liječnici nude ponuđenu maku od depresije, poboljšavaju pamćenje, kao imunostimulant.

Povijesna pozadina

Korisna svojstva peruanskog makija poznata su stoljećima. Do kraja dvadesetog stoljeća biljka je uzgojeno samo u ograničenom području oko jezera Judin u Peruu. Indijci koji su živjeli tamo razmjenjivali su maku koja se uzgaja za druge proizvode. Ova je razmjena bila vrlo uspješna, jer su lokalni ljudi vjerovali u izvanredan učinak peruanskog makija na muškarce, njihovu moć. Postoji legenda da su poznati Inka ratnici jeli biljku prije bitke da postanu nevjerojatno moćni. Nakon što su pobijedili u bitci, pobijedili su žene s nevjerojatnim žarom, pa su im pod utjecajem maka.

Početkom 20. stoljeća, popularnost maka kao dodatak prehrani dramatično se povećao. Tržišne cijene postrojenja dosegnule su visine bez presedana. Privuceni od komercijalnih potencijalnih biljaka, kineski poslovni ljudi počeli su rastu makom u jugozapadnom Yunnanu. Budući da su mnogo puta usjeva područje veće od raspoloživih zemljišta u Peruu i Boliviji, „kineski” makovi narasla više i to je jeftinije. Peruanske vlasti optužuju Kinu na biopiraciju. Poseban problem za međunarodne organizacije da se bave takvim skandalima je da su Kinezi stekao sjeme, jer je sirovo mak je zabranjeno izvoziti vlasti u svim zemljama u kojima se biljke uzgajaju prije.

Maca peruanski

Maca peruanski, ili Meilov Clover (Lat. Lepidium meyenii ) - vrsta biljaka iz roda Clopnik obitelji kupusa. Raste na visokim visoravnima Bolivije, Perua i sjeverozapadne Argentine na nadmorskoj visini od 3.500-4.450 metara nadmorske visine. Koristi se kao prehrambeni proizvod, ima afrodizijska svojstva (za ono što se ponekad naziva i peruanski ginseng - engleski. Peruanski ginseng [2]).

 • amidijirninske kiseline (makamidije sorte A, B1, B2, C) - pridonose povećanju potencijala;
 • mješavine derivata imidazol alkaloida - alkaloidi (lepidilini A i B) [3] [4] [5] [6].

Poppies jagoda se koriste u sirovom, kuhanom i suhom obliku (za pripremu vrste pire s dodatkom mlijeka). Osušeni gomolji mogu se čuvati dugi niz godina. Uzgoj makova u Južnoj Americi široko se proširio od osvajanja, ali je s vremenom opadao. U Peruu, početkom 21. stoljeća, samo oko 50 hektara bile su zauzete sadnicama maka. [1]

Boja gomolja je drugačija, najčešće je žuta.

Maca peruanska Wikipedia

Maca peruanski (sinonimi: Lepidium meyenii, klopovnik Meyen, peruanska ginseng, Mack Andski) je višegodišnji zeljasta s vegetiranja veličine dio 12 do 20 cm i ima sočne rizoma kratki stabljike pritisne na zemlju.. Listovi biljaka rozetkoobraznye, Cirrus i ažuriraju tijekom vegetacije od centra utičnicu. Četke cvijeća su male boje. Voće je smještena u bloku od veličine 4-5 mm, koja je podijeljena u dva dijela pregradom lodochkoobraznyh ventil sadrži voće. Plod je jaje, 2-2,5 mm, smeđe.

Širenje peruanskih maka: [uredi]

Peruansko mačje raste na visokim visoravnima Bolivije, Perua i sjeverozapadne Argentine na nadmorskoj visini od 3.500-4.450 metara nadmorske visine. Uzgoj makova u Južnoj Americi široko se proširio od osvajanja, ali je s vremenom opadao. U Peruu, početkom 21. stoljeća, samo oko 50 hektara bile su zauzete sadnicama maka. Područje uzgoja Maca ograničeno je na platoima agroekološkog područja središnje regije peruanskih Anda, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4000 metara. Ove visoravni odlikuju se naglim padom temperature do mraza čak i tijekom sezone rasta. Međutim, Maca lako podnosi te temperaturne uvjete. Kad se Maca uzgaja na drugim zemljištima, kao što je to bio primjerice u Njemačkoj 1990. godine, ne tvore korjenaste biljke.

Sastav peruanskog maka: [uredi]

 • amidi masnih kiselina (makamidy vrsta A, B1, B2, C), koji pridonose povećanju potencijala
 • mješavine derivata imidazola alkaloida - alkaloidi (lepidilini A i B) normalizirajuće funkcije urinarnih i reproduktivnih sustava.
 • tiocijanati (benzil izotiocijanat, p-metoksibenzil izotiocijanat); glikozinolatima - osiguravajući preventivni antitumorski učinak.

Moguće je da je u kombiniranoj kombinaciji gore navedenih tvari, kao i uz elemente u tragovima i vitaminima, da lijek ima efektivan učinak na povećanje seksualne funkcije.

Visoki sadržaj kalcija (258 mg na 100 g) i željezo (15,4 mg na 100 g) glavna su prednost ove Andanske biljke. Sadrži 14% proteina i 78% ugljikohidrata. Također je bogat škrobom, glikozidima, alkaloidima i taninima. Sadržaj proteina može biti u rasponu od 10 do 14%, ovisno o uvjetima tla i varijabilnosti intraspezije.

Učinci i istraživanja [uredi]

To potvrđuje studija (Gonzales, 2001), a također pokazuje pozitivan učinak seksualne disfunkcije na unos inhibitora hvatanja serotonina. Autori sustavnog znanstvenog pregled (Byung-Cheul Shi, 2010) je došao do zaključka [1] da je učinkovitost peruanske mace kao afrodizijak je vrlo upitna.

Povećava mobilnost spermatozoida, preporučuje se za oligospermiju i asthenozospermiju.

Potvrdio ga je samo mala studija (Gonzales, 2001) provedena u Peruu (zemlja proizvođača). [2]

Antitumorski učinak - tiocijanata i glikozinolaty, zbog svojih svojstava da se vežu na jetre toksina i karcinogeni, pridonose prevenciji raka prostate, što je važno u uvjetima loše ekologije.

Baš kao i ostalo povrće, npr. Kupus ili hren, sadrže još više glikozinolata.

Tonsko djelovanje - peruansko makovo povećava vitalnu energiju, izdržljivost, povećava otpornost na stres, što je vrlo važno s modernim ritmom života.

Normalizira hormonsku neravnotežu - peruanski fitosteroli sadržani u maki, koji su preteča spolnih hormona, reguliraju njihovu razinu u tijelu.

Opovrgnuti. Na upotrebu ekstrakta mace peruanskih razina hormona u LH, FSH, prolaktin, progesteron, testosteron i estrogena na ni na koji način mijenjati. [3]

Vraća funkciju mokraćnog sustava - smanjuje simptome pogoršanja kod muškaraca s prostatitisom (česte poteškoće, bol kod uriniranja).

Postoji potvrda samo u studiji o štakorima. Vjeruje se da je većina ove akcije karakteristična za crvenu makus vrstu. [4]

Anaboličko djelovanje - potiče nakupljanje mioglobina u mišićnom tkivu i izlučivanje anaboličkih hormona koji povećavaju snagu mišića i tjelesnu izdržljivost.

Nije dokazano. Kao što je gore već spomenuto, razina glavnih hormona ne mijenja. [5]

Primjena u medicini [uredi]

Peruanski Maca se tradicionalno koristi u medicinskoj praksi, Indijanci više od 2.000 godina. Glavna svrha pripremama Peruanski Maca korijen je liječenje niske seksualne želje (uključujući i „hladno” i menopauze kod žena) i erektilna disfunkcija (smanjen potenciju). Dodatno lijekovi vjerojatno snazi ​​za neplodnost (oligospcrmijc), jer istraživanja pokazuju da je sistemska primjena preparata na bazi ekstrakta mace znatno povećava broj pokretnih spermija. Nedavne studije pokazuju pozitivan učinak ekstrakta na funkciju prostate kod štakora koji opravdava njihovo korištenje za prevenciju adenoma prostate.

Peruanski maki se također može koristiti kao tonik za liječenje sindroma kroničnog umora. Također se preporuča sportašima kao alternativu anaboličkim steroidima zbog svojih stimulativnih svojstava bez utjecaja na hormonalnu pozadinu tijela.

Lijekovi i aditivi [uredi]

Treba napomenuti da se terapeutski učinci otkrivaju samo u korijenskom ekstraktu, dok prašak ima znatno nižu koncentraciju svih aktivnih komponenti. Klinički odobreni maki pripravci ne postoje.

aditiv Maka Vibe na bazi Lepidium Meyenii je dostupan u obliku kapljice od 850 mg koji sadrži 500 mg suhog Mac korijena. Optimalna dnevna doza lijeka je 1,5 grama (3 kapi). Preporučena doza iznosi 3 g dnevno, tj. 6 kaplama.

Prašak korijena Macovi peruanskog proizvoda dostupni su od različitih proizvođača prehrambenih dodataka. Puder korijena maka se predlaže da se pomiješa s vrućom ili hladnom vodom, ili s sokom ili se koristi za pripremu voćnih koktela, dodati hrani, poput kolača i ostalih pekarskih proizvoda. Preporučena dnevna doza iznosi 5-20 grama.

U sportskoj prehrani je popularan MASA na NOW, koji sadrži kapsule s ekstraktom od 500 mg.

Nuspojave [uredi]

Nisu pronađene studije toksičnosti. Nuspojave: s postom ili predoziranjem (preko 10 g), može doći do proljeva i povećanog gasa u crijevima.

2 svojstva koja su proslavila peruansku maku, korist i štetu aditiva

Ono što samo biološki aktivni dodaci nisu sada prisutni: oni su suhi, mljeveno i pakiraju na kapsule praktički sve što može biti iako nekako korisno za tu osobu. Pogledajmo prednosti, štetu i kontraindikacije uporabi peruanskih maka - jedan od aditiva koji se pripisuje gotovo čudesnom učinku na neke sustave tijela.

Što je to?

Počinje s činjenicom da je mačjak superfood umjesto prehrambenih dodataka, tj. Da je ta biljka proglasila svojstva čak iu sirovom obliku i ne treba obogaćivanje, ekstrakcija ili dodatni sastojci. Ako biste mogli kupiti ovaj proizvod na tržištu i pojesti sirovo, učinak bi bio još izraženiji. Ali budući da ova kultura uglavnom raste u Peruu, Argentini i Boliviji, ostatak svijeta ostaje se oslanjati na djelovanje mačjeg praha koji se prodaje kao dodatak hrani.

Pa što ovo izgleda makom? Budimo iskreni, nije baš uočljiva: to je zajednički križarski korijen poput repa ili rotkvica s prilično osrednjim okusima. No, budući da korijeni nisu baš ukusni, zašto ih je uopće počelo jesti? Činjenica je da su peruani privukli svojstva maka, koja se očitovala u odnosu na stočnu ispašu na mjestima gdje je rasla. Životinje koje su jele maku bile su jače, manje je vjerojatno da će se razboljeti, a potomci su bezuspješno donijeli. Nije iznenađujuće da su i ljudi htjeli doživjeti takav učinak običnog korijena.

Zašto je makska postala toliko popularna?

Naravno, maka su prirodni proizvod čak iu obliku kapsula, praha i tableta, a prirodni proizvodi obično daju barem jačanje učinka. Doista, ovaj dodatak sadrži impresivan niz elemenata u tragovima koji mu mogu pružiti:

 • vitamini V2, V6, 12, Š, E;
 • minerala kao što su cink, selen, željezo, mangan, jod, kalij i kalcij;
 • aminokiseline i alkaloidi.

No, slava Meyenova buga, kako se ova biljka također naziva, nije pronađena toliko za sadržaj korisnih tvari kao za određeni učinak.

adaptogen

Ako želite odustati od kave, ali niste spremni izgubiti tjelesnu napetost koju vam pruža ujutro, jednostavno se prebacite na makom. U dovoljnim količinama može vas jednom razveseliti, ali sustavnom upotrebom primijetit ćete da je vaš rad veći, lakše ćete podnijeti stres, a općenito je prevladao pozitivan stav u životu.

Govoreći o prednostima i ozljedi maka, ne možemo ne spomenuti one situacije u kojima je najviše zahvalan zahvaljujući adaptogenom učinku.

 • Odbijanje snage na pozadini slabosti. Baš kao i kofein, maka može pomoći osobama s niskim krvnim tlakom da ponovno vraća vitalnost, a s drugim kroničnim bolestima koji utječu na razinu energije, to će biti izvrsno punjenje.
 • Česte stresne situacije. Ne može se zanijekati da biljke mogu utjecati na živčani sustav: uzeti barem poznate Valerian i Motherwort. To je samo s makom u stresnim situacijama nećete se samo opustiti, već i snage da pronađete rješenje.
 • Depresija, kao i potlačena mentalna stanja na pozadini strahova. Tonička svojstva ove biljke pomoći će i ovdje: ne toliko opuštajuće, kao povratak vitalnosti, pomoći će da se uhvatiti u ruci i nositi se s problemom.
 • Potreba za jednom praskom energije. Bez obzira radi li se o ispitivanju, intervjuu ili treningu, ovaj dodatak pomaže u jačanju mentalne ili tjelesne aktivnosti, nije uzalud toliko često prisutan u sportskoj prehrani.

Maca je u stanju regulirati razinu kortizola - hormona stresa.

afrodizijak

Muškarci često kupuju makom ne zbog adaptogenih svojstava, već zato što se smatra prirodnim afrodizijakom. Da, uz pomoć makova, mnogi pokušavaju vratiti ili ojačati snagu, kao i povećati libido. U tu svrhu, istina je da uzme maku jednom, kao što je Viagra, nema posebnog smisla, budući da će njegov učinak biti puno manje izražen. No, dugotrajna primjena može napraviti promjene u tjelesnom i psihičkom stanju, pružajući željeni rezultat.

Maca neće pomoći ako je razlog libidne razine kliničan i može ispraviti nisku razinu samo ako se problem pojavio na pozadini općeg propadanja, stresa ili depresivnog psihičkog stanja.

Ta dva svojstva slave maku diljem svijeta, ali osim toga, dodavanje korijena maki korijena može:

 • ojačati imunološki sustav, služeći kao profilaksa prehlada i SARS-a i borbi protiv infekcija;
 • normalizirati hormonsku pozadinu: na primjer, povećati proizvodnju testosterona, kako bi se pomoglo u menopauzi ili disfunkciji štitnjače;
 • poboljšanje pamćenja povećanjem mentalne aktivnosti;
 • normalizirati metabolizam, potičući gubitak težine.

Rečeno je da mačak promiče dugovječnost i može pridonijeti prevenciji raka, ali još uvijek nećemo pretjerivati ​​njegovu snagu: ako je taj učinak u maki, nije dovoljno izražen da bi kupio aditiv za takve svrhe.

Slažem se, makom zvuči kao rješenje za mnoge probleme, a s obzirom da je to prirodni biljni proizvod i kontraindikacije uporabe peruanskih maca svedene su na individualnu podnošljivost, sada želite dobiti aditiv. Ali je li to vrijedno?

Može li biti šteta od maka?

Ako ste jeli maku u sirovom obliku, bilo bi teško ozlijediti se, ali u aditivima se korijenje osuši, koncentracija aktivnih tvari u njoj se povećava, stoga još uvijek postoji preporuka za korištenje ove superfood. Obično se savjetuje dnevno korištenje 1000 mg praha dnevno uz maksimalnu sigurnu dozu od 4000 mg.

Kako razumjeti što ste preplavili? Učinak će biti sličan onom od lagane predoziranja kofeina: glavobolja, palpitacija, nesanica, poremećaji probavnog sustava. Prije nego što konzumirate kapsule ili prah, važno je pročitati upute i točno ih slijediti kako ne biste trpjeli u negativne posljedice.

Što još može zasjeniti korištenje peruanskih makića?

 • Postoji previše krivotvorenja na ruskom (a ne samo) tržištu, stoga je bolje naručiti aditiv od peruanskih ili argentinskog proizvođača, ili barem u SAD-u.
 • Maca u prahu se obično dodaje u hranu ili smoothies, dok mijenja okus za manje poznate i manje ugodne.
 • Učinak makova je blaži od Viagre ili kofeina i pomaže u gubljenju težine vrlo uvjetno, što možda ne odgovara vašim precijenjenim očekivanjima nakon što pročitate o svojim čudesnim svojstvima.

I što je najvažnije, nada za liječenje kliničkih stanja uz pomoć superfodbe je naivna. Ako imate ozbiljnih problema s hormonima ili reproduktivnim sustavom, nemojte se oslanjati na korjenasto povrće, ali idite liječniku. Poppy može postati mekom i sigurnom energijom i malo "popraviti" vaš libido, ali u borbi protiv složenijih problema, bolje je povjerenje u zajamčene radne lijekove.

Peruansko maka: razvod ili ne? - Povratne informacije

Peruansko maka je biljka čija je upotreba uobičajena u medicini, kao lijek za restauriranje. Kupnja peruanskog maka (na službenoj stranici) ne uzrokuje nikakve probleme, ali prije naručivanja bolja je pažljivo proučavanje stvarnih pregleda i svojstava ovog proizvoda, pročitajte pregled liječnika, proučite i prikupljajte informacije s foruma.

podrijetlo

Obilje umjetno sintetiziranih lijekova i njihova agresivna reklama za neko vrijeme pomaknut svoje preferencije potrošača prema izboru kemijskih lijekova - a već ne razumiju je istina ili razvod. Ali sada sve više i više modernih ljudi počinju ponovno obratiti pozornost na prirodne prirodne lijekove koji se mogu nositi s problemima koji su se pojavili i istodobno ne uzrokovati štetu zdravlju. Jedna od tih biljaka, koje imaju prekrasna ljekovita svojstva, kao i jedinstveni ukus, je Mejen Clover, poznatiji kao peruanski maka.

Peruansko mačje (Lepidium meyenii / Maca) raste u gorju Perua, Boliviji i Argentini, odakle je dobio ime. Sam biljka sličan je rotkvici, no pokušaji uzgoja maka u drugim regijama nisu bili uspješni - ne daje gomolje koje liječnici koriste kao lijek. Ponekad, pogrešno, zbunjuje se s peruanskim ginsengom.

U Peruu makom kultiviranim stoljećima. Koristi se uglavnom kao prehrambeni proizvod, ali njegova ljekovita svojstva poznata su još iz davnih vremena, posebno kod muškaraca. Proizvodnja maka postupno se smanjila te je s tržišta prehrambenih proizvoda krumpir i druge vrste biljaka raseljena u proizvodnji, relativno nepretenciozna i daju velike prinose. Početkom 21. stoljeća, Peru ne posjeduje više od 50 hektara zemlje za uzgoj maka, što ga čini oskudnim i, zbog toga, još vrijednijim proizvodom.

Peruansko makro - prednosti i svojstva

Biljka sadrži veliki broj vitamini, minerali, proteini, ugljikohidrati, škrob, ali ne i ove tvari čine ga jedinstvenim lijekom za liječenje. Na kraju, škrob, vitamini i minerali obiluju u svakom mrkvu.
Peruansko maka i pripravci koji se temelje na njemu imaju vrijedan ljekoviti učinak prisutnost u:

 • amidi masnih kiselina, posjeduju snažan afrodizijak i povećavaju muški seksualni potencijal;
 • amidazolnih alkaloida, koji utječu na zdravlje genitourinarnog sustava muškaraca i žena;
 • tiocijanata i glukozinolata, koji posjeduju antitumorski učinak.

Ova kombinacija komponenata čini biljku vrlo vrijednim lijekom za liječenje mnogih bolesti, prvenstveno povezanih s muškom impotencijom, ali ne samo s njom.
S obzirom na nestašicu proizvoda, u posljednjih nekoliko godina, veliki broj varanje, čak i ako želite kupiti u apoteci analog to loše, ali, kao što su proizvođači pokušavaju kapitalizirati na povećanog interesa u peruanskoj Maca, pozira za pripreme nju, beskorisnih dude.

Učinci, indikacije i doziranje

Peruanska makska se koristi kao sredstvo za restorativno djelovanje koje ima na tijelu, ali postoji niz bolesti, kao i uvjeti u kojima je učinak lijeka najučinkovitiji - preporuke i recenzije liječnika:

 • oligospermija (nedostatak spermatocita). Maca poboljšava kvalitetu sperme, utječe na spermatocite, povećava brzinu njihovog kretanja, a time i aktivnost. Istodobno se povećava broj reproducibilnih spermatocita;
 • antioksidacijski učinak tiocijanata i glukozinolati ima snažan antitumorski učinak;
 • afrodizijački učinak dovodi do poboljšane erekcije, povećane seksualne želje kod muškaraca, poboljšava performanse i poboljšava ton tijela;
 • koža se obnavlja, bore su izglađene;
 • fitosteroli promicati normalizaciju hormonskog podrijetla kod žena;
 • je aktiviran proizvodnja mišićnog mioglobulina, doprinose izgradnji mišićne mase, učinkovitiji trening sportaša.

Kako to uzeti?

Doziranje svaki put mora biti odabrana pojedinačno, najčešće samo trebate konzultirati liječnika, ili ćete vjerovati prodavatelju. U osnovi, a kao što peruanska Maca uzeti ovisi o sastavu pripravka, koncentracija biološki aktivne tvari iz zdravlje pacijenta i individualnoj reakciji (obično se trenutno u prahu - više od 10 s i g se otopi u vodi,
volumen od 100 ml).

Obično se doze odvijaju prema sljedećoj metodologiji: 1 žlica prah pomiješan sa 1 čaša tekućine - Pijte, jesti 1-2 puta dnevno, nakon jela. Ali ovo je samo poseban slučaj, prije kupnje bolje je konzultirati se s prodavateljem.

Kontraindikacije i nuspojave

Budući da peruansko maka je biološki aktivna tvar, ali ne lijek s posebnim kontraindikatima za njegovu upotrebu. Potrebno se suzdržati od pripreme ove biljke tijekom trudnoće i netolerancije bilo koje komponente (uključujući alergijsku reakciju na bilo koju komponentu) - tako kažite svjedočanstva kupaca.

Nuspojave tijekom uporabe moguće je samo pod gore opisanim uvjetima.

Oslobađanje obrasca: prašak i ekstrakt

Korijen peruanskog maka može se koristiti u kuhanom, osušenom ili sušenom obliku.
Južnoamerički Indijanci uzeli su prašinu peruanskih maka i iz njega stvorili vrstu pire, kuhajući ga na mlijeku.
Sada proizvođači najčešće proizvode makom u obliku praha ili ekstrakata. Najučinkovitiji način je da se koristi u obliku praha, a ne kapsula. Iako neke recenzije o izvatku tvrde da je učinkovitije

Peruanska maka je vrlo učinkovito sredstvo suočavanja s mnogim problemima. Najčešće se koristi za seksualnu disfunkciju ili neplodnost, ali indikacije za uporabu mogu biti mnogo veće. Liječnici Južne Amerike široko šire prakse korištenja ove biljke u medicini.

Kupi sjeme peruanskog maka

Za naručivanje peruanskog maka bez ljekarne i po niskim cijenama možete na ovoj stranici:

Otprilike u 1/5 ljekarni velikih gradova ovaj lijek se prodaje, ali u polovici slučajeva to je lažna. Stoga preporučujemo da naručite službenog prodavatelja na web stranici. Štoviše, isporuka se odvija na bilo kojoj adresi u Moskvi, St. Petersburgu i ostalim velikim gradovima (Yekaterinburg, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Krasnodar i drugi) često se provodi gotovinom po isporuci, nema rizika. Također možete naručiti telefonom izravno u online trgovini, gdje se redoviti popusti.

Koliko je i dostupno?
Cijene od 990 rubalja po 1 pakiranju, što je više paketa, to su niži troškovi.

Više fotografija

video

Video je prikazan na engleskom jeziku (možete ga gledati s ruskim titlovima) iz poznate tvrtke Nacionalna prehrana

Od herbaled.org

UVOD

Maca je biljka (Meiens djetelina) koja ima dugu povijest uporabe i primjene u prehrambenoj industriji i medicini usjeva u planinama Perua. Međutim, Međunarodno vijeće za zaštitu genetskih resursa objavilo je 1982. da je makom, u obliku domaćih biljaka, ugrožena. Na sreću, zbog nedavnih znanstvenih istraživanja, mač sada ponovno počinje procvjetati i njegova popularnost raste Peru, Japana, Amerika i Evropa kao sredstvo uzbudljive snage, pomaže kod problema s plodnosti kod muškaraca i kao dodatak prehrani koji poboljšava metabolizam - postoje mišljenja o forumu o istom učinku od peruanskih maka.

POVIJEST

Postoje antropološki dokazi da je Maca kultivirana u Peruu 1600. godine prije Krista. Maca se smatra peruanskim Indijancima kao dar bogova uz kukuruz i krumpir. Osim toga, to je bio viđen kao hranu - kao jedini usjev koji može napredovati na visinama peruanskim planinama - iz istih razloga je također bio korišten s halucinogenim biljkama u narodnim plesovima i vjerskih obreda. Španjolski kroničari napisali su da su ubrzo nakon osvajanja Perua Španjolci shvatili da njihova stoka slabo reproducira potomke u krajnjoj planinskoj regiji (prirodni fenomen). Indijanci su savjetovali Španjolaca da hrane svoje životinje s makom sjemenki maka, a zatim se plodnost njihove stoke vratila u normalu. Također se koristi u kozmetici, kao zamjena za kozmetiku za žene. Ironično, Španjolci su pokazali svoju zahvalnost dopuštajući Indijancima da plaćaju porez na korijen Maca.

botanika

Maca je godišnja biljka cvjetnice koja pripada obitelji Brassicaceae botanickog (cruciferous), i bliski je rođak repa i rotkvica. Postoji oko 175 vrsta koje rastu diljem svijeta. Najčešća vrsta jest sjetva, najčešće je poznata u SAD-u i Europi. Neki autori sugeriraju da maka pripada biljkama vrste Peruvianum.

Ali nijedna autoritetna botanička organizacija nije prepoznala ovo ime.

KULTIVACIJA I KULTURA

Maca se prvenstveno uzgaja za dobivanje gomoljastog korijena, koji se u botaniku naziva hipokotil (baš kao i rotkvica i repa). Maca biljke koje su neuobičajeno tolerantne na mraz i imaju jedinstvenu sposobnost da rastu u iznimno visokim područjima Peruškog planinskog ekosustava (3.800 do 4.800 metara). Pune (visoravan planina Anda u Južnoj Americi) je vrlo lijepa, ali surova ekološka zona, gdje osim visoravne trave, gorkih krumpira i Macova više ne raste. Zrak ovdje je nizak u kisiku, sunčeva svjetlost je vrlo intenzivna, a temperatura varira od ugodnih i toplijih + 20 do minus znakova noću. Zbog izuzetno snažnog vjetra, područje je beskorisno, a biljke ne rastu više od 15 do 20 centimetara.
Posijajte makom od rujna do prosinca. Nakon što su sjeme posijano na polju - u 6 - 8 mjeseci prikupljaju korijene.

Korijeni su ručno izrezani, očišćeni od lišća, oprali i ostavili da se suši na platnu pod otvorenim nebom na suncu. Tijekom kiše i noću korijeni su prekriveni posebnim plaštem. Sušenje traje oko 2 mjeseca za svježe iskopane korijene, tijekom kojih gube 75% svoje izvorne težine.

Osušeni korijeni se isporučuju u trgovine gdje se vrlo dobro mogu pohraniti nekoliko godina uz minimalni gubitak kvalitete, a dobiveni sjemeni ostaju održivi za 3 do 4 godine. Peruansko mačje je jako iscrpljujuće tlo pa nakon žetve polja se priprema za novi usjev 5 do 10 godina. Prinos je oko 11.000 kg po hektaru, iako se to može jako razlikovati. Procjenjuje se da je ukupna žetva u Peruu 2003. godine dosegla 5.600 tona.

Tradicionalna upotreba u narodnoj medicini

Quechua - indijanska plemena iz središnje visoravni Perua vjeruju da Mac je vrlo hranjiv proizvod koji potiče mentalnu i fizičku vitalnost, izdržljivost, izdržljivost i samo veliku ljekovita biljka iz koje možete napraviti piće. Također poznat i po mitovima, poput afrodezija, koji pojačava seksualnu želju i performanse. Zaslužila je osobito dobru reputaciju, kao biljku za moć, što je posljedično povećalo stopu nataliteta muškaraca i žena, kao i kućnih ljubimaca. Macu često jedu peruanske žene koje žele postati trudne. Drugi tradicionalni indikacije za prijem maka su anemija, tuberkuloza, rak želuca, gubitak pamćenja, jake kosti u djece, artritisa i reumatizma, bolesti dišnog sustava i alkoholizam.

Posebno cijenjene od indijskih žena kao olakšanje simptoma menopauze. Također se daje studentima tijekom ispita kako bi se osiguralo dobre rezultate ispitivanja.

Farmakološka i medicinska istraživanja

Liječenje 9 zdravih muškaraca koji koriste Maki korjenasti prah (1500 i 3000 mg na dan tijekom 4 mjeseca) rezultirao je:

Povećanje količine spermija, broj spermija s ejakulacijom, pokretljivost spermija. Zanimljivo je napomenuti da ova poboljšanja u performansama i pokretljivosti nisu bili povezani s povećanjem proizvodnje spolnih hormona: lyuteiniziruyuschigo hormon, hormon koji stimulira folikule, prolaktin, testosteron i estradiol.

Postoje skuplji proizvođači kompleksa u SAD-u, oni se također mogu naći o peruanskom makivu na forumima i na web stranicama službenih prodavača:

Lepidium meyenii (Maca iz Perua)

Lepidium meyenii (klopovnik Meyen), također poznat kao Poppy - dvogodišnja zeljasta biljka kupus obitelji, porijeklom iz Andama u Peruu, na području jezera Dzhudin. Uzgaja se zbog mesnatog hipokotora (kombinirani hipokaler i korijen stabljike) koji se koristi kao korjenasto povrće, a također se koristi u medicini i smatra se afrodizijakom. U Španjolskoj iu indijancima Quechua biljka se zove maca-maca, maino, ayak chichira i ayak willku.

opis

Peruanski Maca, ili Mejen's Clover (latinski Lepidium meyenii) - vrsta biljaka iz roda Kloopovnik obitelji kupusa. Korijen biljke izgleda poput repa. Maca je podijeljena u kategorije ovisno o boji korijena, koja može biti crvena, crna, ružičasta ili žuta. Općenito, boja gomolja je različita, ali najčešća i često prisutna boja je žuta. Macu se povijesno uzgaja u Peruu. Maca se tradicionalno koristi diljem svijeta kao afrodizijak. Njegov učinak proteže se i na muškarce i na žene. Maca ne radi kroz proizvodnju hormona i ne povećava sadržaj testosterona ili estrogena u tijelu. Muškarci koriste maku kako bi povećali proizvodnju sjemena. Mack se pojavljuju snažne hipertrofije supresorski prostate, poboljšava potenciju, njegovo djelovanje je slično finasterid (droga, hormonalni antitumorski lijek koji se koristi u liječenju benigne hiperplazije prostate kod muškaraca). Preliminarne studije također upućuju na to da mač može zaštititi mozak od različitih štetnih učinaka, poboljšati stanje koštanog tkiva i čak poboljšati kognitivnu sposobnost u zdravih ljudi. Potrebno je daljnje istraživanje kako bi se odredio glavni mehanizam djelovanja makija. Većina istraživanja maka održana je u Peruu, i potrebno je jako dugo vremena da se reproduciraju i potvrde ove studije u drugim regijama. Izvoz makova je važna komponenta za ekonomiju Perua. Također poznat kao: Meiena djetelina, korijen maka, peruanski ginseng.

Mac upute za uporabu

Standardna doza maka je 1500-3000 mg. Kao aditiv koristite maki korijen ili ekstrakt na maketu na bazi vode ili etil acetata. Maca treba uzimati svakodnevno tijekom obroka. Tradicionalno, maka se tretira kao prehrambeni proizvod, a ne kao dodatak hrani. Ispitivanja na životinjama, koristeći maka u dozi od 1000-2,200 mg / kg tjelesne težine, dovela su do identifikacije slijedećeg omjera:

Botanička svojstva

Prvi europski koji je opisao ovu vrstu bio je Gerard Walpers, koji je 1843. godine dao biljci znanstveni naziv Lepidium meyenii. U devedesetima profesorica Gloria Chacon dalje je podijelila različite vrste. Smatrala je da je široko uzgojeno prirodno mako nova domaća vrsta L. peruvianum. Većina botanistkinja, međutim, ne slažu se s tom definicijom i dalje se odnose na uzgoj L. meyenii maku. Latinsko ime, koje je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, također korelira s mišljenjem većine znanstvenika (tj. Lepidium meyenii). Trenutno se nastavljaju sporovi u vezi s ispravnom nomenklaturom biljke, kao i da li je podjela meyenii i peruvianum botanički ispravna ili da li biljke pripadaju istoj vrsti. Rastom, veličinom i proporcijama, makom je otprilike sličan rotkvici i repa, s kojim je povezan određenim odnosom. Mirisni zeleni vrhovi su kratki i obično se šire po tlu. Tanki pleteni lišće ostavljaju izbojke u rozetama na tlu, ne dulje od 12-20 cm. U reproduktivnoj fazi lišće pokazuju dimorfizam. Oni su više vidljivi u vegetativnoj fazi, i stalno se ažuriraju od centa kao daleki lišća umrijeti. Bjelkasti, samo-oprašujući cvjetovi nalaze se na središnjem cvatu. Nakon cvjetova nastaju plodovi duljine 4-5 mm, od kojih svaka sadrži dva mala (2-2,5 mm) crvenkasto-sivo sjemena slična jaja. Maca umnožava samo uz pomoć sjemena. Maca uglavnom reproducira samo-oprašivanje i autogamna je vrsta. Genom sadrži 2n = 8x = 64 kromosoma. Eksperimenti pokazuju da maka je biljka kratkog dana. U nekim izvorima se tvrdi da je maka godišnja biljka, budući da u povoljnim godinama može proći puni ciklus razvoja unutar jedne godine.

korijen

Prašak iz korijena maka

Maca je jedini član roda s mesnatim hipokotilom, povezan s korijenom stabljike, tvoreći grubu kruškastu strukturu. Vrste biljke znatno se razlikuju po veličini i obliku korijena, koje mogu biti trokutaste, okrugle, sferne ili pravokutne (potonje čine najduže korijene). Hipokotil od maka može biti zlatno, krem, crvena, ljubičasta, plava, crna ili zelena. Svaka inačica boja genetski je određena (potomci će imati korijene iste boje kao i matična biljka). Nedavno je navedeno da određeni fenotipovi (u maki "fenotipu" koreliraju uglavnom s bojom korijena) pokazuju određena prehrambena i terapijska svojstva. Korijeni boje kremenja posebno su cijenjeni u Peruu zbog slatkog okusa i veličine. Tamnija korijena maka (crvena, ljubičasta, crna) sadrže značajne količine prirodnog joda, što može spriječiti gušavost koja se razvija nakon konzumiranja svjetlijeg maka. Crni maki povećava energiju i izdržljivost, i slatko je i gorak okus. Crvena maka također dobiva popularnost. Pokazano je da ova vrsta maka smanjuje veličinu prostate kod miševa.

Uzgojni uvjeti

Prirodno stanište makova je širina 11-12ºS i nadmorska visina od 3800 do 4400 m nadmorske visine. Na ovoj nadmorskoj visini prosječne mjesečne temperature rasta su minimalno -2 ° C i maksimalno 13 ° C. Temperature, međutim, mogu se smanjiti na -10 ° C s mrazovima. Mac također preživljava s jakim vjetrovima i sunčevom svjetlošću. Danas se makom uzgaja uglavnom u Peruu, u Andama u Boliviji i malo - u Brazilu.

uzgoj

Sadnice Maki obično klijaju mjesec dana nakon sjetve na početku kišne sezone, u listopadu. U vegetativnoj fazi, od svibnja do lipnja, donji dio hipokotila i gornji dio korijena korijena raste. Nakon 260-280 dana formira se hipokotil pogodan za potrošnju. Ako ostavite korijen u tlu, "spava" 2-3 mjeseca hladne i suhe sezone, sve do kolovoza. Nakon toga formirat će se generativni pucanj, na kojem će, pet mjeseci kasnije, sjeme zrenuti. Jedna biljka može odustati od tisuću sitnih sjemenki, od kojih će 1600 težiti oko jednog grama. Zbog daljnjeg širenja, stoga je potreban samo mali broj biljaka. Za uzgoj, biljke se odabiru po veličini i boji, a zatim se postavljaju na dubini od 50-100 cm s izmjeničnim razinama trave i tla kako bi ih se zaštitilo od sušenja. Biljke su obilno oplođene. Ciklus uzgoja odnosi se na doba godine. Zemlja za uzgoj mačaka tradicionalno je pripremljena ručno. Trenutačno se za to koriste i strojevi. Maca može rasti samo na mjestima gdje nema drugih usjeva raste. Poppy polja oprašuju stoka, međutim mehaničke metode oprašivanja mogu se koristiti za sprječavanje nedostatka korisnih hranjivih tvari. Zaštita od biljaka ili pesticida obično nije potrebna, budući da makus raste u takvim klimatskim uvjetima koji ne odgovaraju većini biljaka ili pesticida. U Peruu makus se uzgaja organski, budući da je ova vrsta rijetko napadana od štetnika. Macu se ponekad uzgaja s krumpirom, budući da ova biljka destilira pesticide koji se hrane korijenima makija. Žetva maka se skuplja ručno, ostavljajući lišće kao organsko gnojivo. Prinos je 15 tona svježih hipokotila na hektaru zemlje, što je oko 5 tona suhog materijala. Prema Ministarstvu nacionalne ekonomije Perua, prosječni prinos maka u 2005. iznosio je u prosjeku samo 7 tona / ha. Iako se maki ne uzgajaju ne samo u Andama, još uvijek nije jasno je li makus uzgojen izvan prirodnog staništa ima iste aktivne sastojke i potencijale. Hipocotili, uzgojenih iz peruanskih sjemenki, teško je formirati na niskim nadmorskim visinama, u staklenicima ili vrućim podnebljima.

Izvori i sastav

Izvori informacija

Riječ 'makom' se odnosi na Meiens djetelinu, koja pripada rodu Klopovnikov i obitelji kupusa; odnosi se na obitelj cruciferous povrća, kao što su brokula, cvjetača, kupus i senf. Biljke koje su najčešće povezane s makom (taksonomski) jesu silovanje, senf, repa, crna gorušica, kupus, vodena kupica i potočarka. Maca se tradicionalno koristi u andskoj regiji Perua u narodnoj medicini kako bi se povećala vitalnost i plodnost, koriste ga i muškarci i žene. Osim toga, Macu također koriste životinje. Ponekad se maka naziva peruanskim ginsengom unatoč činjenici da nema sličnosti s ginsengom roda Panax i njegove obitelji. Uzgaja se isključivo u Andama u Peruu na nadmorskoj visini od 4000 do 4500 m, u vjetrovitim uvjetima, hladnim i dovoljnim sunčevim svjetlom. Moguće je da su niske temperature povoljnije za rast makova, u jednoj studiji je zabilježeno ubrzanje stope rasta pri niskim temperaturama. Upotreba maka može preokrenuti pad spermatogeneze, koji se javlja u ovom rasponu visina (kod štakora). Maca se uzgaja izuzetno na istoj visini u peruanskoj regiji, gdje se tradicionalno koristi kao aditiv koji povećava plodnost. Pripada obitelji biljaka kao što su brokula i drugi kupus. Kada se koristi kao prehrambeni proizvod, likovni hipokotili su sušeni i zatim jedući više od 20 grama dnevno, što nije popraćeno nuspojavama. Osušeni hipokotili mogu se pohraniti dugi niz godina. Maca je često pivo i pijana kao sok, suhe hipofotile su previše teške za žvakanje. Trenutačno, u pravilu, maka sjemenki koristi se u obliku kapsula. Osušeni makus (biljnog porijekla, bez aditiva) sadrži:

Maca, u pravilu, ima hipokotile (izbočine koje se podsjećaju na repa). Ovaj dio biljke obično se koristi za hranu, au tom obliku uglavnom sadrži ugljikohidrate i vlakna s tvrdom teksturom. Postoji više od 13 različitih vrsta makova (sve se naziva Meyen djetelina), koje rastu drugačije, ovisno o sorti (od bijele do crne). Najčešći je žuti makus, koji čini 47,8% ukupnog broja različitih sorti, a to je i najraširenija sorta. Ovaj zahtjev ovisi o bojanju hipokotila. Različite vrste se ponekad nazivaju ekotipovima makija. U usporednim istraživanjima, otkriveno je da crna maka ima veća neuroprotektivna svojstva od žute ili crvene, a također ima i učinkovitiji učinak na spermatogenezu. Crvena maka (ali ne crna ili žuta) može smanjiti veličinu prostate. Različite "vrste" maka variraju ovisno o boji hipokotila, općenito su vrlo slične, ali se različite vrste mogu koristiti u različite svrhe.

struktura

Ne-hranjive biološki aktivne tvari u makivu, u pravilu, sadrže:

Alkaloid poznat kao makaridin je jedan od biološki aktivni alkaloidi maka, a također sadrži neku količinu glukozinolata; makamidy su jedinstveni masne kiseline maka, ali njihov sadržaj, a broj njihovih derivata u mak (u makamidah) prenizak, tako da se mogu smatrati bioaktivne tvari maka. Zapravo, aktivne komponente maka i njihovi učinci na tijelo nisu dobro razumjeli. Osušeni maki imaju visoku hranjivu vrijednost, usporedivu s žitaricama, kao što su riža i pšenica. Maka sadrži 60-75% ugljikohidrata, 10-14% proteina, 8,5% dijetalnih vlakana i 2,2% masti. Mack sadrži velike količine dijetom kalcija i kalija minerala (i male količine natrija), kao i takve osnovne elemente u tragovima, kao što su željezo, yodin, bakra, mangana i cinka, kao masne kiseline, uključujući linolenske, palmitinske i oleinske kiseline i 19 amino kiseline, Osim šećera i proteina, mak sadrži uridin, jabučna kiselina i njene benzoil derivat i glukozinolata glyukotropeolin i m-metoksiklyukopeolin. Metanolni ekstrakt gljiva maca sadrži (1R, 3S) -1-molekulu metiltetrahidro-karbolm-3-karboksilne kiseline koja ima veliki utjecaj na CNS. Maka sadrži mnogo različitih alkamida. Osim toga, maka sadrži selen i magnezij, kao i polisaharide. Pozitivan učinak maka na reproduktivni sustav može biti posredovan visokom koncentracijom proteina i vitalnih hranjivih tvari; maka sadrži kemijsku supstancu p-metoksibenzil izotiocijanat, za koju se vjeruje da pokazuje svojstva afrodizijaka.

Kompozicije i mogućnosti

Želatiniziran makus se proizvodi tijekom želatinizacije škroba. maca prah se zagrijava u vodi, što je rezultiralo u skupom polimera u otopini, što povećava apsorpciju i bioraspoloživost maka aditiva u usporedbi s početnim prah. Trenutačno nema studija koje procjenjuju kako taj proces utječe na aktivnost maka. Međutim, postoji potreba za takvim istraživanjima jer su glukozinolati poznato da je osjetljiv na toplinu, i imunološki mak učinci mogu se pratiti na temelju sadržaja ugljikohidrata (dijetetski ugljikohidrati utječu na mnoge pozitivne učinke koje poboljšavaju imunitet, što smo vidjeli u slučaju takvih biljaka, kao lazni lak i astragalus s vunenim stablima). Popularni oblik maka nije ispravno proučavan, a nije poznato kako taj proces utječe na aktivaciju tjelesnih funkcija.

Učinci na tijelo

neurologija

Afrodizija (seksualno uzbuđenje)

Studija, na studij na pitanje da li postoji povezanost između hormona i afrodiziey kada koristim Maca, nisu uspjeli pronaći bilo kakve veze između tih pojava. U studijskoj populaciji nije bilo valova hormona, unatoč prisutnosti aphrodisias; ova studija je pokazala da mehanizmi učinka maca na afrodiziju nisu posredovani hormonima. Ovi učinci afrodizijaka, što se ispostavlja, također ovise o sposobnosti maka da uzrokuje motoričku aktivnost; u istraživanju štakorima je pokazano da poboljšava mak latentna faza penetracija i interkopulyativnogo prorez (nije ovisan o dozi), kao i nakon ejakulacije kašnjenja (doza 75 mg / kg), ali ne i uočeno s vidljivim korelacija promatrane povećanje kretanja. Aktivne komponente mogu se predstaviti kao makamid (lipidi), budući da je ekstrakt lipida bioaktivan. Mehanizmi ne ovise o djelovanju različitih hormona normalno uključeni u afrodizii (testosteron, estrogen, luteinizirajući hormon, itd) i drugih živčanih maka utjecaja. Studija uspoređivanje mak bavi djelovanje kod štakora uočeno da nakon upotrebe od 25 ili 100 mg / kg vodenog ekstrakta, jednoj dozi 30 minuta prije spolne aktivnosti, nije poboljšanje performansi ejakulacije kod štakora. Mjerenja nakon tjedan dana unosa maka pokazala su sklonost značajnom poboljšanju, ali samo tjedan dana, a nakon 21 dan, razlike nisu bile statistički značajne. mak korijen doprinosi „graditi” afrodizii učinkovitost se očituje nakon ponovljenog upotrebleniya.Maka bez učinka na seksualnu aktivnost. Kod zdravih muškaraca koji su uzimali 1,5 g ili 3 g dnevno mak, afrodiziya (procjena samo) povećava se za 24,4%, 40% i 42,2%, kada se koristi za 4, 8 i 12 tjedana respektivno. Ova studija je zabilježila da placebo skupina ima povećanje od 16,6% u 4. tjednu, nepromijenjeno bilo 8 ili 12 tjedana. afrodizijak efekti su također navedeno u studiji sportaša koji uzimaju 2 g ekstrakta maka u omjeru 5: 1 za 2 tjedna rezultirala poboljšanom seksualnosti ocjenjivanja na ljestvici, također slijedi jasnom poboljšanju binarni seksualnu želju (seksualne želje u odnosu na druge), a ne jednu seksualnu želju. U muškaraca s blagim poremećajem erekcije, jede mak (2400mg) i placebo rezultiralo značajnim poboljšanjima u procjeni IIEF-5 (ocjena razmjera za liječenje erektilne disfunkcije), razina uvećanja pomoću mak bio je znatno veći nego kod placeba; Maca je bila moćnija, s obzirom na druge lijekove. Studija mak korijen na ambulantno Na depresivnih bolesnika (17 žena i 3 muškarca), koji je trajao 10 mjeseci (što je bilo dovoljno za razmatranje kao antidepresiv u induciranoj seksualne disfunkcije), upotrebom 1,5 g ili 3 g dnevno maka, više od 12 tjedana, napomenuti da je u skladu s MGH-SFQ i ASEX ispitivanja, došlo je do značajnog poboljšanja u obje skupine, učinkovitiji je mak u visokoj dozi. Prema jednom od anketa (ASEX), razina libida se znatno poboljšala, također je izvijestila da se seksualni užitak povećava. Studije ljudi kao cjeline otkrivaju statističku značajnost u različitim skupinama stanovništva.

Anksioznost i depresija

U ženki štakora koji su prolazili prisilnim plivnim testom, makom u dozi od 1 g / kg pokazali su antidepresivne učinke, što je smanjilo nepokretnost za 76,4-87,4% osnovne linije. Ova studija je također istaknula da iako žuta i crvena makska imaju učinak antidepresiva, crna makska je bila nešto učinkovitija. Autori jedne od studija ukazuju na to da mač može pokazivati ​​anksiolitičke efekte, zajedno s pozitivnim rezultatima prolaska testa (u miševa). Smanjenje depresije i anksioznosti zabilježeno je u žena u postmenopauzi kada je uzimalo 3,5 g maka po danu kroz 6 tjedana, prema odgovarajućoj procjeni klimakterijskog Zelenog ljestvice. Studije koje proučavaju učinke maka na ljude otkrili su da ovaj dodatak može smanjiti anksioznost i depresiju.

Memorija i učljivost

Komparativna studija ženskih odstranjeni jajnici štakora, s 1 g / kg maka sva tri oblika (crvena, žuta i crna), pokazali su poboljšani spoznaje funkcije preko problema pronaći vodu, a pokazalo se da je crni mak je učinkovitiji od drugih izvedbi. Sličan zadatak korišten je u istraživanju crnog maka, kako bi se otkrio neuroprotektivni učinak maka protiv skopolamina. Utvrđeno je da zaštitni učinak maka malo nadmašuje placebo. Postoji tendencija poboljšanja kognitivnih učinaka kod normalnih zdravih štakora, ali nije previše značajna i mehanizmi ove akcije nisu poznati. U studiji s davanjem skopolamin (koja uzrokuje acetilkolin) utvrđeno je da je mak potiskuje rast u trbuhu, a ne razlikuju se značajno od placeba, ali je uspio smanjiti povećanje boli povezane s menopauzom kod štakora. Nije bilo nikakvog utjecaja na djelovanje monoamin oksidaze.

neurozaštita

Test in vitro neurona koji su izdvojeni iz stanica rak pokazala da mak pokazuje doza ovisan zaštitu od vodikovog peroksida u periodu prije liječenja, mace neurona 3 sata prije uporabe H2O2, ovaj ekstrakt pentan mak posjeduju EC50 indikator približno 2.8mkg / ml i pokazao 88% zaštite kada se koristi doza od 30 mcg / ml. Kada je testiran in vivo, doza od 3 mg / kg tjelesne težine smanjuje broj srčanih udara iz ishemije (zaštitni učinak) na 58,6%; veće doze (10, 30 mg / kg) zapravo pogoršalo štetu. Istraživanje pomoću različitih doza (0.125, 0.25, 0.5 i 1 g / kg) crne maka, u borbi protiv učinaka poremećaja pamćenja uzrokovan alkoholom, u oralnoj primjeni od 28 dana, koji pokazuje sve doze crne makete mogu otkazati povećanje latencije spašavanja (vrijeme koje je potrebno da miševi izađu iz labirinta) prilikom korištenja alkohola. Zaštita od djelovanja skopolamin promatraju pomoću crne maka, su korišteni u ovoj studiji kao što je voda (0,5, 2 g / kg) ili voda-alkohol (0,25 g) 1 MACA ekstrakta za 35 dana. Prije testiranja, ispitivani miševi su injicirani s acetilkolinergičkim toksin skopolaminom. Pokazano je da se može spriječiti degradaciju mak izvedbi uzrokovane skopolamin (miševa Test za samostalno određivanje prinosa) labirinta bez obzira ekstrakta ili doze; niže doze svakog ekstrakta bile su učinkovitije. Crni makar je snažan neuroprotektiv, u usporedbi s ostalim ekotipovima, i ima veliki neuroprotektivni učinak; razlozi za to nisu temeljito proučeni u ovom trenutku.

Kardiovaskularne bolesti

Krvni tlak

Jedna studija pokazuje da makom može smanjiti krvni tlak kroz ACE (enzim koji pretvara angiotenzin), koji pokazuje inhibitorni učinak ovisno o dozi, a toplinski obrađeni ekstrakt je superiorni od djelovanja sirovog ekstrakta. Preliminarna toksikološka studija pokazala je da uzimanje 0,6 g maka dnevno uzrokuje mali ali značajan porast dijastoličkog krvnog tlaka. Učinak maca na kardiovaskularni sustav nije temeljito proučen.

Interakcija s metabolizmom glukoze

unos

Maca testovi su provedeni na sposobnosti da inhibiraju apsorpciju ugljikohidrata u crijevu. In vitro studije su pokazale da prženi ili sirovi maki ekstrakti ne inhibiraju α-glukozidaze i α-amilaze. Sirova maka inhibira a-glukozidaze u rasponu od 20-40% (prilično slabo), a α-amilaza (oko 10%), prženi maki ne inhibira a-amilazu. Ovi rezultati nisu bili u korelaciji sa sadržajem polifenola u maki, što je bilo vrlo nisko.

istraživanje

Istraživanja na štakorima pomoću maka u iznosu od 1% po masi hrane, životinje s naslijeđenim visokim razinama triglicerida (koji se razgrađuju pomoću dijeta bogata saharoze dva tjedna), navedeno da mak može smanjiti kolesterol u plazmi (LDL ), kao i razinu triglicerida i glukoze (sekundarno na smanjenje triglicerida). U ovoj studiji, 0,02% rosiglitazona je bio korišten kao aktivni aditiv za kontrolnu skupinu, premašio je učinak maca. Općenito, nema čvrste informacije o učincima maka na metabolizam glukoze.

Mac u bodybuildingu

Aerobna izvedba

Studija uključuje osam iskusnih bicikliste, bez promjene u prehrani ili procesa treninga, pokazalo je da visoke doze Maki (2 g ekstrakta u omjeru 5: 1, bioaktivnost 10d), koristi se za 2 tjedna, povezan sa značajnim smanjenjem trajanja ispitivanja do kraja testa od 57,62 +/- 3,14 min do 56,56 +/- 2,68 min (smanjenje od 1,84%) u usporedbi s osnovnim rezultatom. U skupini u kojoj su sportaši dobili placebo, nisu primijećeni statistički značajni rezultati. Kada se uspoređuju placebo protiv maka u usporedbi s osnovnim rezultatima, nije bilo značajnih razlika. Trenutačno postoje samo slabi dokazi za procjenu učinka makusa na tjelesnu aktivnost. Prethodni rezultati ne znače velike prednosti.

Imunologija i upalni procesi

istraživanje

Jedna usporedna studija provedena je upotrebom mješavine različitih vrsta maka (1500 mg) s 300 mg uknarijskog octa protiv 1500 mg glukozamin sulfata. Iako je upotreba oba lijeka bila povezana s značajnim stopama poboljšanja, mješavina bilja bila je manje učinkovita (paracetamol je dan sudionicima ako ne liječe bol u zglobovima liječenjem). Ovo istraživanje je sponzoriralo tvrtka koja proizvodi mješavinu različitih vrsta maka.

Interakcija s hormonima

testosteron

1,5 g i 3 g maka tijekom 12 tjedana nisu mogli povećati razinu cirkulirajućeg testosterona kod zdravih muškaraca. Iste doze korištene su tijekom 12-tjedne studije drugih muškaraca, uočeno je povećanje aphrodisia (samoprocjena), koja je uz primjenu maka iznosila 24,4%, 40% i 42,2% kod 4, 8 i 12 tjedana ), dok placebo kod muškaraca nije uzrokovalo povećanje u 8 i 12 tjedana; to povećanje afrodizije ne ovisi o razinama testosterona, koje se nisu razlikovale između skupina. Androgeni učinci ili povećanje testosterona nisu zapaženi u žena u postmenopauzi koje su uzimale 3,5 g maka na dan tijekom 6 tjedana. Maca nema značajnu androgenu interakciju osim cirkulirajućeg testosterona, ova studija nije primijetila nikakvu interakciju komponenti maka s androgenskim receptorima. Nijedna od studija dosad nije utvrdila sposobnost maka ili njegovih sastojaka da utječu na povećanje razine testosterona. Istraživanje štakora koji uzrokuju oštećenje testisa navodi da je 2,2 g ekstrakta maka (kuhani hipokotil) zadržalo spermatogenezu, ali nije spriječilo pad razine testosterona. Slična doza od 2 g / kg, usporediva s tradicionalnom dozom maka, također nije utjecala na razinu testosterona u zdravih štakora. Studije ukazuju na jedan slučaj povećanja razine testosterona kod žena koja uzima maku, što je bilo zbog neuspjeha u testiranju; kasnije, test je pokazao normalnu razinu testosterona.

estrogen

1,5 g ili 3 g maka dnevno kroz 12 tjedana nije utjecao na razinu cirkulirajućih estrogena zdravih muškaraca, a ti rezultati su također promatrana u drugim studijama, koristeći slične doza i trajanje slične primjedbe kao u žena u postmenopauzi pomoću 3,5 grama maka na dan tijekom 6 tjedana. Trenutačno nema dovoljno podataka koji bi ukazivali na to da maka radi povećanjem razine estrogena in vivo. U jednom istraživanju, pomoću stanica raka dojke MCF-7 (koja je odgovorna za estrogen staničnu liniju), uočeno je da je doza od maka aditiva 0.1-100mkg / ml može inducirati proliferaciju i promovirati Estrogenost pri koncentraciji 100-200mkg / ml ali ta je koncentracija bila manje učinkovita od fiziološke koncentracije estrogena; akcija je bila usporediva s čičkom uočenim. Estrogenih učinaka zabilježene in vivo kada ovarijektomijom štakorima su davane 0,24 g / kg ekstrakta alkohol maka (ekvivalent 1,25 g / kg ekstrakta korijena MACA), gdje se težina uterusa nakon 28 tjedna bila 121,9% od kontrolne mase, U drugoj studiji, primjenom nižih doza od tri vrste maki tijekom 4 tjedna, nije bilo moguće utvrditi estrogenske učinke. Estrogeni učinci također nisu zapaženi u drugim in vitro testovima. Neki podaci ukazuju na to da maka djeluje izravno kao phytoestrogen, ali dokazi su trenutno pomiješani, a praktično značenje tih informacija nepoznato.

Folikul-stimulirajući hormon

U 12 tjednoj, dvostruko slijepoj studiji koja koristi maku u dozi od 1,5 g ili 3 g dane u tri podijeljene doze i 1,5 g kao jednostruka doza, kod muškaraca, nije bilo razlike u vremenu. Također, nije dokazan nikakav značajan učinak Maca na folikul-stimulirajući hormon; slični rezultati dobiveni su u žena u postmenopauzi koje su uzimale 3,5 g maka na dan tijekom 6 tjedana.

Luteinizirajući hormon

U 12 tjednoj studiji zdravih muškaraca koji su koristili 1,5 g ili 3 g maka svaki dan, nije bilo moguće otkriti značajni učinak maka na cirkulirajuću razinu luteinizirajućeg hormona u 4, 8 ili 12 tjedana. Također je zabilježeno da nije bilo utjecaja na upotrebu 3,5 g dnevno tijekom 6 tjedana u postmenopauzi kod žena.

Interakcije s metabolizmom kostiju

U studiji ženki štakora kojima su odstranjeni jajnici (menopauza), po primitku 0,096 ili 0,24 g / kg ekstrakta alkohol maka (0.5 i 1.25 g / kg suhe ekstrakta korijena, respektivno), u trajanju od 28 tjedana, opaženo je da doza 0,096 g / kg omogućava održavanje mineralnu gustoću kostiju u usporedbi s kontrolnom skupinom (obično neznatnim), te doza od 0,24 g / kg povećava sadržaj kalcija u uvećanom femura promjera, uz normalizaciju mineralne gustoće kosti u odnosu na kontrolnu skupinu. Moguće je da su ti učinci sekundarni u odnosu na djelovanje estrogena. Ova studija zabilježila je povećanje težine maternice kod štakora s uklonjenim jajnicima, koristeći makus u dozi od 0,24 g / kg.

Interakcija s organskim sustavima

Jetra

In vitro, metanola i vodenim ekstraktima maka ne utječu na djelovanje hepatocita 0.1-10mkg / ml koncentracije, i kada se inkubira u dužim vremenskim razdobljima (72 sata) da bi se smanjila istjecanje LDH i AAT do 61,2% i 55,6%;, s koncentracijom većom od 1 ug / ml, značajno je poboljšana zaštita LDH od propuštanja. Međutim, to je u suprotnosti preliminarne toksikološke studije podatke o utjecaju na čovjeka, gdje je jedina nuspojava promatrane upotrebom 0,6 g maka dnevno za 90 dana, što je utjecalo na blagi porast razine AAT u serumu je. Razlog za to je vjerojatno odstupanja na oksidaciju nije tako mak ima relativno slabe svojstva antioksidansa i difenilpekrilgidrazil (DPGR) analiza pokazala je da je voda, a ekstrakt metanola imala EC50 vrijednost +/- 3.46 0.16mg / ml i 0,71 + / - 0,10 mg / ml. Mack uzrokuje povećanje razine superoksid u jetri, kao i smanjenu porast serumskog glutiona bez promjene u markerima peroksidacije lipida u serumu. Učinak makova na jetru nije potpuno razumljiv.

prostata

Crvena maka može suzbiti povećanje prostate, dok su crne i žute vrste nedjelotvorne u tome. U ovoj studiji, štakori, u dozi od 2 g / kg vodenog ekstrakta crvenog maka na dan za tjedan dana, Uočeno je smanjenje težine ventralnu prostatu u odnosu na početno stanje. Materijal je 14 i 42 dana normalizirala proširenje prostate, nakon injekcije testosterona. Povećanje težine sjemena također se suzbijalo. Aktivni sastojak može biti maka benzil glukozinolata, masa izlaganja crvena maka u prvoj studiji (određeno pomoću HPLC) se podudara s tim komponentama, te su otkrili smanjenje veličine prostate u drugoj studiji su ispitani u benzilglyukozinolatov 0.02-0.08mg / ml koncentracije. Također je došlo do smanjenja veličine prostate s istovremenom primjenom s 0,1 mg glukozinolata unutar 14 dana (iako ova studija nije pronašla potpuno ukidanje povećanja). Ova studija je također primijetiti da ekstrakt sadrži 0,1 mg benzilglyukozinolata (točan iznos ekstrakta nije prijavio) bile su učinkovite u suzbijanju povećavanje prostate od 0.1 mg finasterida, bez utjecaja na težinu sjemenih kesica (za razliku rezultatima dobivenim ranije s 2g / kg). Druga studija provedena je koristeći crvene maka pomoću finasterid kao referentna tvar i koji se primjenjuju štakora maka crvena (0.01, 0.05, 0.1, 0.5 g / kg) Doza ovisnost potvrđena sa po doza od 0,1 g / kg, ta je ovisnost već bila statistički značajna. Drugi dio pokusa pomoću 0.6 mg / kg pokazali su da finasterida crveno mak na 0.1 i 0.5 g / kg (0,64%) benzilglyukozinolata učinkovitija u inhibiciji rasta prostate, bez utjecaja na težinu sjemenih kesica, Prema proizvođačima, mehanizam djelovanja ovisi o transformaciji dehidrosterona. Povećane razine testosterona u ovim štakorima mak nije opažena, koji se obično javlja kao posljedica izlaganja inhibitore 5a-reduktaze poput finasterida ili piskavica, što ukazuje na nedostatak interakcije na razini 5-AP enzima. Obećavajući rezultati crvenog maka pokazuju da ova tvar ima isti snažan učinak kao i finasterid u smanjenju veličine prostate (biomarker za rizik od raka prostate); ali istraživanje bi trebalo biti replikirano izvan Perua (proizvodnja i izvoz crvenih maka mogu biti slični onima polikozanola na Kubi) i provedeni uz sudjelovanje ljudi. Djelovanje benzil glukozinolata (aktivna tvar koja utječe na inhibiciju rasta prostate) u odnosu na spermatogeneze nije poznata, gore studije sugeriraju da on ne smeta, ali pasivno pridonosi činjenici da je testosteron mogu utjecati na veličinu sjemeni mjehurići. Jedina druga biljka koja izražava benzil glukozinolata, tropaeolum tuberosum (tropaeolum tuberosum), poznato je da suprimira spermatogenezu (iako uzročna veza u utvrđivanju nije utvrđena aktivni sastojak). Neki proizvođači sumnjaju da polifenoli mogu igrati ulogu u tome, ali to nije uspostavljeno u ovom trenutku. Benzil glukozinolat je naziv sustava glukozinolata, poznatog kao Glucotroparaolin, koji je 80-90% ukupnog sadržaja glukozinolata. Iznenađujuće, sadržaj glukokrotaolina ne razlikuje značajno između ekotipova maka. Kao što je pronađeno u jednoj studiji, sadržaj je bio 81,37%, 80,30% i 80,25% za crvenu, žutu i crnu maku. Osim toga, pronađeno je da crvena makska može suzbiti povećanje razine cinka u prostati, što olakšava pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron (DHT); ova studija također je pokazala snažnu povezanost između razine cinka i veličine prostate, iako je koeficijent korelacije bio 0,76. Unatoč činjenici da je crvena maka uzrokuje smanjenje veličine prostate veći od ostalih vrsta maca, čini se da taj mehanizam se ne odnosi na sadržaj benzil glukozinolata, kao ovaj sadržaj nije značajno različita između ekotipova; Možda je ovaj proces olakšan nepoznatom molekulom u ovom trenutku (ili su studije u Peruu bile netočne).

Muška žlijezda

U studiji testisa oštećenja uzrokovanih izlaganjem vode, gdje su hranjeni dovesti štakora 35 dana, a mak je uveden na dan 18, pokazano je da je 2,2 g / kg po danu maka (kuha ekstrakt hipokotilno) izazvalo slabljenje smanjenje težine sjemena mjehurić, promatran kada je izložen olovu, čuvajući težinu testisa. Što se tiče spermatogeneze, objavljeno je da crna maka ima povoljan učinak na spermatogenezu. Žuta i crvena paprika uzrokovala je povećanje dnevne proizvodnje sperme, ali ponekad nije postignuta nikakva statistička značajnost. Komparativna studija različitih ekstrakata crne maka za 7 dana napomenuti da etil acetat najučinkovitija u povećanju dnevne proizvodnje sperme, ekstrakt kloroforma poboljšava broj spermatozoida u vas deferens. Općenito, oba su bila jednako djelotvorna u povećanju broja spermija u prstenima testisa. Općenito, poboljšanja u proizvodnji sperme uočene u 1. dana korištenja aditiva u štakora i povećanje broja spermija mogu se vidjeti, bez obzira na povećanje dnevne proizvodnje spermija. Ovo povećanje dnevne proizvodnje sperme najvjerojatnije je povezano s povećanjem početaka spermatogeneze. Maca se također može uplatiti na suzbijanje spermatogeneze i smanjen broj spermatozoida, čak i kada je izložen vodi, zbog smanjenog očuvanosti spermatogeneze uzrokovanog oštrim porastom. Ovaj nalaz može objasniti zašto mak ima tako impresivnu povijest upotrebe, i zašto Proizvodnja se odvija isključivo na nadmorskoj visini od 4000-4500m nadmorske visine, a istraživanje je provedeno na nadmorskoj visini od 4340m. Maca kao cjelina smatra se supstancom koja štiti testise, dok je crna maka najučinkovitije sredstvo za povećanje proizvodnje spermija (teoretski, plodnost).

Sigurnost i predoziranje

Opće informacije

Tijekom vremena potrošnje čovjeka od korijena maka nisu zabilježeni značajni slučajevi predoziranja. Izvješće iz jedne studije kaže da je 0,6 g maka tijekom 90 dana doprinijelo porastu serumskog ALT-a i dijastoličkog krvnog tlaka. Korištenje štakora do 5 g / kg tjelesne težine nije pokazivalo nuspojave. U testovima maka u ljudi u dozama do 3 g na dan je pokazalo da je ova doza dobro podnosi, i tradicionalni način vrenja 20 g maka, pri čemu je sok, također nije povezana s prekomjernom dozom. Maka nema praktički nikakvih toksikoloških kontraindikacija.

trudnoća

Trenutačno, jedina studija na trudnice maka izlaganje je jedna studija u miševa pomoću 1 g / kg liofiliziranog Maki (2,16 g / kg suhe mase), povezana s konvencionalnim potrošnog doze uzete i prije i neposredno nakon oplodnja. Došlo je do povećanja broja osoba rođenih jednom od strane žene, bez utjecaja na rodne pokazatelje i održivost potomstva. To nije ovisilo o učestalosti implantacije embrija, indeksu plodnosti ili opstanku mladih. Nema dokaza da je siguran utjecaj na osobu, ali nema nepovoljnih izvješća. Trenutno nije poznato je li ovaj dodatak siguran tijekom trudnoće ili ne, ali je vjerojatno da će biti vrlo obećavajuće u povećanju plodnosti ženki (prema procjenama na životinjama).

korištenje

Maca se uzgaja uglavnom zbog hranjivih i korisnih svojstava korijena. Većina prikupljenih maka se osuše. U suhom obliku hipokotili se mogu pohraniti već nekoliko godina. U Peruu makus se konzumira na različite načine, ali se tradicionalno konzumira kao hrana. Mesna hipokotila pržena u fozi (huatia) smatra se poslastica. Korijen je također omekšan i kuhano, stvarajući slatko, gusti piti, koji se zatim osuši i pomiješa s mlijekom kako bi se stvorila žbuka. Pripremljeni korijeni se također koriste s drugim povrćem u empanadama, džemovima ili juhama. Korijen je uzemljen za proizvodnju brašna od kruha, pite ili palačinke. Kada fermentira maki, proizvodi se slabo pivo chicha de maca. Pivo u Andama u SAD-u 2010. godine postalo je prvo poduzeće koje proizvodi i prodaje pivo od maka pod markom KUKA Beer. Od crnih sorti makova proizvodimo liker. Listovi maka su također jestivi i mogu se koristiti kao stočna hrana za stoku. Mogu se jesti sirove u salatama ili kuhani. Povećana potražnja za makomima posredovala je rastu uzgoja i berbe biljaka u Peruu i Boliviji. Glavni proizvod za izvoz je maka brašna, koja se koristi u kuhanju i izrađena je od suhih, čvrstih korijena. Zove se "harina de maca". Blaga (prašina) od maka je relativno jeftin proizvod, usporediv s brašnom od pšenice ili krumpira. Industrija koristi i suhe korijenje i brašno od maka za različite vrste obrade i stvaranje koncentriranih ekstrakata. Još jedan zajednički oblik maka je maka, sklona gelatinizaciji. Ovaj proces ekstruzije u kojima je teško vlakna odvajaju od korijena i lišće, pomoću malog zagrijavanja i tlaka kao sirovi Maca teško probaviti zbog prisutnosti krutog vlakana i goitrogen sadržaja (uzrokuje gušavost). Gelatinizacija je posebno izmišljena za maku kako bi simulirala učinak kuhanja i omekšala probavu. Gelatinizirani maca se koristi uglavnom u terapijske svrhe i kao dodatak prehrani, ali se također može koristiti kao brašno ili kao kulinarski pomoć. Također je dostupan zamrznuti i osušeni sok od maka, koji se ističe iz natopljenog svježeg korijena. Stoljećima su makopisi uzgojeni i korišteni od strane naroda koji žive u Andama. Suprotno uvriježenom mišljenju da je mak je dijelom kultiviran u regiji moderne Peruu, što je i dokazano da je do kraja 1980-mak je narasla samo u ograničenom području u jezero Dzhudin okrugu u središnjem Peruu. Povijesno gledano, makom je razmijenjen glavni nizinski proizvodi: kukuruz, riža, manioka, quinoa i papaja. Maca je također upotrijebljena kao plaćanje za španjolske kraljevske poreze. Vjeruje se da su kraljevi ratnici Inka koristili makom u hrani prije bitke. Njihova legendarna snaga, prema glasina, djelomično je posredovana potrošnjom ogromnih količina maka. Nakon osvajanja grada, ratnici Inke preuzimali su žene, jer je makom više puta množio njihov muški potencijal. Ova činjenica, naravno, opisana je u reklamnim kampanjama proizvođača maka. Međutim, nije poznato, koliko je ova legenda blizu istini.

Utjecaj na zdravlje

Poppy se koristi kao hrana za ljude i životinje, pa je vjerojatno, rizik od njegove potrošnje relativno je minimalan. Maca se smatra sigurnom za uporabu u hrani, kao i ostalo povrće, međutim, maka sadrži glukozinolate, koji mogu izazvati gušavost kad se konzumira u velikim količinama s prehranom koja sadrži malu količinu joda. Međutim, tamniji korijeni maka (crvena, ljubičasta ili crna) sadrže značajne količine prirodnog joda, a 10 grama suhog maka sadrži 52 mg joda. Iako hrana koja sadrži visoke razine glukozinolata obično uzrokuje gušavost, nema čvrstih dokaza o tome uzrokuje li bolest maku.

Marketing potencijal

Zbog navodnog utjecaja na seksualnost, tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, komercijalni i znanstveni interes za makom je znatno porastao. U devedesetima je došlo do brzog rasta kultiviranih makova zemljišta. Uz porast potražnje, cijena je također povećana. Međutim, zbog pretjeranih očekivanja prodavača, prijedlog je bio previsok, a 2000. godine cijene za makom ponovno su pale. Istraživanje tržišta pokazuje da potrošači koji nikad prije nisu okusili maku, ne cijene njezin ukus vrlo visok. To stvara prepreke daljnjoj promociji proizvoda kao povrća. Ekonomski interes stoga leži u medicinskoj upotrebi korijena maka.

Podržite naš projekt - obratite pažnju na naše sponzore: