Glavni
Razlozi

amikacin

Amikacin je široko korišten polusintetički antibiotik iz aminoglikozida treće generacije. Ovo antibakterijsko sredstvo ima široki spektar djelovanja, koji posjeduje i bakteriostatske i anti-tuberkulozne svojstva (odnosi se na drugu liniju anti-tuberkuloznih lijekova).

Pripravak se dobiva od kanamicina pomoću polusintetskih reakcija.

Amikacin se ne apsorbira u gastrointestinalni trakt, pa Amikacin tablete nisu proizvedene. U obliku tableta Amikacin ne bi bio učinkovit.

Pripravak je dostupan u obliku praška (500 ili 1000 mg u staklenoj bocu) od kojeg se pripravlja otopina za injekcije, ili u obliku gotove otopine za intravensku ili intramuskularnu injekciju, u ampulama od 1 ili 2 ml. Ampula može sadržavati od 100 do 500 mg amikacina u obliku sulfata.

Mehanizam djelovanja Amikacina

Amikacin nakon intravenozne ili intramuskularne injekcije brzo se distribuira u sva tkiva i organe. U roku od sat vremena, s intramuskularnom injekcijom i nakon pola sata s intravenskim, bilježi se maksimalna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi. Amikacin lako prodire u staničnu membranu i veže se na proteine ​​ribosoma. Djelujući na ribonukleinsku kiselinu bakterija, lijek dovodi do poremećaja nastanka proteinskih molekula, što dovodi do smrti patogena.

Terapeutski učinak lijeka ostaje 10-12 sati nakon primjene. Amikacin se ne metabolizira, uglavnom se izlučuje bubrega, u nepromijenjenom obliku. Mala se količina ističe s žuči.

Poluživot u odrasloj dobi iznosi 2-4 sata. Amikacin se izlučuje u djece za 5-8 sati. Ako su bubrezi uznemireni, razdoblje povlačenja može se povećati na 100 sati.

Amikacin učinkovito djeluje na aerobne gram-negativne mikroorganizme:

 • Pseudomonas;
 • Klebsiella;
 • Serratia;
 • Shigella;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • salmonele;
 • Intestinalni štapići.

A također i na nekim Gram-pozitivnim mikroorganizmima:

 • Stafilokoki (uključujući i neosjetljive na penicilin);
 • Nekoliko cefalosporina.

Amikacin ima umjerenu aktivnost protiv streptokoka. I kada se kombinira s benzilpenicilinom djelotvorno utječe na sojeve fekalnih enterokoka.

Protiv anaerobnih bakterija, Amikacin nije učinkovit.

Indikacije za uporabu Amikaktsina

Kao što je navedeno u uputama, Amikacin se propisuje za bolesti uzrokovane neosjetljivim na kanamicin, gentamicin, patogene sizomicina. Upozorenja za uporabu lijeka su:

 • Infekcije respiratornog trakta (upala pluća, bronhitis, apsces pluća, pleuralni empiemi);
 • Infekcije abdominalne šupljine, uključujući peritonitis;
 • Purulentne infekcije mekog tkiva i kože (zaražene opekline i čireve, čireve na pritisak);
 • Postoperativne ili rane infekcije;
 • Infekcije žučnog trakta;
 • Infekcije zglobova i kostiju, uključujući osteomijelitis;
 • otitis media;
 • sepsa;
 • CNS infekcije, uključujući meningitis;
 • Septični endokarditis;
 • Genitourinarna infekcija (cistitis, uretritis, pielonefritis, gonoreja, prostatitis).

Amikacin se također koristi u liječenju tuberkuloze - kao rezervni lijek.

Doziranje i administracija

Kao što je već spomenuto, Amikacin se ne proizvodi u tabletama jer je supstanca vrlo slabo apsorbirana iz probavnog trakta.

Lijek se daje intramuskularno ili intravenozno. Uz intravenozne infuzije ("droppers"), primjena se provodi brzinom od ne više od 60 kapi u minuti, postupak traje 30-90 minuta. Intravenski, lijek se injektira najmanje 2 minute.

Prema uputama, odrasli i djeca Amikacin se primjenjuje u izračunu od 5 mg po 1 kg tjelesne težine, svakih 8 sati. Ili 7.5 mg / kg dva puta dnevno, nakon 12 sati.

Doziranje lijeka ne smije prijeći 15 mg po 1 kg tjelesne težine, ali ne više od 1,5 g u roku od 24 sata. Doza tijeka ne smije biti veća od 15 g.

Dojenčadi Amicacina daju se početna doza od 10 mg / kg, 7,5 mg / kg, dva puta dnevno.

Početna pojedinačna doza za prerano novorođenče iznosi 15 mg / kg, a zatim - 7,5 mg / kg, svakih 18-24 sata.

Intravenskom primjenom lijeka, tijek liječenja je od 3 do 7 dana i od 7 do 10 dana s redovitim intramuskularnim injekcijama.

Prije početka liječenja Amikacinom i tjedno tijekom liječenja treba pratiti bubrege.

Kako razrijediti Amikacin

Kao što je navedeno u uputama, Amicacin se ne može miješati u jednoj štrcaljki ili bočici s drugim antibakterijskim lijekovima.

Da se razrijedi Amikacin u obliku praška za intramuskularne injekcije, sadržaj sadržaja bočice dodaje se 2-3 ml vode za injekcije. Treba napomenuti da su injekcije Amicacina prilično bolne. Dakle, možete razrijediti amikacin novokain. U tu se svrhu koristi 0,5% novokaina u količini od 3 ml po sadržaju od 1 boca.

Za intravensku primjenu sadržaj 1 Amikacin bočice razrijedi se u 200 ml 5% -tne vodene otopine glukoze ili u izotoničnoj otopini natrij klorida (fiziološka otopina). Koncentracija Amikacina u fiziološkoj otopini ne smije prelaziti 5 mg po 1 ml. Sva rješenja se pripremaju neposredno prije upotrebe. Novokain se ne koristi za pripremu otopina za intravenoznu primjenu.

Kontraindikacije za primjenu Amikacina

Kao što je navedeno u uputama, Amikacin je kontraindiciran:

 • Kada je preosjetljivost na Amicacin, posebno, i na aminoglikozide općenito;
 • Tijekom dojenja;
 • U slučaju smanjene funkcije bubrega;
 • U teškim oblicima srčanih bolesti i hemopoeze;
 • Kada je poremećena aktivnost vestibularnog i slušnog aparata (uključujući neuritis sluhnog živca), nema tuberkuloznog porijekla.

Pažljivo imenovati Amikatsin novorođenčadi, bolesnika starijih godina, s dehidracijom, miastenija gravis, parkinsonizma.

Trudni amikacin je propisan samo za životne indikacije.

Amikacin i značajke uporabe lijekova u obliku injekcija

Amikacin je antibiotik koji pripada aminoglikozidnoj skupini, koji ima širok spektar učinaka. Ova vrsta antibiotika pripada kategoriji aerobnih gram negativnih mikroorganizama. Njegova primjena doprinosi izravno sljedećim čimbenicima:

 1. Ometa stvaranje RNA kompleksa.
 2. On blokira proizvodnju sinteze proteina.
 3. Uništava citoplazmatske membrane u baktericidnim mikroorganizmima.

Nakon primjene lijeka, ona se brzo apsorbira, što doprinosi brzini. Detaljnije će se analizirati ovaj lijek, i saznat ćemo pod kojim uvjetima liječnik može ga odrediti pacijentu.

Broj indikacija za primjenu Amikacina

Amikacin u injekcijama, liječenje liječnika imenuje svoje pacijente, kada postoji infekcija organizma s različitim bakterijama. Glavne indikacije kod primjene antibiotskog lijeka Amikacin uključuju:

 1. Razvoj upalnih, kao i infektivnih bolesti respiratornog sustava. To su bolesti poput upale pluća, bronhitisa i drugih teških bolesti.
 2. Infekcije koje se javljaju u teškim oblicima manifestacije.
 3. Zarazne bolesti urogenitalnog trakta i bubrega.
 4. Infekcija središnjeg živčanog sustava, kao i koža, meki tkiva i drugi organi i dijelovi tijela.
 5. Infekcije koje se javljaju nakon operacije.

Liječnici preporučuju korištenje injekcija Amikacina u razvoju infekcije zglobova i koštanog tkiva, kao i gonorejom i plućnom tuberkulozom. Potreba za korištenjem ovog antibiotika odluči liječnik nakon dobivanja odgovarajućih testova. Bolesnicima je strogo zabranjeno korištenje antibiotika bez liječničkog recepta, jer to može dovesti do razvoja brojnih ozbiljnih komplikacija.

Važno je znati! Antibiotici se propisuju samo ako se sumnja da liječnik ima bakterijsku prirodu. Da bi razjasnio oblik bakterije, stručnjak dodjeljuje prolaz određenih analiza.

Oblici amikacina

Amikacin je dostupan u dva oblika: prašak i otopina. Prašak se mora razrijediti kako bi se dobila gotova smjesa za upotrebu, a otopina se već može ubrizgati nakon otvaranja ampule. Ono što se razlikuje od ovih oblika oslobađanja antibiotika, saznat ćemo dalje.

 1. Otopina Amikacin. Kao otopina, prezentira se Amycacin sulfat, koji ima bezbojnu ili žućkastu boju. Ampule su dostupne u različitim dozama aktivne tvari na 250, 500 i 1000 mg. Paket može sadržavati 1,5, 10 ili 50 ampula. Osim aktivne tvari, ampula također sadrži natrijev disulfat, natrijev citrat, vodu i sumpornu kiselinu u razrijeđenom obliku.
 2. Amikacin u obliku praha. Prašak se pakira u staklene bočice s kapacitetom od 10 ml. Prije upotrebe lijeka, prašak se mora otopiti. Za otapanje koriste se posebna otapala, na primjer, lidokain, koji ljekarnik daje zajedno s bočicama antibiotika kada su kupljeni. Paket sadrži 1, 5 ili 10 boca antibiotika.

Gotovo da nema razlike između oblika proizvodnje, samo posljednja mogućnost zahtijeva prethodno otapanje smjese praha, kao i njegovo uvođenje u najkraćem mogućem roku. Osim toga, gotove injekcije se uglavnom koriste za ubrizgavanje u venu injekcijom ili metodom kapljice.

Upute za uporabu i doziranje

Prije primjene antibiotika, stručnjak mora testirati znakove netolerancije tvari u tijelu. Ako je rezultat pozitivan, tada bi antibiotik trebao biti zamijenjen s analognim sredstvima.

Važno je znati! Tijekom terapeutskog liječenja Amikacin je dužan pratiti funkcioniranje bubrega i sluh jednom za 7 dana. Ako se pojave komplikacije, doziranje lijeka se smanjuje ili čak eliminira.

Amikacin se koristi isključivo za intramuskularnu ili intravenoznu primjenu. Lijek se ne smije uzimati oralno, a nije dostupan u obliku tableta. Kada se lijek ubrizgava u venu ili mišić, potrebno je pratiti ritam infuzije injekcije, koji treba produžiti. Kada se pacijentu daje kapaljka s antibioticima, trajanje unosa lijeka traje oko 1 sat. Za unos lijeka u obliku kapaljke, sastav ampule se razblažuje u otopini natrijevog klorida.

Priprema otopine za upotrebu je obavezna samo prije postupka davanja. Prašak se otopi s Lidokainom ili Novokainom, ne samo zato što je to najbolje otapalo, već i radi smanjenja bolnosti s primjenom lijeka.

Važno je znati! Da bi se postigao maksimalni učinak apsorpcije antibiotika, preporučljivo je primijeniti lijek što je moguće sporije.

Nakon uvođenja antibiotika, njegov maksimalni učinak dolazi u sat vremena. Učinkovitost antibiotika također je potvrđena u liječenju dišnog sustava, kada se koristi u obliku inhalacija. Upute za uporabu Amikacin u obliku injekcija daje sljedeće dozne oblike ovog lijeka:

 1. Za novorođene bebe, koje su rođene prije pojma, to je prerano. Za takvu djecu inicijalno doziranje antibiotika ne smije prelaziti vrijednost od 10 mg po 1 kg tjelesne težine. U budućnosti se doziranje smanjuje na 7,5 mg po kg. Potrebno je dati injekcije 1-2 puta dnevno, kao što će izvijestiti liječnik.
 2. Novorođenčad i djeca u dobnoj skupini do 6 godina. U početku se daje početna doza od 10 mg po kg tjelesne težine. U budućnosti, doziranje se smanjuje na 7,5 mg, ali lijek treba davati strogo svakih 12 sati.
 3. Djeca od 6 do 12 godina. Doziranje je 5-7,5 mg po 1 kg tjelesne težine, ali je potrebno stavljati injekcije svakih 8-12 sati po vlastitom nahođenju.
 4. Djeca starija od 12 godina, kao i odrasli. Za njih dozu lijeka je od 5 do 15 mg po kg težine po danu. Važno je znati da maksimalni dnevni iznos ne smije prelaziti 1,5 g.

Trajanje liječenja obično traje od 5 dana do 2 tjedna. Sve ovisi o indikacijama za uporabu, dinamici poboljšanja u stanju i dobi pacijenta. Ako pacijent uđe u bolnicu s znakovima infekcije opeklina, kao i kada dođe do teških infekcija, antibiotik se može koristiti svakih 6 sati kako bi se poboljšala njezina učinkovitost.

U nazočnosti patologija bubrega, potrebno je slijediti specifični obrazac primjene antibiotika:

 • Smanjite početnu dozu lijeka.
 • Povećajte interval između sljedeće uporabe lijeka.
 • Droppers se stavljaju na vrijeme od 60 do 90 minuta, a djeci treba dati lijek 2 sata, ali ne manje.

Materijal, kao i upute za uporabu, označavaju prosječnu dozu primjene Amikacina. U svakom pojedinačnom slučaju, odgovarajuću dozu propisuje liječnik. Ako propisana doza ne pridonosi izgledu poboljšanja, onda se može povećati, što također odlučuje liječnik.

Kontraindikacije i strani simptomi

Propisati antibiotik Amikacin u prisutnosti odgovarajućih indikacija pacijenta može biti tek nakon što je liječnik utvrdio u odsutnosti kontraindikacija. Uvođenje antibiotika u prisutnosti jedne od kontraindikacija može dovesti do razvoja ozbiljnih posljedica. Amikacin se ne smije koristiti u slijedećim kontraindicijama:

 • Zastoj bubrega, koji ima ozbiljan oblik manifestacije.
 • Myasthenia gravis i azotemija.
 • Neuritis slušnog živca.
 • Alergija na komponente lijeka.
 • Trudnoća.
 • Problemi funkcioniranja vestibularnog aparata.

S takvim kontraindicijama moguće je razviti simptomatologiju koja se manifestira u obliku:

 1. Česti znakovi mučnine i povremenih simptoma povraćanja.
 2. Promjene u broju krvi: leukopenija, anemija i trombocitopenija.
 3. Poremećaj središnjeg živčanog sustava.
 4. Poremećaj osjetljivosti najčešće se manifestira u obliku oštećenja sluha.
 5. Alergijski znakovi: svrbež, otečenost, osip.
 6. Pojava lokalnih reakcija na području injekcije.

Ako postoji slučajna simptomatologija, nemojte čekati da nestane simptomi. Obavijestite stručnjaka koji su stavili metak, ili nazovite hitnu pomoć ako je pucao kod kuće.

Korištenje antibiotika Amikacin za djecu

S posebnom pažnjom, trebali biste koristiti lijek za djecu koja su rođena prerano. To je zbog činjenice da se period izlučivanja aminoglikozida značajno povećava. Ako se ne poštuju uvjeti za korištenje lijekova za prerane bebe, moguće je izazvati opijenost.

Liječnici propisuju antibiotik za djecu u obliku kapaljke ili uz pomoć inhalacija. Posebno je važno davati inhalaciju antibiotika u bolesti respiratornog sustava. Ova metoda je relevantna jer je aktivna tvar odmah na bolesnim mjestima iu središtima infekcije. Metoda inhalacije omogućava isporuku 70% aktivne tvari u male bronhije i alveole, dok se samo 30% -40% isporučuje kada se daje intramuskularnom injekcijom.

Injekcija ili inhaliranje antibiotikom može biti neprekidno 1,5 sata nakon jela. Nakon udisanja, nije dopušteno odmah izaći na ulicu. Obično je potrebno ostati u zatvorenom prostoru najmanje 15 minuta kako bi se apsorbirao antibiotik. Odrasli također mogu koristiti antibiotik u obliku inhalacije. Broj postupaka dnevno trebao bi biti od 2 do 6 puta.

Važno je znati! Za provođenje inhalacije s antibioticima, preporučljivo je koristiti nebulizatore.

Da biste pripremili antibiotik za inhalaciju, trebate uzeti 500 mg lijeka, a zatim ga razrijediti u vodi s volumenom od 3 ml. Za otapanje je bolje koristiti natrij klorid, ali možete uzeti destiliranu vodu. Koristite Lidokain ili Novokain da se otopi lijek ne može, jer postoji svibanj biti komplikacija. Preporučuje se inhalacija djece 2 puta dnevno, a odrasli 5-6 puta.

Amikacin tijekom trudnoće i dojenja

Nanesite antibiotik kada nosite fetus, kao i dojenje se ne preporučuje. Ako postoje prikladni dokazi za to, tada liječnik može propisati liječenje Amikacin na individualnoj osnovi. Kada se koristi antibiotik, njegovo brzo prodiranje kroz placentu u fetalni kanal je opaženo.

Kada se doji, ako postoji potreba za liječenjem antibiotika, potrebno je prestati s dojenjem i privremeno ga prenijeti na umjetne smjese. To je učinjeno kako bi se spriječilo prodiranje aminoglikozida preko majčinog mlijeka djetetu.

Važno je znati! Nije neobično da antibiotska terapija tijekom trudnoće i tijekom dojenja razvije nuspojave.

Na rok trajanja, pohranu, cijenu i analoge

Pohraniti Amikacin je potreban isključivo na hladno mjesto, ograničeno za djecu. Rok trajanja obično je 2 godine, nakon čega je potrebno odlagati proizvod.

Trošak Amicacin je oko 120-220 rubalja, što ovisi o doziranju. Lijek sadrži analoge koje stručnjak može propisati ako Amikacin uzrokuje alergijske reakcije. Takvi analozi su: Amiksin, Likatsin, Amykosit, Fartsiklin.
Zaključno, valja napomenuti da su recenzije o Amikacinu pozitivne, zbog velike učinkovitosti u borbi protiv različitih vrsta bakterijskih mikroorganizama.

Amikacin za djecu: upute za uporabu

Ako dijete ima ozbiljnu infekciju, antibakterijski lijekovi se ne mogu izbjeći. Jedan od najučinkovitijih je Amikacin. Je li moguće liječiti djecu s takvim antibioticima, kako ispravno razrijediti lijek i kako njegovo davanje može naštetiti djetetovu tijelu?

Oblik izdavanja

Amikacin se proizvodi u obliku otopine i u prahu, ali lijek se pakira u ampule i bočice. Ne postoje suspenzije, kapsule ili tablete Amicacin, tako da ne možete piti ovaj lijek.

Oblik praška Amikacina predstavljen je bočicama s 250, 500 ili 1000 mg aktivne tvari. Može ih se pratiti ampule s vodom za injekcije u volumenu od 2 ili 5 ml.

Ampule s otopinom Amikacina prikazane su dozom od 250 mg antibiotika u 1 ml, a sami ampule sadrže 2 ili 4 ml tekućine. Također, lijek se može kupiti u ampulama od 2 ml, gdje aktivna tvar sadrži 100 mg ili 500 mg.

struktura

U bocama s prahom postoji samo aktivna tvar. Otopina za injekcije sadrži ne samo amikacin, već i natrijev citrat, vodu, sumpornu kiselinu i natrijev disulfit.

Načelo rada

Amikacin je lijek klasificiran kao aminoglikozidni antibiotici. Također je učinkovit lijek protiv tuberkuloze. Nakon uzimanja ovog antibiotika penetrira staničnu membranu patogena, a zatim veže na intracelularne komponente sinteze bakterijskog proteina i daje u mikrobnih stanica. Kao rezultat toga, bakterije umiru, pa se djelovanje Amicacina zove baktericidno.

Spektar aktivnosti Amicacin protiv mikroorganizama je vrlo širok.

Ovaj se lijek učinkovito bori s:

 • Pseudomonas.
 • Intestinalni štapići.
 • Klebsiella.
 • Enterobacteriaceae.
 • Shigella.
 • Streptokoke.
 • Salmonella.
 • Stafilokoki.
 • Serrat.
 • Providencia.
 • Mikobakterije.

Amicacin prilično često pomaže kod otpornosti na druge antibakterijske agense, na primjer, na penicilin, gentamicin ili izoniazid. Otpornost na takav lijek razvija se vrlo rijetko (više od 70% mikroba ostaje osjetljivo na njega).

Lijek se gotovo ne apsorbira i brzo uništi u probavnom traktu pa se ubrizgava. Maksimalna koncentracija Amicacina postignuta je u pacijentovom tijelu nakon 30-60 minuta, zatim se smanjuje za terapiju i traje oko 10-12 sati. Amikacin lako prodire kroz tkiva i može imati učinke u kosti, mozak, pluća, srčani mišić i druge organe.

svjedočenje

Uzrok amikacina mogu biti razne zarazne bolesti.

Takav lijek propisan je:

 • S upalom pluća, bronhitisa, apscesa u plućima ili bakterijske lezije pleure.
 • S endokarditisom (subakutni i akutni oblici).
 • Uz tuberkulozu.
 • Uz gonokoknu infekciju.
 • S purulentnim otitisom.
 • Kada su uzrokovane bakterijama, meningitisom i drugim infekcijama središnjeg živčanog sustava.
 • S crijevnim infekcijama.
 • Uz peritonitis i druge mikrobne lezije trbušne šupljine.
 • S kolangitisom.
 • Uz infektivne lezije potkožnog tkiva i kože.
 • Uz bakterije, miozitis, bursitis ili artritis izazvane bakterijama.
 • Uz osteomijelitis.
 • Uz infektivnu upalu mokraćnog trakta.
 • S kemikalijama ili toplinskim opeklinama.
 • Kod bolesti oka (lijek se koristi topikalno).
 • S postoperativnim infekcijama.
 • Uz sepsu.

Amikacin (antibiotik) - upute za uporabu nego uzgoj i kako ubrizgati Amikacin injekciju?

Latino ime: Amikacini sulfas
ATX kod: J01GB06
Aktivni sastojak: amikacin
proizvođač: Synthesis / Krasnharma, Rusija itd.
Stanje dopusta iz ljekarne: Po receptu
cijena: od 30 do 600 rubalja.

Ljekovita svojstva

Amikacin sulfat je nova generacija antibiotika iz aminoglikozidne skupine, polusintetski, širok raspon učinaka. Vrlo učinkovit lijek protiv aerobnih gram negativnih mikroorganizama. Ima izravan učinak:

 • Sprječava stvaranje RNA kompleksa
 • Agent pomaže blokirati sintezu proteina
 • Potiče uništavanje citoplazmatskih membrana u bakterijama.

Lijek nema nikakav učinak na anaerobne mikroorganizme. Nakon uvođenja bolesnika, Amikaktsina sulfate (INN) se potpuno apsorbira i započinje s brzim djelovanjem. Učinkovito se distribuira u sve ekstracelularne tekućine. Terapeutski učinak očuvan je u tijelu odraslih i djece 12 sati.

Upozorenja za uporabu

Amikaktsina sulfat (500 mg i druge doze) suvremeni liječnici propisuju u liječenju infekcija uzrokovanih mikrobima osjetljivima na ovaj lijek. To su:

 • Infektivni procesi teškog oblika struje (akutni i kronični) uzrokovani mikroorganizmima osjetljivima na "Amikacin" (meningitis, sepsu, endokarditis)
 • Upalne ili infektivne bolesti dišnog sustava (upala pluća i bronhitis), kako za intramuskularnu injekciju, tako i za inhalacije
 • Infektivni procesi mokraćnog sustava i bubrega (cistitis, pijelonefritis, uretritis)
 • Zarazne bolesti središnjeg živčanog sustava (encefalitis, meningitis), kože i mekog tkiva (opsežne opekline, zaražene čireve)
 • Postoperativne infekcije, ovdje također uključuju peritonitis.

Novija stručnjaka preporučuju korištenje injekcije „amikacin” u borbi protiv infekcije nastaju u aparatu zglobne i kosti, sa gonoreje (akutne i kronične), te u slučaju prostatitisa, plućne tuberkuloze (u svezi sa specifičnim terapiji lijekom).

Imajte na umu da je krv u urinu s cistitisom, rijetka i opasna manifestacija bolesti, detaljnije u članku: krv u urinu s cistitis u žena.

Prosječna cijena je od 30 do 600 rubalja.

Otopina "Amikacina"

Amikacin sulfat, spreman za upotrebu otopine. Priprema se vrši u obliku otopine u ampulama, bezbojne ili blago žućkaste boje. Ampule su staklo. Paket može biti 1, 5, 10 ili 50 bočica.

Aktivna tvar u ampuli je 250, 500 ili 1000 mg. Ekscipijenti koji su dio ovog lijeka: disulfit Na, voda za injekcije, Na citrat za injekcije, razrijeđena sumporna kiselina.

Prosječna cijena je od 30 do 310 rubalja.

Puder "Amikacin"

Također, ovaj lijek se proizvodi u ovom obliku: bocu s praškastom smjesom za intramuskularnu ili intravenoznu primjenu.

Amikacin za intramuskularnu primjenu (u obliku sulfata), praškasta ili porozna masa, bijela ili žuto-bijela sjena. Pakiran u bocu od 10 ml. Paket sadrži 1, 5 ili 10 boca

Doze i metode davanja

Prije izravne primjene Amikacina određena je osjetljivost patogena i pacijentova reakcija (test) na ovaj lijek. Tijekom liječenja barem jednom svakih 7 dana prate se bubrezi i slušni živac. Ako postoje kršenja, doza lijeka je minimizirana, posebno za djecu, ili je liječenje potpuno zaustavljeno.

"Amikatsin", u liječenju različitih vrsta infekcija, koristi se isključivo u obliku infuzija. Injekcijski stručnjaci imenovani su da ubrizgaju intramuskularno, intravenske injekcije tekućine (vrlo sporo) ili infuzijama za kapanje kroz 1 sat. Za ubrizgavanje kapljica, prašak se razblažuje u slanoj otopini natrijevog klorida.

Rješenja se pripremaju neposredno prije upotrebe. Za primjenu mišića, bočica praškastog sadržaja mora biti otopljena s lidokainom ili novokainom, jer to su vrlo bolne injekcije. U svrhu najbrže resorpcije, ispravno je ubod - polako. Nakon primjene, lijek se brzo apsorbira, a njegov maksimalni učinak javlja se za sat vremena. Učinkovit "Amikacin" i za uporabu u liječenju i inhalacijama.

Približne doze antibiotika:

1. Novorođenče preuranjene bebe:

 • Početna pojedinačna doza injekcije je 10 mg / kg; u budućnosti je doza 7.5
 • Stab 1 - 2 puta dnevno.

2. Novorođenčad i djeca mlađa od 6 godina:

 • U početku - jednokratna doza injekcije - 10 mg / kg; u budućnosti je doza 7.5 mg / kg
 • Svakih 12 sati.

3. Djeca od 6 do 12 godina:

 • 5 - 7,5 mg / kg
 • Injekcije se obavljaju nakon 8 do 12 sati.

4. Starije od 12 godina i odrasli:

 • Doziranje 5 do 15 mg / kg dnevno, ali ne više od 1,5 g / dan
 • Injekcije se obavljaju svakih 12 sati.

Prosječni tijek liječenja je 5 do 14 dana. U slučajevima zaraženih opeklina ili ozbiljnih infekcija, amikacin sulfat se daje intramuskularno svakih 6 sati.

Liječenje ozbiljnih bolesnika s teškom renalnom disfunkcijom vrši se na sljedeći način:

 • Najveća dnevna doza lijeka smanjuje se
 • Interval između infuzije sredstva povećava se
 • Intravenozne infuzije se provode polagano, tijekom 90 minuta odraslim osobama i bebama 2 sata.

U svakom slučaju, točna doza lijeka od strane stručnjaka odabrana je pojedinačno, slijedeći strogi pokazatelj osjetljivosti patogena, mjesto zaraznog procesa i ozbiljnost tijeka bolesti.

Pravila o drogama za djecu

Amikacin sulfat s velikim oprezom se koristi u liječenju nedonoščadi, kao pojam za otklanjanje aminoglikozida (zbog nerazvijenosti luči sustava) je mnogo više, te pridonosi razvoju opijenosti.

Suvremena generacija stručnjaka preporučuje davanje ljekovite tvari za djecu inhalacijom. Ova metoda omogućuje vam isporučivanje lijeka izravno u bolestan organ. Udisanjem, 70% antibiotika se isporučuje u male bronhije i alveole.

Postupak udisanja obavlja se najranije 1,5 sata nakon ingestije. Nakon udisanja pacijent mora ostati u zatvorenom prostoru najmanje 15 minuta. Izvođenje inhalacija za malu djecu i ozbiljno bolesne pacijente provodi se pomoću maske čvrsto pričvršćene na lice. Rješenje za inhalaciju (uz pomoć raspršivača) koristi se za odrasle i djecu preko 12 godina od 2 do 5 puta na dan, za 3 do 6 dana.

Amikacin sulfat za inhalacije pripremljen je kako slijedi: 500 mg lijeka (bočica) razrijeđeno sa 3 ml destilirane vode ili 0,9% otopinom natrij klorida. Lidokain ili novokain da se razrjeđuje bočica iz sadržaja ne može. Udišite 2 puta dnevno. U teškim slučajevima upale pluća, stručnjaci se bave otopinom "Amikacina" za inhalacije i injekcija s hormonskim lijekovima.

Tijekom trudnoće i dojenja

Kada nose fetus, skupina lijekova, gdje se aktivno sredstvo amikacin, koristi strogo prema indikacijama. Ovaj agent ima sposobnost da brzo tijekom penetracije tijekom trudnoće kroz posteljicu u amnionsku tekućinu i u krvotok fetusa.

U težim slučajevima, potrebna primjena tijekom dojenja se bavila pitanjem prestanka dojenja kao aminoglikozidom, koji sadrži lijek, u minimalnim dozama, ali ipak ističe sa majčinim mlijekom.

kontraindikacije

Izuzeci od liječenja "Amikacin" su:

 1. Smrtonosna insuficijencija u teškom obliku
 2. Neuritis slušnog živca
 3. Pojedinačna netolerancija na komponente agensa
 4. Mijastenija i azotemija
 5. Izražene povrede u funkcioniranju vestibularnog aparata.

Interakcija s drugim lijekovima

Sposobnost blokiranja eliminacije aminoglikozida ima cefalosporine, diuretike, sulfonamide i pripravke penicilina. Kombinacija lijekova iz tih skupina i amikacin sulfata potiče poboljšanje neuro- i nefrotoksičnosti, te povećava njihovu koncentraciju u krvi. Interakcija lijekova "Amicacin" i anti-astme pomaže smanjiti učinak potonjeg.

Nuspojave

Tijekom razdoblja korištenja ovog lijeka, može se promatrati pojava takvih nuspojava:

 • Poremećaji jetre, periodični povraćanje, učestala mučnina
 • U krvi, promjene u indeksima, kako kod odraslih tako i kod djece: leukopenija, anemija, trombocitopenija
 • Poremećaji središnjeg živčanog sustava: trajne glavobolje, tremor i utrnulost udova, poremećaji kretanja, pospanost
 • Promjene u funkcijama sustava izlučivanja: oligurija, mikroematuracija
 • Poremećaj osjetljivosti: gubitak sluha
 • Alergijske pojave nakon intramuskularne injekcije: trajna svrbeža, ispiranje i osip na koži, Quinckeov edem
 • Otkrivanje lokalne reakcije: flebitis, bol na mjestima injekcije.

Uvjeti i rok trajanja

Amikacin sulfate se pohranjuju na hladnom, suhom mjestu nedostupnom djeci. Zaštitite od izravnog sunčevog svjetla. Može se čuvati na temperaturama do + 25 ° C. Razdoblje uporabe je 24 mjeseca od datuma izdavanja. Nakon isteka razdoblja prikladnosti, zabranjeno je korištenje lijeka.

analoga

U domaćim ljekarnama možete pronaći takve analoge amikacina:

"Amiksin"

Pharmstandard OJSC, Rusija.
cijena od 590 do 660 rubalja.

Pripravak se daje u obliku tableta br. 6 ili 10, koji su presvučeni ovojnicom. Potiče stvaranje interferona u tijelu.

Stvarčice

 • Brzo apsorpcija lijeka
 • Ne akumulira se u tijelu

kontra

 • Kontraindicirana u razdoblju dojenja i tijekom trudnoće
 • Nemojte davati djecu do 7 godina.

"Likatsin"

Lisfarm SpA, Italija
cijena od 28 do 35 rubalja.

Ima anti-tuberkulozu i antibakterijski učinak. Priprema se proizvodi: bočica s otopinom za infuziju, gel za vanjsku upotrebu.

Stvarčice

 • Sredstvo se lako ugrađuje u tkivo i dovoljno se nakuplja u tekućini tkiva
 • Učinak će biti vidljiv nakon samo 5 dana.

kontra

 • Može prouzročiti ozbiljne smetnje sluha (tijekom liječenja potrebno je stalno praćenje)

SINTEZA

Dioničko društvo Kurgan Društvo za medicinske pripravke i proizvode "Sinteza"

Nažalost, korisnik s takvim podacima nije pronađen.

Pokušajte unijeti druge podatke.

 • glavni
 • proizvodi

aminoglikozidi

amikacin

 • Registracijski broj P № 001175/01
 • Klinička i farmakološka skupina aminoglikozidi
 • Farmakoterapijska skupina antibiotik - aminoglikozid
 • Trgovačko ime amikacin
 • Međunarodno nepovezano ime amikacin
 • Oblik doziranja Prašak za pripravu otopine za intravensku i intramuskularnu injekciju.
 • struktura Aktivna tvar - amikacin sulfat (u smislu amikacina) - 250 mg, 500 mg.
 • ATX kod [J01GB06]
 • Farmakološka svojstvafarmakodinamiku
  Polusintetički antibiotik širokog spektra, baktericidno djelovanje. Povezivanje na 30S podjedinicu ribosoma, sprječava stvaranje kompleksa transporta i matrične RNA, blokira sintezu proteina i uništava citoplazmatske membrane bakterija. Visoko aktivni protiv aerobnim Gram-negativnim organizmima - Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella spp, Serratia spp, Providencia spp, Enterobacter spp, Salmonella spp, Shigella spp,,..... neki gram-pozitivne bakterije Staphylococcus spp. - (uključujući otporan na penicilin, cefalosporine), neki umjereno aktivan protiv Streptococcus spp. Dok imenovanje benzilpenicilin ima sinergistički učinak protiv sojeva Enterococcus faecalis. Ne utječe na anaerobne mikroorganizme. Amikacin gubi aktivnost pod djelovanjem enzima, inaktiviranjem al., Aminoglikozidi i mogu ostati aktivni protiv sojeva Pseudomonas aeruginosa otporan na tobramicin, gentamicin i netilmicin.
  farmakokinetika
  Nakon što se intramuskularna injekcija (in / m) apsorbira brzo i potpuno. Maksimalna koncentracija (Cmax) u / m primjena 7,5 mg / kg - 21 mg / ml, nakon 30 min i / v infuzijom od 7.5 mg / kg - 38 mg / ml. Vrijeme do maksimalne koncentracije (Tcmax) je oko 1.5 sati nakon primjene / m. Povezanost s proteinima plazme - 4-11%. To je dobro distribuira u izvanstaničnoj tekućini (sadržaj apscesa, pleuralni izljev, ascites, perikarda, sinovijalne, peritonealnoj tekućini i limfnog); u visokim koncentracijama nalazi se u urinu; u nisko - u žuči, majčinom mlijeku, očiju, očne vodice bronhijalni izlučevine, sputum, i cerebrospinalnoj tekućini (CSF). Dobro prodire u sva tkiva tijela, gdje se nakuplja unutarstanično; Visoke koncentracije nalaze se u organima uz dobru opskrbu krvlju: pluća, jetre, miokarda, slezena, a osobito u bubrezima, koji se nakuplja u korteksu, nižim koncentracijama - u mišićima, masnom tkivu i kostima. Kada se primjenjuje u dozi sredneterapevticheskih (normalno) za odrasle amikacin ne prodiru kroz krvno-moždanu barijeru (BBB), upale moždanih ovojnica propusnosti malo povišena. U novorođenčadi postižu se veće koncentracije u CSF nego kod odraslih; prolazi kroz posteljicu - nalazi se u fetalnoj krvi i amnionskoj tekućini. Volumen distribucije u odraslih - 0.26 L / kg u djece - 0,2-0,4 l / kg, novorođenim - najmanje 1 tjedan od starosti i težine manje od 1500 g - na 0.68 l / kg, u dobi od najmanje 1 tjedan i tjelesne težine više od 1500 g - do 0,58 l / kg, kod pacijenata s cističnom fibrozom - 0,3 - 0,39 l / kg. Prosječna terapijska koncentracija za injekciju IV ili IM održava se 10-12 sati, a ona se ne metabolizira. Vrijeme poluživota (T1 / 2) u odraslih - 2-4 sata, neonatalna - 5-8 sati u starije djece. - 2,5-4 h Endpoint vrijednost T1 / 2 - više od 100 sati (izdanje iz unutarstaničnih skladišta). Izlučuje ga bubrezi glomerularnom filtracijom (65-94%), uglavnom nepromijenjeni. Uklanjanje bubrega - 79-100 ml / min. T1 / 2 kod odraslih s oslabljenom funkcijom bubrega ovisi o stupnju - do 100 sati, kod pacijenata s cističnom fibrozom - 1-2 sata, u bolesnika s opeklinama i hipertermije T1 / 2 može se skratiti u usporedbi sa prosjekom zbog povećanog klirensa, Prikazuje u dijalizi (50% u 4-6 sata), peritonealna dijaliza je manje učinkovit (25% tijekom 48-72 sata).
 • Upozorenja za uporabu Zarazne i upalnih bolesti uzrokovane gram-negativnim mikroorganizmima (otporne na gentamicin, sisomicin i kanamicin) ili udruženja gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama: respiratorne infekcije (bronhitis, pneumonija, Empijem pluća, čir), sepsa, bakterijskog endokarditisa, infekcija središnjeg živčanog sustava (CNS ) (uključujući meningitis), trbušne infekcije (uključujući peritonitis), infekcije mokraćnog sustava (pijelonefritis, cistitis, uretritis, gnojni) infekcije kože i mekih tkiva (uključujući Infect macija opeklina, čireva i inficirane rane kreveta različitih podrijetla), infekcija žučnog trakta, kosti i zglobova (uključujući osteomijelitisa), rana, postoperativnih infekcija infekcija.
 • kontraindikacije Preosjetljivosti (uključujući na druge. Aminoglikozidi povijesti), neuritis akustičkog živca, teške kronične insuficijencije bubrega azotemijom, te uremijom trudnoće. Mjere opreza - miastenija gravis, Parkinsonovu bolest, botulizma (aminoglikozidi može uzrokovati poremećaj neuromuskularnog prijenosa, što je rezultiralo daljnjim slabljenjem skeletnih mišića), dehidracija, zatajenja bubrega, neonatalnog razdoblja, nedonoščadi, starije dobi, dojenja.
 • Doziranje i administracija U / m, in / in (stručno, za 2 minute ili kapanje), odrasli i djeca do 6 godina - 5 mg / kg svakih 8 sati ili 7,5 mg / kg svakih 12 sati; bakterijske infekcije mokraćnog sustava (nekomplicirano) - 250 mg svakih 12 sati; nakon sesije hemodijalize, može se propisati dodatna doza od 3-5 mg / kg.
  Maksimalna doza za odrasle je 15 mg / kg / dan, ali ne više od 1,5 g / dan tijekom 10 dana.
  Trajanje liječenja s uvodom iv je 3-7 dana, s / m - 7-10 dana.
  Pretenzije novorođenčadi s početnom dozom od 10 mg / kg, zatim 7.5 mg / kg svakih 18-24 sata; novorođenčadi i djeci mlađoj od 6 godina, početna doza je 10 mg / kg, a zatim 7,5 mg / kg svakih 12 sati tijekom 7-10 dana.
  Pacijenti s opeklinama mogu trebati dozu od 5-7,5 mg / kg svakih 4-6 sati zbog kraćeg T1 / 2 (1-1,5 h) kod ovih bolesnika.
  Za uvod / m, upotrijebite otopinu pripremljenu dodavanjem 250 mg ili 500 mg vode u sadržaj bočice za injekcije.
  Intravenski se amikacin injektira kapanjem 30-60 minuta, ako je potrebno - stručno
  Za intravensku primjenu (mlaz) upotrijebite otopinu pripravljenu dodavanjem 250 mg ili 500 mg 2-3 ml vode za injekcije ili 0,9% -tnu otopinu natrij klorida ili 5% otopine dekstroze u sadržaj bočice.
  Za intravensku primjenu (kapanje), sadržaj bočice se otopi u 200 ml 5% otopine dekstroze ili 0,9% -tne otopine natrijevog klorida.
  Koncentracija amikacina u otopini za intravensku primjenu ne smije prelaziti 5 mg / ml.
 • Nuspojava Iz probavnog sustava: mučnina, povraćanje, nenormalnom funkcijom jetre (povećana aktivnost „jetrenih transaminaza”, hiperbilirubinemije). Od strane krvi: anemija, leukopenije, granulocitopcnijc, trombocitopenija. Od živčani sustav: glavobolja, pospanost, neurotoksičnih učinaka (trzanje mišića, ukočenost, bockanje, napadaji), oštećenu neuromuskularni prijenos (prestanak disanja). Od osjetila: orotoksičnosti (sluh smanjiti, vestibularni labirint i poremećaja, gluhoća nepovratni), toksični učinak na vestibularnog aparata (discoordination pokreta, vrtoglavica, mučnina, povraćanje). Iz mokraćnog sustava: bubrežne toksičnosti - disfunkcija bubrega (oligurija, proteinurija, mikroskopski hematuriju). Alergijske reakcije: osip na koži, svrbež, hiperemija kože, vrućica, angioedem. Lokalna: bol na mjestu injekcije, dermatitis, upala vena i periphlebitis (kada se daje intravenozno).
 • predozirati Simptomi: Toksični učinci (gubitak sluha, ataksija, vrtoglavica, poremećaji mokrenja, žeđ, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, melodije ili osjećaj polaganje u ušima, zatajenje dišnog sustava). Liječenje: za uklanjanje blokade neuromuskularnog prijenosa i njegovih posljedica - hemodijaliza ili peritonealna dijaliza; antikolinesteraze, kalcijeve soli (Ca2 +), umjetne ventilacije i drugih simptomatskih i potpornih terapija.
 • Koristite s drugim lijekovima Farmaceutski kompatibilne s penicilini, cefalosporini, heparinom, kapreomicin, amfotericin B, hidroklorotiazid, eritromicin, nitrofurantoin, vitamin B i C, kalij klorida. Pokazuju sinergističko međudjelovanje s, benzilpenicilin, karbenicilin cefalosporine (u bolesnika s teškim kroničnim zatajenjem bubrega, kada u kombinaciji s beta-laktamskim antibioticima može smanjiti učinkovitost aminoglikozidi). Nalidoksična kiselina, polimiksin B, cisplatin i vankomicin povećavaju rizik od oto i nefrotoksičnosti. Diuretici (osobito furosemid), cefalosporini, penicilini, sulfonamidi i nesteroidni protuupalni lijekovi, natječu za aktivno izlučivanje u tubula nefrona, blok eliminacije aminoglikozidi, povećava koncentraciju u krvnom serumu, pojačanje nefrotoksičnost i neurotoksičnosti. Jača mišićni relaksantni učinak lijekova sličnih lijekovima. Metoksifluranom, polimiksine za parenteralnu primjenu, kapreomicin i drugi lijekovi koji blokiraju neuromuskularni prijenos (halogenirane ugljikovodike kao priprema za inhalacijske anestezije, opioidni analgetici), transfuzije velikih količina krvi citrat konzervansa povećati rizik od disanja. Parenteralna primjena indometacina povećava rizik od toksičnih djelovanja aminoglikozida (povećani poluživot i smanjenje klirensa). Smanjuje učinak antimiastenskih lijekova.
 • Posebne upute Prije uporabe, osjetljivost izoliranih patogena određuje se pomoću diskova koji sadrže 30 ug amikacina. S promjerom zone slobodne od rasta od 17 mm ili više, mikroorganizam se smatra osjetljivim, od 15 do 16 mm - otporno na umjereno osjetljivu, manje od 14 mm. Koncentracija amikacina u plazmi ne bi smjela prelaziti 25 mcg / ml (terapijska koncentracija je 15-25 mcg / ml). Tijekom razdoblja liječenja potrebno je barem jednom tjedno pratiti funkciju bubrega, slušnog živca i vestibularnog aparata. Vjerojatnost razvijanja nefrotoksičnosti veća je u bolesnika s oštećenjem bubrežne funkcije, kao i kod davanja visokih doza ili dugo vremena (ova skupina pacijenata može zahtijevati dnevno praćenje funkcije bubrega). Kada je nezadovoljavajuća audiometrijska ispitivanja, doza lijeka je smanjena ili prekinuta. Pacijenti s infektivnim upalnim bolestima mokraćnog trakta savjetuje se da povećavaju količinu tekućine. U nedostatku pozitivne kliničke dinamike treba imati na umu mogućnost razvoja otpornih mikroorganizama. U takvim slučajevima potrebno je obustaviti liječenje i započeti odgovarajuću terapiju. Ako postoje dokazi o životu je pripravak može se koristiti u dojilja (aminoglikozidi prodrijeti u majčino mlijeko u malim količinama, međutim, oni su slabo apsorbira iz probavnog trakta i povezane komplikacije su zabilježene u djece).
 • Oblik izdavanja

Prašak za pripravu otopine za intravensku i intramuskularnu primjenu od 250 mg, 500 mg amikacina u bočicama od 10 ml.
1, 5, 10 boca s uputama za uporabu stavljaju se u pakete od kartona.
50 bočica s 5 uputa za uporabu smješteno je u kutije za pakiranje u bolnice.

 • Uvjeti skladištenja Popis B. U suhom, tamnom mjestu na temperaturi ne većoj od 25 ° C Držite izvan dohvata djece.
 • Datum isteka 2 godine. Nemojte ga koristiti nakon datuma isteka.
 • Uvjeti za dopust iz ljekarni po receptu
 • Natrag na odjeljak

  amikacin

  Opis je aktualan 22/12/2014

  • Latino ime: amikacin
  • ATX kod: J01GB06
  • Aktivni sastojak: Amikacin (Amikacin)
  • proizvođač: SINTEZ, OJSC (Rusija), KRASFARMA, JSC (Rusija)

  struktura

  Jedna bočica Amikacina sadrži 1000, 500 ili 250 mg amikacin sulfat u obliku praha.

  Dodatne tvari: edetat dinatrij, natrijev hidrogenfosfat, voda.

  Jedan amikulum od Amikacina sadrži u 1 ml otopine od 250 mg amikacin sulfat.

  Otpustite obrazac Amikaktsina

  Prašak za pripravu otopine namijenjene za intravenozno ili intramuskularno ubrizgavanje uvijek bijelo ili blisko bijelo je higroskopno.

  1000, 500 ili 250 mg takovog praha u bočici od 10 ml; 1, 5, 10 ili 50 takvih boca u pakiranju papira.

  Otopina (intravenozna, intramuskularna injekcija) obično je čista, slame boje ili bezbojna.

  Obrasci oslobađanja u tabletama ne postoje.

  Farmakološko djelovanje

  Baktericidno, bakteriostatsko (ovisno o primijenjenoj dozi).

  Farmakodinamika i farmakokinetika

  farmakodinamiku

  Amikacin (naziv u receptu za latinski Amikacin) je polusintetičan aihinoglikozidnim (antibiotik), djelujući na širokom rasponu patogena. ima baktericidno akcija. Brzo prodire u staničnu stjenku patogena, čvrsto se veže na ribosomsku 30S podjedinicu bakterije i inhibira biosintezu proteina.

  Ima izražen učinak na gram-negativne aerobne patogene: Salmonella spp., Enterobacter spp., Escherichia coli, Klebsiella spp., Pseudomonas aeruginosa, Shigella spp., Serratia spp., Providencia stuartii.

  Umjereno aktivan protiv Gram-pozitivnih bakterija: Staphylococcus spp. (uključujući rezistentne sojeve otporne na methicilen), broj sojeva Streptococcus spp.

  Aerobne bakterije su neosjetljive na Amicacin.

  farmakokinetika

  Nakon intramuskularne injekcije, aktivno se apsorbira u ukupnom volumenu koji se daje. Probija se u sva tkiva i kroz gistogematicheskie barijere. Vezanje na proteine ​​krvi je do 10%. Nije podložan transformaciji. Izlučuje se kroz bubrege nepromijenjenim. Poluvrijeme eliminacije je blizu 3 sata.

  Indikacije za uporabu Amikaktsina

  Indikacije za uporabu Amikacin je zarazno-upalna bolest uzrokovana Gram-negativnim mikroorganizmima (otporna na gentamicin, kanamicin ili sisomicin) ili istodobno gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama:

  • infekcija dišnog sustava (upala pluća, empiema pleure, bronhitisa, plućnog apscesa);
  • sepsa;
  • infektivan endokarditis;
  • infekcija mozga (uključujući meningitis);
  • infekcije u traktu genitourinarnog trakta (cistitis, pielonefritis, uretritis);
  • abdominalne infekcije (uključujući upala trbušne maramice);
  • infekcije mekog tkiva, potkožno tkivo i gnojna koža (uključujući inficirane čireve, opekline, dekubitus);
  • infekcija hepatocularnog sustava;
  • infekcije zglobova i kostiju (uključujući osteomijelitis);
  • zaražene rane;
  • infektivne postoperativne komplikacije.

  kontraindikacije

  Teške ozljede bubrega, trudnoća, upala slušnih živaca, senzibilizaciji na droge iz skupine aminoglikozidi.

  Nuspojave

  • Alergijske reakcije: groznica, osip, svrab, angioedem.
  • Reakcije iz probavnog sustava: hyperbilirubinemia, aktiviranje hepatične transaminaze, mučnina, povraćanje.
  • Reakcije iz hematopoetskog sustava: leukopenija, granulocitopenija, anemija, trombocitopenija.
  • Reakcije iz živčanog sustava: promjena neuromuskularnog prijenosa, mamurluk, glavobolja, gubitak sluha (moguća gluhoća), poremećaji vestibularnog aparata.
  • Iz genitourinarnog sustava: proteinurija, oligurija, mikroemijatura, bubrežna insuficijencija.

  Upute za uporabu Amikacin (metoda i doziranje)

  Upute za primjenu amikazinskih injekcija omogućuju davanje lijeka intramuskularno ili intravenozno.

  Takav oblik doziranja nema kao tablete za oralnu primjenu.

  Prije injekcije, potrebno je provesti intradermalni test za osjetljivost na lijek ako nema kontraindikacija.

  Kako i što razrijediti Amikacin? Otopina lijeka pripremljena je prije davanja uvođenjem 2-3 ml destilirane vode za ubrizgavanje u sadržaj boce. Otopina se primjenjuje odmah nakon pripreme.

  Standardne doze odraslih i djece od jednog mjeseca iznose 5 mg / kg tri puta dnevno ili 7,5 mg / kg dva puta dnevno tijekom 10 dana.

  Najveća dnevna doza za odrasle je 15 mg / kg, podijeljena u dvije injekcije. U izuzetno teškim slučajevima i bolesti uzrokovanim Pseudomonasom, dnevna doza je podijeljena na tri injekcije. Najveća primijenjena doza za cijeli tijek liječenja ne smije biti veća od 15 grama.

  Novorođenčad se prvi puta propisuje 10 mg / kg, a zatim prebaci na 7,5 mg / kg tijekom 10 dana.

  Terapijski učinak obično dolazi u 1-2 dana, ako 3-5 dana nakon početka terapije nema učinka lijeka, treba ga otkazati i promijeniti taktiku liječenja.

  predozirati

  simptomi: ataksija, gubitak sluha, vrtoglavica, žeđ, poremećaji urinacije, povraćanje, mučnina, zujanje u ušima, respiratorni neuspjeh.

  Liječenje: zaustavljanje kršenja neuromuskularnog prijenosa vrijede hemodijaliza; sol kalcijum, antikolinesteraze, IVL, kao i simptomatsku terapiju.

  interakcija

  Nefrotoksičnost je moguća uz istodobnu uporabu vankomicin, amfotericin B, metoksifluran, radiopojasna sredstva, nesteroidna protuupalna sredstva, enfluran, ciklosporin, cefalotin, cisplatin, polimixin.

  Ototoksični učinak je moguć uz istodobnu uporabu s etakrinska kiselina, furosemid, cisplatin.

  U kombinaciji s penicilini (s oštećenjem bubrega) smanjuje se antimikrobno djelovanje.

  Kada se koristi zajedno s blokatori neuromuskularnog prijenosa i etil etera povećava se mogućnost respiratorne depresije.

  Amikacin se ne smije miješati u otopini cefalosporina, penicilina, amfotericin B, eritromicina, klorotiazid, heparin, thiopentone, nitrofurantoin, tetraciklin, vitamini iz skupine B, askorbinska kiselina i kalijev klorid.

  Uvjeti prodaje

  Kupnja lijeka dopuštena je samo ako je recept dostupan.

  Uvjeti skladištenja

  • Pohranite u temperaturnom rasponu od 5-25 stupnjeva.
  • Čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
  • Držite se dalje od djece.

  Datum isteka

  Posebne upute

  Mogućnost razvoja nefrotoksičnih i ototoksičnih učinaka povećava se s Amicacinom u visokim dozama ili u bolesnika s predispozicijom.

  Analogues Amikacina

  analozi: Amikacin sulfat (prašak za pripravu otopine), Ambiotik (otopina za injekcije), Amikacin-Kredofarm (prašak za pripravu otopine), Lorikatsin (otopina za injekcije), FAnders Johan Lexell (otopina za injekcije).

  Zbog slabe apsorpcije svih aminoglikozidi Amikazični analozi nisu proizvedeni iz crijeva u tabletama.

  djeca

  Djeca mlađa od 6 godina dobivaju početnu dozu od 10 mg / kg, a zatim dva puta dnevno 7,5 mg / kg.

  novorođenčad

  Pretilna dojenčad prvi put je propisana 10 mg / kg, a zatim 7,5 mg / kg jednom dnevno; također se početno propisuju 10 mg / kg, a zatim se prebacuju na 7,5 mg / kg dva puta dnevno.

  Uz alkohol

  Alkohol i amikacin nisu preporučene kombinacije.

  Tijekom trudnoće (i laktacije)

  trudnoća - Stroga kontraindikacija za primjenu Amikacina. Budući da se Amikacin izlučuje u majčinom mlijeku u malim količinama i gotovo se ne apsorbira iz crijeva, njegova uporaba u dojilje na strogim pokazateljima.

  Recenzije o Amikakin

  Recenzije o Amikakine svjedoče u većini slučajeva dovoljno visoku učinkovitost lijeka. Mnogi pacijenti zabrinuti su zbog mogućnosti razvoja teških nuspojava i boje se upotrebe lijeka, iako su takvi izvještaji vrlo rijetki.

  Cijena Amicacin, gdje kupiti

  Cijena amikacin ampule (a / c, a / m otopina od 250 mg), u Rusiji №20 rasponu 126-215 rubalja, cijena ovog oblika otpuštanja lijeka u Ukrajina je 31 grivna. Podsjetimo da pilule kao oblik Amikacina nisu proizvedene.